Boekenplog: De Arnhemse Kinderboekwinkel

Na de eerste boekenplog gemaakt te hebben nam ik me voor om een lijstje te gaan maken met boekenplekken die ik – ooit – nog wil gaan bezoeken. Voordat ik daar aan was begonnen zag ik dat afgelopen woensdag (de Unesco Wereldboekendag) niet alleen door EBLIDA uitgeroepen was tot Right to e-read dag maar dat het in Nederland door kinderboekenschrijvers en –illustratoren ook bestempeld was als Kinderboekwinkeldag. De eerste landelijke Kinderboekwinkeldag zelfs.

Nu heeft de enige kinderboekwinkel in Overijssel begin dit jaar haar deuren gesloten en moest ik dus de provincie uit om een andere kinderboekwinkel te vinden. Dat kon ik echter mooi combineren met een bezoek aan een bibliotheek voor de derde boekenplog en dus vertrok ik naar Arnhem om naar de Arnhemse Kinderboekwinkel te gaan.

de Arnhemse Kinderboekwinkel

Welkom in Arnhem! Arnhem heeft iets met (strip)boeken. Aan een gevel vlak naast het station kijkt een eerbetoon aan de creatie van Hans G. Kresse neer op elke treinreiziger die de stad bezoekt. Als ik de foto op Wikipedia bekijk heeft het gebouw echter wel betere tijden gekend.

De Arnhemse Kinderboekwinkel

Volg de bordjes die naar het centrum verwijzen, loop dan gewoon rechtdoor en dan zie je de Arnhemse kinderboekwinkel vanzelf. Zelfs ik kon het met gemak vinden.

De Arnhemse Kinderboekwinkel

Je stapt naar binnen en het is echt alsof je een andere wereld binnen treedt. Een knusse en gezellige boekwinkel. De prentenboeken staan vooraan en ik kijk meteen of er wat interessants tussenzit. Eh, voor de kinderen natuurlijk!

De Arnhemse Kinderboekwinkel

De indeling is lekker symmetrisch. Een kwart cirkel boekenkasten rechts bij de ingang….

De Arnhemse Kinderboekwinkel

… en een kwart cirkel boekenkasten links.

De Arnhemse Kinderboekwinkel

Achterin is er ruimte voor een mooie halve cirkel met nog meer boekenkasten. Hier vind je de kinderboeken voor de iets oudere kinderen terug. Voor alle kasten zijn bankjes geplaatst  waar je rustig even een boek kunt lezen voordat je het koopt. Ik heb even gewacht tot de meeste bezoekers weg waren voordat ik een foto maakte. Kon ik thuis maar zo’n mooie set aan boekenkasten kwijt!

De Arnhemse Kinderboekwinkel

Een kinderboekwinkel bezoeken zonder een boek te kopen? Dat kan natuurlijk niet. En dus ga ik op zoek naar een leuk boek dat ik kan gaan voorlezen. Met veel moeite houd ik het beperkt tot slechts één boek – De GVR van Roald Dahl – en ga ik afrekenen. Daar raak ik aan de praat met één van de eigenaars en ze vertelt me dat de Arnhemse Kinderboekwinkel sinds 1983 bestaat (ze runnen ook de Nijmeegse Kinderboekwinkel sinds 1987) en dat het afgelopen woensdag hun 31ste verjaardag was. We babbelen over de bijzondere band die de kinderboekwinkel met Roald Dahl heeft en het feit dat er geen kinderboekwinkel meer in Overijssel zit maar dat de eigenaresse van Mancemax nu in Amersfoort werkzaam is. Die kinderboekwinkel kan dan wellicht mooi op mijn lijst komen voor als ik een keer in Amersfoort ben.

De Arnhemse Kinderboekwinkel

Ik krijg van haar nog een mooie poster mee met een citaat uit een ander boek van Dahl en natuurlijk moet het boek ingepakt worden voor de kinderen. Ebooks zijn leuk maar er is weinig leukers dan boeken cadeau krijgen. En vooral dat ene moment dat je het cadeaupapier eraf scheurt en ontdekt wat voor boek het is. Heerlijk :)

De Arnhemse Kinderboekwinkel

Buiten maak ik nog een laatste foto van de kinderboekwinkel en neem ik me voor hier zeker nog eens terug te komen. Er ontbreken namelijk nog flink wat boeken van Roald Dahl in mijn, eh, de boekenkast van de kinderen.

Verder kijken? Bij Google Maps kun je zelfs de winkel inkijken.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Boekenplog! Mooi initiatief dat ik nog niet had gezien maar zeker ga volgen.
  Deze kinderboekwinkel is me (als import-Ernhemmer o.i.d.) goed bekend. Het feit dat ik redelijk kort haar heb wordt mede veroorzaakt doordat mijn kappertje schuin tegenover deze winkel zit en ik elke keer een goed excuus heb om er na een kappersbezoek even te gaan rondneuzen. Voor de kleinkinderen natuurlijk! Dat begrijp je ;-)

  Reply

  • Ik liep al meer dan een jaar rond met het idee voor een nieuwe rubriek om boekenplekken in beeld te gaan brengen maar een collegablogger was daar wat voortvarender in dan ik. Vorige week vond ik het echter hoog tijd om er eens werk te gaan maken en huppakee :) Een boekenplog.

   Ik ben wel jaloers op je want hoewel ik niks te klagen heb in Deventer qua boekenplekken, hebben we dus geen kinderboekwinkel meer en dat is nou net het soort boeken dat ik niet digitaal wil/ga lezen. Die wil ik het liefste ingebonden en met kleurrijke voorkanten in mijn boekenkasten hebben staan. Voor de kinderen natuurlijk ….

   Oh en de volgende boekenplog komt er morgen of overmorgen aan. Het zal wederom bekend voor je zijn!

   Reply

   • Zoals je misschien wel weet ben ik nog helemaal niet over op digitaal lezen, en voor kinderboeken en prentenboeken zal dat inderdaad wel altijd zo blijven.
    Wat betreft je nieuwe boekenplog heb ik zo het vermoeden dat je de nieuwe locatie van de bieb in Arnhem bent gaan bezoeken. Maar ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten ;-)

    Reply

 2. Als je nog een keer in Den Haag komt, op het Piet Heinplein zit ook een kinderboekenwinkel

  Reply

  • Gaat op de lijst! Ik ga het denk ik opsplitsen in bibliotheken, boekwinkels, kinderboekwinkels en antiquariaten/tweedehands boekwinkeltjes. Volgens mij kan ik jaaaaren vooruit :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top