Alle ebooks als Kobo ebooks op je Kobo ereader met een Calibre plugin

Als je een Kobo ereader hebt en ook wel eens ebooks bij Kobo(books) gekocht hebt dan is het je wellicht opgevallen dat je ereader de Kobo ebooks op een andere wijze weergeeft dan de ebooks die je elders gekocht of verkregen hebt. Zo worden bijvoorbeeld bij de Kobo ebooks leesstatistieken weergegeven van het ebook dat je leest – zoals de tijd die je waarschijnlijk nog nodig hebt om het hoofdstuk en het hele boek uit te lezen – en  wordt zowel de paginering als eventuele titel per hoofdstuk getoond onderaan in het scherm. Bij andere ebooks gebeurt dit niet of op een andere manier.

Dat verschilt van elkaar omdat Kobo binnen hun eigen ecosysteem van ebookwinkel en ereaders een eigen versie van het ePub formaat gebruikt, wat ook wel KePub genoemd wordt. Als je ebooks koopt bij Kobobooks en je synchroniseert je ereader met datzelfde account, dan komen de bij Kobo gekochte ebooks in dat KePub formaat op je ereader terecht. Dat formaat is logischerwijs volledig afgestemd voor de mogelijkheden van de eigen Kobo ereaders en daardoor krijg je dus wat meer/andere functionaliteiten dan als je bijvoorbeeld de ebooks bij Bol.com gekocht hebt en ze handmatig op een Kobo ereader zet. In de bibliotheek op je ereader zie je in de lijstweergave ook het onderscheid: als je beide soorten hebt staat er ‘epub’ bij de reguliere ebooks en ‘kobo epub’ bij de Kobo ebooks.

Van ePub naar KePub

Als je de weergave van Kobo ebooks prefereert boven die van de reguliere ebooks dan kun je natuurlijk vanaf dit moment al je ebooks bij Kobo gaan kopen. Maar de goedkopere optie is om je elders gekochte ebooks om te zetten naar het KePub formaat en dat kan met behulp van Calibre.

Calibre maakt gebruik van Apparaat verbindingsplugins (Device interface plugins) om alle ereaders en tablets te herkennen die gekoppeld kunnen worden. Deze plugins bepalen ook hoe de ebooks weggeschreven worden uit Calibre naar de ereaders toe. Standaard is daarvoor al de KoboTouch plugin geïnstalleerd en die zorgt ervoor dat ebooks als reguliere ePub bestanden op je Kobo Touch, Mini, Glo, Aura of Aura HD terecht komen.

Je kunt echter in een paar stappen een andere Kobo plugin installeren die alle ebooks niet als reguliere ePub bestanden wegschrijft maar als Kobo ebooks in het KePub formaat. Deze werkwijze heeft als grootste voordeel dat de ebooks alleen maar op de ereader in dat formaat komen te staan en niet in je Calibre bibliotheek zelf. KePub bestanden kunnen alleen maar gelezen worden door een Kobo ereader en het heeft weinig zin om ze in dat formaat op je computer te hebben staan. Sterker nog, het is zelfs onverstandig om gekochte ebooks alleen nog maar in dat formaat als backup te hebben want je kunt er verder bijna niks mee.

Wat verandert er precies na de installatie?

 • Onder in het scherm wordt de titel van het hoofdstuk weergegeven (mits aanwezig) en zie je de paginanummering per hoofdstuk;
 • Boven in het scherm wordt de titel van het boek op elke pagina weergegeven;
 • De leesstatistieken worden nu (wel) bijgehouden. Je ziet bij de Leesstatistieken (Reading stats) – in het hoofdmenu – hoe ver je bent in het boek, hoe ver je bent in het huidige hoofdstuk en hoeveel tijd je (waarschijnlijk) nog nodig hebt om dat hoofdstuk en vervolgens de rest van het boek uit te lezen. Hoeveel uur je nog te gaan hebt wordt ook op het startscherm weergegeven bij alle niet-uitgelezen boeken.
 • (Update 15-8-2015) Ook bij ebooks met embedded lettertypes kun je nu het lettertype veranderen tijdens het lezen.

Installeren van de Kobo Touch Extended Driver

calibre kobo ebooks
De plugins vind je door naar Voorkeuren (Preferences) te gaan en links onderaan op Plug-ins te klikken.

calibre kobo ebooks
Bij Apparaat verbindingsplugins (Device Interface plugins) kun je het lijstje openklappen en zie je alle plugins staan voor de apparaten. De KoboTouch plugin zie je daar geïnstalleerd staan maar we willen een nieuwe plugin installeren en dus kun je linksonderaan op Nieuwe plug-ins verkrijgen (Get new plugins) klikken.

calibre kobo ebooks
Je krijgt vervolgens een lange lijst te zien van beschikbare plugins die je het handigste rechtsbovenaan kunt filteren op naam om de Kobo plugins te vinden. Na filteren houd je er twee over en eentje daarvan is de KoboTouchExtended plugin. Klik op Installeren om deze toe te voegen aan je lijst met apparaat verbindingsplugins.

calibre kobo ebooks
De maker van de KoboTouchExtended plugin raadt aan om beide plugins niet tegelijkertijd te gebruiken en dus dien je de bestaande KoboTouch plugin te deactiveren. Dat is een kwestie van selecteren van de plugin en dan op Activeer/Deactiveer plug-in (Enable/Disable plugin) te klikken. En klaar ben je.

