Over je nieuwe Twitter profielpagina (en wat het over je zegt)

twitter profielpagina
Begin april kondigde Twitter aan dat deze maand alle gebruikers een nieuwe Twitter profielpagina zouden gaan krijgen. Bedoeld om meer aandacht aan je (goed gelezen) tweets te geven, de profielpagina veel visueler te maken en meer nadruk op gedeelde foto’s en video’s te leggen. Of zoals ze toen zelf als grootste veranderingen aangaven:

What’s new about the new you? The new web profile lets you use a larger profile photo, customize your header, show off your best Tweets and more.

 • Best Tweets: Tweets that have received more engagement will appear slightly larger, so your best content is easy to find.
 • Pinned Tweet: Pin one of your Tweets to the top of your page, so it’s easy for your followers to see what you’re all about.
 • Filtered Tweets: Now you can choose which timeline to view when checking out other profiles. Select from these options: Tweets, Tweets with photos/videos, or Tweets and replies.

Deze week meldde Twitter dat iedereen nu kan overstappen naar de nieuwe profielpagina en was ik benieuwd wat er nou echt anders was geworden. Niet omdat ik zo nodig die profielpagina als visitekaartje wil gaan gebruiken – ik kom er zelf bijna nooit – maar wel omdat ik wil weten wat anderen nu te zien krijgen over mij, mijn tweets en wat ik deel op Twitter.

Zoals beloofd

Wat ze toegezegd hebben is ook precies wat je vindt op je nieuwe Twitter profielpagina. De tijdlijn met al je eigen tweets is fors veranderd. Tweets die als favoriet gemarkeerd zijn, geretweet zijn of waar je (veel) replies op hebt gekregen worden in een veel groter lettertype weergegeven en worden als eerste getoond. Geen totaaloverzicht meer van je eigen tweets maar een indeling op basis van populariteit en interactie. Daar kun je voor één tweet een uitzondering op maken door bij de opties van die tweet te kiezen om deze te ‘pinnen’. De gepinde tweet staat altijd bovenaan en daarmee kun je dus de aandacht van profielgluurders geinteresseerden sturen naar die ene tweet. Kies je een volgende tweet om te pinnen, dan vervangt die de tweet die eerder gepind was. Dat betekent ook dat de gepinde tweet het nieuwe ‘ei van Twitter‘ is. Heb je geen gepinde tweet of is die straks maanden oud omdat je het gewoon 1 keertje uitgeprobeerd hebt, dan ben je overduidelijk geen fanatieke twitteraar ;-)

Mag het een beetje meer foto zijn?

Wat vooral echter opvalt in de nieuwe profielpagina is de prominente rol van de foto bovenaan, je zgn. headerfoto. Daar werd door Twitter altijd een formaat van 1200x600px voor aangeraden maar dat verkleinde Twitter weer terug naar 520x260px toe. Dat is nu maar liefst 1500x500px geworden en dat betekent dat je bestaande foto uitgerekt weergegeven wordt en nu waarschijnlijk wat waziger is dan voorheen. Bij veel gebruikers zie je meteen dat ze nog niet de headerfoto aangepast hebben aan het nieuwe grotere formaat.

header twitter profielpagina

Door op Edit profile te klikken kun je meteen de foto’s aanpassen. Meervoud want ook je eigen profielfoto is nu 400×400 en het kan zijn dat je ook deze wilt vervangen door een foto in dat nieuwe formaat. Zoek je een nieuwe headerfoto, gebruik er eentje die je zelf gemaakt hebt of kijk eens bij Unsplash. Deze foto’s kun je allemaal vrijelijk gebruiken.

Zien en gezien worden

Behalve dat onder je Twitterbio nu ook staat in welke maand en jaar je je account hebt aangemaakt – zodat iedereen kan zien dat je een Twitter veteraan bent natuurlijk – is er ook het een en ander gewijzigd in wat er allemaal getoond wordt aan anderen op je profielpagina.

twitter profielpagina
Standaard krijg je op een profielpagina (van jezelf en van anderen) de tweets te zien. Hierbij wordt er ook nog eens gefilterd zodat alleen de eigen ‘oorspronkelijke’ tweets worden getoond. Pas als je op Tweets and replies klikt krijg je ook alle tweets te zien die als antwoord op andere tweets verzonden zijn. Oftewel, Twitter legt de nadruk nu duidelijk op de eerste categorie en beschouwt replies als minder belangrijk. Wat het overigens wel een stuk overzichtelijker maakt als je het twitterprofiel van een ander bekijkt.

Naast de tweets zie je nu een nieuw kopje staan met foto’s en video’s waarmee je een overzicht krijgt van alle getwitterde mediabestanden. Die worden in twee kolommen in een soort kaartformaat getoond waarbij je meteen de foto’s of video’s te zien krijgt. Deze layout, maar dan bij mij in drie kolommen, vind je ook terug bij het overzicht van je volgers en degenen die je zelf volgt. In datzelfde kaartformaat worden verkleinde profielen getoond waarbij je ook meteen ziet of ze al beschikken over de nieuwe profielpagina’s.

Waar je definitief rekening mee moet houden is dat je favorieten nu ook een prominente plek hebben gekregen. Je kon ze altijd al terugvinden op andermans profielpagina’s maar nu kan elke bezoeker van je profielpagina heel snel zien welke tweets je als favoriet gemarkeerd hebt. En dat is iets om in je achterhoofd te houden lijkt me.

Heb je nog de oude profielpagina? Dan word je de komende weken automatisch overgezet maar je kunt het ook nu zelf eenvoudig doen. Mits je dat wel vanaf de computer doet overigens want het werkt niet op smartphone of tablet aangezien je daar automatisch naar de mobiele Twitter site verwezen wordt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (38) Write a comment

 1. Knappe eenvoudige uitleg Raymond! Dank je wel.
  Profielgluurders, tja dat is op linkedin nog veel duidelijker. Daar kijken sommige anoniem, die hebben het helemaal nog niet begrepen.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top