Boekenplog: Bibliotheek Arnhem

Ik was niet alleen in Arnhem om de Arnhemse kinderboekwinkel te bekijken maar ook om naar de nieuwe locatie te gaan van de centrale vestiging van de Bibliotheek Arnhem. Ondanks dat ik eigenlijk in januari met het Oostelijk Informatie Netwerk al een kijkje in de keuken had willen nemen daar, was het er nog niet van gekomen.

De Bibliotheek Arnhem heeft sinds september vorig jaar haar intrek genomen in Rozet waar ook het Erfgoedcentrum, het Kunstbedrijf Arnhem, Volksuniversiteit, Kunstuitleen toArt en café-restaurant Momento gevonden kunnen worden. En met een uitnodiging van het feestaardvarken – het kunstwerk dat voor de deur van Rozet ligt te luieren – in de hand wilde ik dat eindelijk eens van dichtbij gaan bekijken.

Feestaardvarken

Een gigantisch feestelijk aardvarken vlak voor de ingang van Rozet. Geef toe, dat zie je niet vaak. De kinderen vinden het in elk geval geweldig.

Bibliotheek Arnhem

Maar ik bedwing de neiging om er ook op te klimmen en loop naar de ingang van Rozet toe. Waar het bier kennelijk niet aan te slepen is!

Bibliotheek Arnhem

Aha, de bibliotheek zit op de eerste en tweede verdieping! En daar moet je ook zijn voor de babyverzorging? Je vraagt je bijna af wat je allemaal kunt lenen daar bij de bibliotheek.

Bibliotheek Arnhem

Met zo’n prachtige trap ga je niet eens zoeken naar de lift.

Bibliotheek Arnhem

De trap is al een bezienswaardigheid op zichzelf en met het half open trappenhuis kijk je meteen naar binnen op alle verdiepingen. Daar hebben ze ook handig gebruik van gemaakt om je aandacht te trekken.

Bibliotheek Arnhem

Wat een prachtige ingang op de eerste verdieping. Ik ben bij de Bibliotheek Arnhem aangekomen!

Bibliotheek Arnhem

Heerlijk als bibliotheken zo groot zijn dat een plattegrond geen overbodige luxe is!

Bibliotheek Arnhem

De thema’s worden in elk geval goed aangeduid. Ook al is er even geen Young Adult te bekennen.

Bibliotheek Arnhem

Kasten vol met thrillers. Met zo te zien een combinatie van retailconcept (de voorkanten zijn zichtbaar) en gewoon vertrouwd op alfabetische volgorde. Ik snap nog steeds niet wat mensen tegen het alfabet hebben.

Bibliotheek Arnhem

De thrillers waren spannend. Maar er zijn ook actieve boeken te vinden.

Bibliotheek Arnhem

Lenen doe je tegenwoordig zelf. Net als het betalen van de boetes of reserveringskosten. En dan mag je zelf het bonnetje ook netjes weggooien in de prullenbak natuurlijk.

Bibliotheek Arnhem

Over reserveringen gesproken. Deze moeten allemaal nog opgehaald worden en wachten braaf op hun volgende leners.

Bibliotheek Arnhem

Zicht op de literatuur en cultuur. Handig met die lage boekenkasten zodat je dat ruimtelijke gevoel ook houdt. Maar waar kijk ik nou tegenaan eigenlijk? Is dat de trap naar de tweede verdieping? Maar wat is dat ernaast?

Bibliotheek Arnhem

Als ik verder naar achteren loop kom ik tegen de achtermuur eerst nog de inleverbalie tegen. Freek, Toon, Thijs en John kijken vanuit hun boekenplanken toe of je dat wel goed doet. Bonnetjes die je niet wil meenemen in de prullenbak doen, mensen!

Bibliotheek Arnhem

Wat krijgen we nou? De Bibliotheek Arnhem gaat de concurrentie met het feestaardvarken aan met zwaar geschut. Een afgesloten glijbaan die je in recordtijd van de tweede verdieping naar de eerste verdieping brengt! En die is behoorlijk populair zo te zien want ik moet meerdere minuten wachten om een foto te maken waar je geen kind uit de glijbaan ziet komen. Er zit echter niemand aan de leestafel die op enkele meters afstand staat en dat begrijp ik wel. Rustig is het niet in die hoek. Ik loop daarom de trap omhoog om zelf van de glijbaan af te gaan naar de jeugdafdeling te gaan.

Bibliotheek Arnhem

De kinderen van 8 tot 14 jaar komen het eerst aan bod op de tweede verdieping. Op deze verdieping zijn zo te zien ook de meeste plekken waar je even rustig kunt zitten om een boek te lezen want op de leestafel en een comfortabele stoel plus bankje na op de eerste verdieping had ik er daar nog niet veel van gezien.

Bibliotheek Arnhem

Terwijl ik de foto maak in de richting van de 0-8 jaar kasten besef ik pas dat die metalen kooi een speel- en leesplek is voor kinderen. Leuk!

Bibliotheek Arnhem

Zelf lezen of samen lezen?

Bibliotheek Arnhem

Zo zie je goed hoe mooi en licht alles oogt. De inrichting bevalt me wel ook al zal niemand me ooit overtuigen van dat retailconcept.

Bibliotheek Arnhem

Heee, een verdwaalde cataloguspc om er achter te komen of de speld die je zoekt ergens in de boekenberg aanwezig moet zijn.

Bibliotheek Arnhem

Met de studie- en leesplekken zit het echt wel goed bij de Bibliotheek Arnhem. Van werkplekken die grenzen aan het trappenhuis tot computerwerkplekken. Bij de “trein”werkplekken maak ik per ongeluk nog een bezoeker wakker die daar lag te slapen. Het is net als in de echte trein. Goedemorgen!

Bibliotheek Arnhem

Is dit nou kunst of het trieste dieptepunt van het retailconcept?

Bibliotheek Arnhem

En daarmee verlaat ik via de tweede verdieping de Bibliotheek Arnhem weer. De trap omlaag, richting feestaardvarken, station en huis. Arnhem kan trots zijn op hun bibliotheek.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

  1. Pingback: Van landmark tot leeszaal: bibliotheken in de participatiemaatschappij - Vakblog

  2. Pingback: Boekenplog: Boekhandel Het Colofon (Arnhem) - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top