Hoe maak je er gebruik van?

De nieuwe plugin werkt automatisch voor alle boeken die je naar een aangesloten Kobo ereader stuurt. In je Calibre bibliotheek kun je rechtsklikken op een ebook en die versturen naar de ereader waarbij dat ebook tijdens het versturen geconverteerd wordt naar het KePub formaat (of je kunt op de Naar apparaat sturen knop in de menubalk klikken). Het orginele bestand in je bibliotheek wordt hierbij niet gewijzigd zodat je het ook nog steeds op andere apparaten kunt lezen.

Als je bepaalde boeken liever niet in het KePub formaat op je ereader wilt zetten dan kun je bij de plugins eenvoudig de oude KoboTouch plugin weer activeren en de KoboTouchExtended plugin deactiveren. Daarmee wordt feitelijk alles weer in de oorspronkelijke staat hersteld.

Verder lezen: Toelichting op de Kobo Touch Extended Driver (Mobileread forum) / Handleiding van de maker zelf

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (118) Write a comment

 1. ik heb het geprobeerd en het is zonder problemen gelukt. Ik hoopte eigenlijk alleen dat deze boeken nu ook gesynchroniseerd zouden worden op mijn android en dat ik daar het boek verder kon lezen zoals bij een boek gekocht in de kobo-store. Misschien een uitdaging om dit werkend te krijgen???

  Reply

 2. Ik heb al mijn boeken overgezet naar KePub formaat met Calibre (ze staan nu ook als Kobo epub in de de bibliotheek), maar er lijkt weinig te veranderen. Ik heb alleen wel de titel bovenaan de pagina nu, maar heb nog steeds geen toegang tot leesstatistieken van het betreffende boek en kan ook niet bij de geavanceerde instellingen van de weergave. Wat doe ik fout?

  Reply

  • Je doet niets fout vermoed ik want er verandert simpelweg niet zo veel. De verkorte leesstatistieken vind je terug op het hoofdscherm waar nu onder het boek dat je leest staat vermeld hoeveel uur je nog te gaan hebt. De uitgebreide statistieken vind je terug in het hoofdmenu onder Extra – Reading Stats (in mijn geval want ik heb de ereader in het Engels staan). Daar zie je staan hoeveel procent je gelezen hebt, hoeveel tijd je nog te gaan hebt maar ook hoeveel tijd je er nu over gedaan hebt, gemiddeld aantal minuten per leessessie, het aantal keren dat je een pagina omgeslagen hebt en het gemiddelde aantal pagina’s per minuut.

   Geavanceerde instellingen van de weergave heeft niets te maken met Kobo epubs. Die krijg je (pas) te zien bij één van de voorgeïnstalleerde lettertypes op een Kobo ereader. Ze hebben het niet allemaal maar de meeste wel. Mijn favoriete lettertype is Malabar en daar kan ik probleemloos ook de geavanceerde instellingen mee aanpassen. Succes!

   Reply

   • Bedankt voor de snelle reactie! Ik zie nu dat er dieper in de structuur wel dingen veranderd zijn aan de boeken nu ze in KePub staan. Ik kan de lettertypen beter aanpassen en bij de algemene statistieken zie ik nu ook de boeken verschijnen Ik had alleen verwacht dezelfde iconen voor leesstatistieken en extra informatie te krijgen die ook bij originele Kobo boeken staan, maar kennelijk werkt dat niet zo. De rest werkt gelukkig wel naar behoren!

    Reply

  • Niet als zodanig want kepubs tref je niet aan als een bestand op je pc of laptop. Kepubs zijn reguliere epubs met een aantal kleine aanpassingen die specifiek en alleen bedoeld zijn & werken op een Kobo ereader. Dat is ook de reden dat als je van ePubs, kepubs wilt maken, dat via een plugin gaat die dat regelt tijdens de transfer naar de Kobo ereader toe. Ze worden niet geconverteerd in de Calibre library zoals je dat voor andere formaten wel kunt doen.

   Deze werkwijze van ‘tijdens het versturen aanpassen’ betekent dat de originele ePub in de Calibre bibliotheek blijft staan en dat de kePub alleen maar op de Kobo ereader staat. Terug ‘converteren’ is dat ook niet nodig want je hebt het oorspronkelijke bestand nog.

   Heb je het ebook alleen maar in kePub formaat op je ereader staan, bijvoorbeeld omdat je een bij Kobobooks gekocht ebook hebt gesynchroniseerd naar de ereader toe, dan kun je ze er niet rechtstreeks afhalen door de ereader aan je pc te koppelen. Daarvoor moet je dan ofwel de Kobo software installeren waarmee je het ebook kunt downloaden naar je pc toe (nog voorzien van DRM) of inloggen in je account op Kobobooks. In je bibliotheek met gekochte ebooks staat achter elk ebook een downloadlinkje waarmee je ze als reguliere ePubs kunt downloaden. Ook deze zijn overigens in de meeste gevallen voorzien van Adobe DRM maar je vindt op diverse plekken terug hoe je die kunt verwijderen, waaronder elders op dit blog.

   Reply

 3. Hi, Ik heb heel veel gehad aan je uitleg, zowel deze als die over het aanmaken van verzamelingen.
  Hiervoor mijn dank. Ik heb toch ook een vraagje.
  Ik kan op de Kobo Aura wel alle boeken zien die ik er op gezet heb (dus niet Kobo), maar kan ze niet terug zien in de bibliotheek van de Kobo app op de laptop of telefoon. Hierop kan ik alleen de boeken zien die ik via Kobo zelf heb gekocht.
  Is er een manier zodat ik ook niet Kobo boeken terug kan vinden op mijn telefoon of op de laptop?

  Reply

  • Ah, voor 1 keertje kan ik het onkarakteristiek kort houden: dat is niet mogelijk.

   De Kobo apps (en software op de pc) tonen alleen de bij Kobo gekochte ebooks en je kunt je elders verworven ebooks daar niet zichtbaar in krijgen. Het is 1 van de redenen waarom ik mijn bibliotheek dus bijhoud in Calibre, aangezien ik daar ook mijn Kindle en bij Google Play gekochte ebooks in heb staan.

   Reply

 4. Ik heb een tijdje geleden alle boeken omgezet naar KePub, maar ik word er toch niet zo blij van. Ik heb nu alles eraf gehaald en wil de originele ePubs terugplaatsen, maar op een of andere manier maakt Calibre er toch steeds een KePub van. Ik heb alle Kobo plugins al uitgezet en in de bibliotheek van Calibre staat de toevoeging KePub er ook niet meer bij, maar toch blijken de bestanden na het overzetten op mijn eReader elke keer weer in Kobo Epub te zijn veranderd. Wat doe ik fout?

  Reply

  • Het is de KoboTouchExtended plugin/driver die er voor zorgt dat de epubs als Kepubs op de ereader belanden. Als je deze dus verwijdert en controleert dat de oorspronkelijke KoboTouch plugin/driver weer actief, dan zou het onmogelijk moeten zijn dat ze er als Kepubs weer opkomen. Zorg er wel voor dat je de Kepubs die al op je ereader stonden, ook echt verwijderd zijn door ze vanaf de ereader zelf allemaal te wissen.

   Hopelijk helpt dat!

   Reply

 5. Martin
  KoboTouchExtended plugin gedownload. Welke Kobo-plugins moet ik nu deactiveren.
  b.v.d

  Reply

  • Eh, dat staat letterlijk hierboven: Bij Apparaat verbindingsplugins (Device Interface plugins) dien je de bestaande KoboTouch plugin te deactiveren. Dat is een kwestie van selecteren van de plugin en dan op Activeer/Deactiveer plug-in (Enable/Disable plugin) te klikken.

   Reply

   • Sorry. Er staan 2 kobo Touch plugins vermeld, en dat bracht een beetje verwarring.
    Martin

    Reply

 6. Kan een Kepub zo ingesteld worden dat de gewone paginanummers getoond worden? Ik snap echt niet wie paginering per hóófdstuk wil….

  Reply

  • @Roosje Die logica ontgaat me ook volledig. Kobo komt daar ook eindelijk op terug en introduceert binnenkort een nieuwe setting in de 3.11 firmware van de Kobo ereaders om de paginanummering ‘normaal’ te gebruiken over het hele boek. Die zou binnenkort ook in NL beschikbaar moeten zijn (of is dat al, ik heb nog geen update gedaan) en dan zou dat probleem opgelost moeten zijn.

   Het kan inderdaad ook bij de instellingen van de Kobo extended plugin als je die gebruikt. Als je – zie laatste screenshot hierboven – de Kobo Extended plugin geselecteerd hebt kun je ook kiezen voor ‘Plug-in aanpassen / Customize plugin’. Helemaal rechtsonderaan heb je dan een mogelijkheid om ‘Use full book page numbers’ aan te vinken. Heb je die plugin nog niet, dan zou ik definitief even wachten tot de nieuwe update van Kobo beschikbaar is op je ereader.

   Reply

 7. Ben erg blij met deze tips. Heb net een Kobo Aura aangeschaft en daar eerst gewone epubs opzet en miste meteen functionaliteit die de Kobo Aura wel beloofde. Met de omzetting naar Kobo epubs loopt het als een trein. Vooral de herkenning van hoofdstukken en de paginaverversing na een hoofdstuk is fijn. Verder heb ik het idee dat de reader beter reageert. En ja ik ben ook een fan van de paginanummering per hoofdstuk.

  Reply

 8. Vroeger werkte dit bij mij. Na een aantal maanden niet meer, ik zie niet meer hoe lang ik nog moet lezen etc. Als ik in de bibliotheek de lijstweergave bekijk zie ik ook dat het gewone Epubs zijn. Bij de door mij eerder op de ereader gezette boeken zijn wel kobo Epubs. De stappen heb ik naaf mijn weten goed uitgevoerd. Wat gaat er mis?

  Reply

  • @Max Geen idee helaas. Ik heb begin februari een paar geconverteerde Kindle ebooks op mijn Kobo gezet en het werkt nog steeds zoals het hierboven beschreven staat, inclusief het tonen van de tijd die ik nog moet lezen. Misschien toch nog even de stappen doornemen?

   Reply

 9. Ik had een BE Book reader. Vanuit Windows Verkenner de mapjes (met auteursnaam) overhevelen naar E reader en mapjes mét boeken stonden er direct in. In Kobo lukt dat niet. Alle mapjes moeten handmatig gemaakt en gevuld worden. Kan dit sneller.
  PS Zoals je waarschijnlijk vermoedt ben ik een digibeet(je)

  Reply

  • @Jan Er zijn momenten dat ik mijn iLiad en jawel, mijn BeBook ereader mis en dit is er eentje van. Op de BeBook kon je inderdaad gewoon mapjes op de computer aanmaken met ebooks en die zo huppakee op de ereader zetten waarbij die mapjes ook op de BeBook kwamen.

   Kobo ereaders negeren, zoals je al hebt gemerkt, inderdaad mappen. Als je 10 mappen met elk 10 ebooks erin naar de Kobo overhevelt dan krijg je simpelweg 100 titels in je Bibliotheek te zien. Mappen bestaan simpelweg niet daar.

   Kobo ereaders hebben wel de mogelijkheid om Collections aan te maken en die kun je dan handmatig vullen met 1 of meerdere titels uit de Bibliotheek. Tot zover de herhaling van je eigen constatering :)

   Kan dit sneller? Ja en nee. Je kunt niets op je computer doen in de Verkenner om bijvoorbeeld de Collections (Verzamelingen) alvast vooraf aan te maken, het moet per se en alleen op de Kobo gebeuren. Je ziet ze ook niet als mapjes in de Verkenner op je Kobo ereader bijv.

   Het is wel mogelijk om dit met behulp van Calibre te doen. Je kunt dan ebooks die je in Calibre hebt staan voorzien van trefwoorden die dan als Collections opduiken op je Kobo ereader. Heel veel sneller is dit echter in de praktijk niet, zeker als je nu nog geen Calibre gebruikt. Je moet nog steeds handmatig de trefwoorden/collections toekennen aan ebooks in Calibre en tenzij je echt heel veel gebruik hier van gaat maken zal dat niet een enorme tijdswinst opleveren. Je moet er ook nog eens wat instellingen voor wijzigen in Calibre maar dat heb ik hier al eens beschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2013/08/15/kobo-shelves-calibre/

   Ik ben geen digibeet (denk ik) en een groot fan van Calibre maar in de praktijk heb ik mezelf simpelweg afgeleerd om mapjes te willen gebruiken want Collections (het heette Shelves 2 jaar geleden) zijn me eigenlijk te veel werk.

   Reply

 10. Mijn vraag aan u is: kan ik mijn calibre bibliotheek zowel voor mijn eigen Kindle gebruiken als voor de KoboGlo ereader van mijn man? kan ik wisselend veranderen via de plugin? b.v.d dank voor uw antwoord.

  Reply

  • Jazeker. Zolang alle ebooks die op je op de Kindle of de Kobo Glo wilt lezen maar in die ene Calibre bibliotheek staan natuurlijk. Als je de Kindle koppelt aan je computer dan zie je welke ebooks uit de bibliotheek op die ereader staan en datzelfde geldt voor de Kobo Glo. Je hoeft ook niets te wisselen via een plugin. Calibre zorgt er ook zelf voor dat de ebooks in het goede formaat op de ereaders terecht komen en zal ePub bestanden automatisch converteren naar Kindle formaat en vice versa.

   De hoofdreden waarom ik zelf Calibre gebruik is juist dat ik van meerdere ereaders gebruik maak en ik dus op 1 central plek al mijn ebooks bij elkaar wil hebben. Ik gebruik mijn Calibre bibliotheek dus ook icm met een Kindle en een Kobo ereader.

   Reply

 11. Raymond, nog een vraag: de kobo ereader aangesloten op calibre, dan staat linksonder: Kobo enz. Maar verder kan ik geen boeken naar de ereader versturen. Met de Kindle gaat het wel. In de bovenbalk zie je versturen en bij de Kobo niet: doe ik iets niet goed? alvast weer bedankt!

  Reply

  • Ik heb het net met mijn Kobo geprobeerd en daar gaat alles prima (de knop “Naar apparaat sturen” verschijnt gewoon). Ik vermoed dat je ergens de afgelopen maand de nieuwste update voor je Kobo ereader hebt geïnstalleerd?

   Hoe dan ook, een software-update voor de Kobo vereist meestal ook een aanpassing in Calibre. De oplossing is waarschijnlijk om de recentste versie van Calibre te installeren. Op moment van schrijven is dat versie 2.48 (http://calibre-ebook.com/download_windows). In de release notes is te zien dat er in versie 2.46 de ondersteuning voor de nieuwste firmware van de Kobo ereaders is toegevoegd dus dat moet je probleem verhelpen.

   Reply

   • Raymond, ik ga het proberen en als je niks meer hoort is het gelukt! Nogmaals bedankt!

    Reply

 12. Ik ben in het bezit van een kobo e-reader. Mijn partner overweegt om er ook eentje te kopen. De boeken die ik bij bol.com kocht kan hij via de computer dan ook op zijn e-reader lezen. Maar hoe zit dit met de boeken die ik rechtstreeks via kobo kocht. Kan hij deze dan ook lezen op zijn kobo e-reader?

  Reply

  • Ook de boeken die je rechtstreeks bij Kobo koopt kun je downloaden als je in je lijst van gekochte boeken daar kijkt. Die komen in meerdere soorten en maten: sommige zijn vrij van DRM en kun je probleemloos op de Kobo ereader van je man zetten terwijl anderen nog steeds Adobe DRM kunnen hebben en dan wordt het aanzienlijk meer werk.

   Het makkelijkste is echter om hetzelfde account dat jij voor je Kobo aankopen gebruikt hebt, ook in te stellen op de Kobo ereader van je man. Op die manier kun je alle boeken rechtstreeks downloaden op beide ereaders. Het betekent wel dat jullie elkaars aankopen dan zien maar heeft als voordeel dat je dan natuurlijk niet twee keer hetzelfde boek hoeft te kopen.

   Reply

 13. Met de kobo aura worden ebooks automatisch vanuit bol.com naar mijn ereader verzonden. Hierna heb ik het boek gelezen en aantekeningen gemaakt. Nu wil ik deze aantekeningen inzien, echter staan ze niet in de calibre bibliotheek en krijg ik ze ook niet erin via mijn ereader.. Hierdoor kan ik de kobo utilities plugin niet toepassen. Is er een oplossing om toch mijn gemaakte notities op mijn pc te krijgen?

  Reply

 14. In Calibre heb ik de ObokDRM plugin opgenomen. Bij toepassing op de kepubs krijg ik voor de betreffende boeken de melding ‘not added because it couldn’t be decrypted’. Wat doe ik fout?

  Reply

 15. Bij mij komt er steeds een venster in beeld met: fout bij communicatie met apparaat als ik de boeken uit calibre op mijn kobo wil zetten. Ben nu al een week aan het proberen maar krijg het niet voor elkaar! Wat zou ik doen moeten?

  Reply

  • @Miran Staat er nog iets meer informatie in dat venster? Het kunnen meerdere dingen zijn die je in elk geval zou kunnen uitproberen/testen:

   • probleem met de micro usb kabel (werkt het wel onder Windows of met een andere micro usb kabel?)
   • niet goed herkende driver op je computer (dan wil wisselen van usb poort nog wel eens helpen)
   • een probleem met de database op je Kobo (dan kun je eens proberen om op je Kobo uit te loggen uit je Kobo account en dan weer opnieuw in te loggen. Je ereader bouwt dan de database opnieuw op)

   Zorg er in ieder geval voor dat je de recentste versie van Calibre gebruikt zodat je dat ook kunt uitsluiten als mogelijke oorzaak.

   Succes!

   Reply

   • Er staat ook nog bij: failed to parse ( titel van een boek dat in de lijst staat) with error: html file: calibre_plugins.kobotouch_extented container line:344

    Reply

 16. Er staat ook nog bij: failed to parse ( titel van een boek dat in de lijst staat) with error: html file: calibre_plugins.kobotouch_extented container line:344

  Reply

  • @Miran Dan is de kans groot dat er een probleem is met dat specifieke ebook. Ik heb dat een enkele keer gehad met een titel die zo veel fouten bevatte dat ik het inderdaad niet kon versturen naar de ereader. Krijg je die foutmelding ook bij andere boeken die je naar de ereader wilt sturen?

   Reply

   • Ja idd! Heb uitgelogd , andere poort gebruikt andere kabel maar t blijft gebeuren:( bedankt voor uw hulp trouwens. Oja als ik denetreffende titel verwijder dan komt erna weer een andere titel in beeld met hetzelfde probleem

    Reply

 17. Ja idd! Heb uitgelogd , andere poort gebruikt andere kabel maar t blijft gebeuren:( bedankt voor uw hulp trouwens. Oja als ik denetreffende titel verwijder dan komt erna weer een andere titel in beeld met hetzelfde probleem

  Reply

 18. Ik snap er niks van. Hen alle stappen doorlopen en probeer via nieuwste versie Calibre de boeken van mijn harde schijf naar mijn Aura One te krijgen. De knop Naar apparaat versturen verschijnt netjes en als ik dan op Apparaat klik, zie ik het betreffende boek, maar met een grootte van 0,0. Op de ereader zelf staat hij niet. Niet als epub, niet als kepub. Wat doe ik verkeerd?

  Reply

  • @Jose Wat er precies fout gaat is lastig te zeggen maar waar het fout gaat is wel duidelijk. De ebooks staan dan wel op je harde schijf maar ze zijn niet correct geimporteerd in de Calibre bibliotheek. Weet je zeker dat je de epub bestanden hebt toegevoegd aan je Calibre bibliotheek via de ‘Boeken toevoegen’ knop linksbovenaan in het hoofdmenu? Het lijkt erop dat niet de bestanden zelf zijn toegevoegd maar alleen verwijzingen naar de bestanden namelijk.

   Reply

   • Beste Raymond,
    ik heb precies hetzelfde probleem als José.
    Ik heb een Kobo touch. Eerder sleepte ik de boeken (Epub) gewoon naar de op de PC aangesloten ereader, maar dat lukt niet meer. Ze zijn niet zichtbaar op de ereader.
    Nu heb ik vandaag Calibre geïnstalleerd op mijn computer. Boek toegevoegd via de knop “boeken toevoegen”, en die staat keurig in de bibliotheek met een grootte van 0,6. Met de knop “naar apparaat sturen”, het boek naar de ereader verstuurd. Als ik dan bij “apparaat” kijk, staat het boek wel in de lijst, maar met een grootte van 0,0. Dus net als José: wat doe ik verkeerd?
    Kun je me alstjeblieft helpen?
    Alvast hartelijk dank,
    groetjes,
    Gem

    Reply

    • Dag Gem, dank je voor de uitgebreide beschrijving van je probleem (dat doet niet iedereen en dat maakt het soms wel heel erg lastig). Ik herken het probleem helaas zelf niet maar leid wel uit je beschrijving af dat je probleem echt met de Kobo Touch te maken heeft. Die lijkt de ebooks niet meer te ‘verwerken’ zodra ze op de ereader gezet worden .. zowel rechtstreeks als via Calibre.

     Je zou nog even kunnen proberen met een ander kabeltje om uit te sluiten dat het daar aan ligt maar ik vrees dat het compleet resetten van je Kobo Touch naar de fabrieksinstellingen de enige andere optie is. Dat zou de Touch moeten forceren om nieuwe ebooks opnieuw te verwerken en correct op te nemen in de bibliotheek.

     Werkt het vervolgens nog steeds niet? Dan zou mijn gok zijn dat je wellicht de nieuwste softwareversie geinstalleerd hebt op je Kobo Touch en dat het wellicht te zwaar is voor het oudere model. Laat me in dat geval alsjeblieft weten welke versie van de software er op je ereader staat.

     Reply

     • Dag Raymond,
      ik heb inderdaad vorige week na het aansluiten van de ereader op de PC de laatste software erop laten zetten.
      Het is deze versie: 4.5.9587 (c77383d7d1,13-07-17).
      Denk je dat dit nog op te lossen is?
      (ik heb de andere twee oplossingen (nog) niet geprobeerd vanwege jouw terechte gok dat ik nieuwste software versie erop heb gezet).
      Alvast heel erg bedankt,
      groetjes, Gem

 19. Beste Raymond,
  Allereerst heel erg bedankt voor uw duidelijke posts, als ik ergens niet uit kom dan kom ik er dankzij de duidelijke stappen uit uw artikelen altijd wèl uit!
  Ik heb zelf een Kobo Aura H2O en sprong een gat in de lucht nadat ik deze post las en toegepast had. Mijn e-reader is én veeeel sneller in het omslaan van bladzijden nu mijn boeken kepub zijn, én (ook heel fijn), de collections van mijn series geven nu ook voortaan aan welk nummer ieder boek in de serie is! Super handig dat ik nu niet meer eerst hoef te zoeken welk boek het vorige boek opvolgt.
  Nu heb ik Calibre gister geupdated en vervolgens heb ik een reeks nieuwe boeken op mijn kobo gezet. Dat ging allemaal goed, totdat ik in de nieuwe collections op mijn e-reader keek. Hij geeft bij de boeken die ik gister heb toegevoegd niet langer aan welke serie het is en dus ook niet meer welk nummer het boek in de serie is. Ik zou dat heel graag wel weer voor elkaar krijgen en ik vroeg mij dus af of u misschien tips heeft? En als er geen oplossing is binnen deze versie van Calibre (ik vermoed dat het daarmee samenhangt), of ik dan op een manier terug kan gaan naar de versie die ik hiervoor gebruikte?
  Alvast heel erg bedankt!
  Marloes

  Reply

 20. @Marloes Je bent helaas niet de eerste die problemen met collections/verzamelingen heeft met de recentste versies van Calibre. Ik vrees dat ik geen tips heb omdat ik ze zelf niet gebruik maar misschien heeft iemand anders een idee?

  Teruggaan naar een oudere versie, daar kan ik je wel mee helpen. Op http://download.calibre-ebook.com/2.html vind je alle vorige releases en met de 2.76 versie zou je dan geholpen moeten zijn. Die kun je zonder problemen over de nieuwere installeren.

  Reply

 21. Ik krijg volgende fout melding als ik de voorgestelde plugin probeer uit te voeren:calibre, version 1.44.0
  FOUT: Installatie plugin: Er is een probleem opgetreden tijdens de installatie van deze plugin. Deze plugin zal nu worden verwijderd. Plaats de foutmelding uit de details hieronder a.u.b. bij het forumonderwerp voor deze plugin en herstart Calibre.

  Traceback (most recent call last):
  File “site-packages/calibre/gui2/dialogs/plugin_updater.py”, line 711, in _install_clicked
  File “site-packages/calibre/customize/ui.py”, line 379, in add_plugin
  File “site-packages/calibre/customize/ui.py”, line 53, in load_plugin
  File “site-packages/calibre/customize/zipplugin.py”, line 211, in load
  InvalidPlugin: The plugin at /var/folders/zs/bgj3wn3d6glbk60y0wv33gym0000gn/T/calibre_1.44.0_tmp_0W8DCu/wY6Ikv.zip needs a version of calibre >= 2.60.0

  Kan ik hier iets aan doen?

  Reply

  • @Ben Jazeker. De foutmelding vermeldt op de laatste regel wat het probleem precies is, namelijk dat je minimaal versie 2.60 van Calibre nodig hebt. Hoog tijd om Calibre dus eerst te updaten naar de recentste versie en dan kun je alsnog de plugin installeren.

   Reply

 22. Hallo Raymond,

  ik krijg nu de melding bij mijn Kobo :
  calibre, version 2.82.0
  FOUT: Fout: Fout bij communicatie met apparaat

  CantOpenError: unable to open database file

  Traceback (most recent call last):
  File “site-packages\calibre\gui2\device.py”, line 88, in run
  File “site-packages\calibre\gui2\device.py”, line 511, in _books
  File “site-packages\calibre\devices\kobo\driver.py”, line 1707, in books
  File “site-packages\calibre\devices\kobo\driver.py”, line 167, in get_database_version
  File “c:\cygwin64\home\kovid\sw\build\apsw-3.8.2-r1\src\cursor.c”, line 990, in APSWCursor_execute.sqlite3_prepare
  File “c:\cygwin64\home\kovid\sw\build\apsw-3.8.2-r1\src\statementcache.c”, line 386, in sqlite3_prepare
  CantOpenError: CantOpenError: unable to open database file

  Reply

  • @Ivar Daar gaat zo te zien iets fout met de database op de Kobo ereader zelf. Het enige middel dat ik kan bedenken is om uit te loggen uit je Bol of Kobo account op de ereader en daarna weer opnieuw in te loggen. Dat dwingt de ereader om de database opnieuw aan te maken en verhelpt hopelijk het probleem.

   Doet het dat niet .. en krijg je ook andersoortige problemen … dan is het wellicht een idee om hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dan moet je wel alles opnieuw op de ereader zetten maar dat helpt bijna gegarandeerd.

   Reply

 23. Beste Raymond,
  ik ben in het bezit van een Kobo aura ed2 reader, heb Calibre 2.82 op mijn PC en heb de plugin ‘kobo touch extended’ actief staan en de plugin ‘kobo touch ‘ inactief gezet.
  Wanneer ik een boek van de calibrebibliotheek wil verplaatsen naar mijn toestel krijg ik steeds de volgende foutmelding: ‘De volgende boeken kunnen niet naar het apparaat geüpload worden aangezien er geen geschikte bestandsformaten gevonden kunnen worden. Converteer boeken eerst naar een formaat dat door uw apparaat wordt ondersteund’
  Ik had begrepen dat Calibre epub bestanden automatisch converteert naar kepub.
  Kan jij me vertellen wat er fout loopt? Alvast bedankt

  Luc

  Reply

  • @Luc Lastig om met alleen deze beschrijving te bepalen wat er aan de hand is maar de Kobo Touch Extended plugin staat volgens mij los van dit probleem. Een Kobo ereader kan overweg met o.a. epub (en mobi) en de foutmelding lijkt te suggereren dat je Calibre bibliotheek geen ebooks bevat in die formaten.

   Nou is dat niet zo aannemelijk natuurlijk maar hoe dan ook, Calibre lijkt te ‘denken’ dat er geen epubs in de bibliotheek staan. Je zou kunnen proberen om in het hoofdmenu te klikken op de knop van je Bibliotheek, dan te kiezen voor Bibliotheek onderhoud en Bibliotheek controleren. Calibre controleert dan of de index en de bestanden nog correct zijn.

   Als dat niets oplevert zou ik proberen of je de epub bestanden in je bibliotheek wel normaal kunt openen in Calibre zelf (en evt. daarbuiten). Zo ja, dan zou ik Calibre deinstalleren en opnieuw installeren. De bibliotheek staat los van het programma zelf dus dat zou dan de meeste instellingen moeten resetten naar hun beginwaardes. Eventuele plugins zul je dan wel zelf daarna moeten terugzetten. Tenzij je een backup hebt van een vorige installatie en die terug kunt zetten?

   Reply

 24. Mijn Kobo Aura maakt geen verbinding meer met Calibre nadat ik mijn kobo heb geupgrade. Kobo zegt nu : Het spijt ons, maar helaas ondersteunen wij het programma Calibre niet, indien het gaat om boeken van derden, wij raden aan om het gratis programma ADE van Adobe te gebruiken, indien u hiervoor de benodigde stappen wenst, dan sturen wij u deze gaarne toe. Maar dit klopt niet voorheen communiseerde kobo prima in Calibre zowel in Win 7, als in Win 10. Wat moet ik nu doen ?

  Reply

  • @Jan Tja, van Kobo krijg je inderdaad geen hulp op dit gebied maar de kans dat het probleem ligt aan de combinatie Calibre-Kobo is sowieso minimaal.

   Heb je de voor de hand liggende dingen al geprobeerd? Calibre bijgewerkt naar de allerlaatste versie (2.82)? Bij een upgrade van de Kobo software is vaak een nieuwe driver nodig in Calibre en dus moet je die ook zsm bijwerken. Je kunt bij de instellingen van de KoboTouch driver (bij Instellingen->Plugins) ook aanvinken dat die moet proberen om toekomstige softwareversies te ondersteunen. Dat helpt bij mij altijd goed als er een nieuwe software-upgrade voor de Kobo is.

   En test het ook met een ander USB-micro usb kabeltje als je die hebt. Soms leveren die ook ineens wat problemen op en helpt een nieuw kabeltje.

   Krijg je anders nog een foutmelding of zo als je de Aura koppelt? Zie je hem wel opduiken in Windows (Verkenner)?

   Reply

 25. Hoi Raymond,

  Mijn laatste update voor Calibre 2.82 heb ik gehad. Maar toen ik mijn Kobo aura en Koba glo HD had op-gewaardeerd naar met de software 4.3.8945 toen ging het mis. Kobo communiceerde niet meer met Calibre via USB kabel. heb ook een andere USB kabel geprobeerd . Zowel in Win 7 als in Win 10 met twee verschillende computers. In Calibre heb ik van alles aangepast, computer opnieuw opstarten, etc Niets hielp dus… Ik weet niet waar de fout zit. Ik wacht maar af en /of bedenk iets anders .
  Bedankt voor de reactie en nog een fijne avond

  Groeten uit Noorwegen

  Jan

  Reply

 26. Hoi Raymond,

  Even nog reageren op jou laatste vraag ! Ik krijg geen foutmelding maar ik zie ze alle twee niet opduiken in , zowel in Win 7 als in Win 10 . Ik heb de Kobo touch driver wel geinstalleerd op beide computers. Moet ik deze nog een keer installeren ?

  groetjes

  Jan

  Reply

 27. @Jan Ik denk niet dat het helpt maar het kan hoe dan ook geen kwaad. Ook een andere USB poort proberen op de beide computers – om Windows te dwingen de driver te controleren – zou nog het proberen waard zijn. Het is aannemelijk omdat je dit probleem op twee computers tegelijk hebt maar zoals ik al zei, kwaad kan het sowieso niet.

  Verder zou ik het even niet weten behalve dat ik voor je hoop dat het aan de software-update ligt. Kobo heeft drie updates in twee weken vrijgegeven en er zijn meerdere dingen die niet lekker werken op dit moment. Hopelijk zorgt een volgende update er voor dat je Aura wel weer herkend wordt.

  Zo niet, dan zou ik zelf in Apparaatbeheer pogen de driver te verwijderen zodat Windows de Kobo weer opnieuw moet detecteren maar daar kun je wel dingen mee verprutsen in Windows vrees ik dus ik zou je dat voor nu nog niet willen aanraden.

  Reply

 28. Hoi Raymond,

  Als ik mijn kobo aura en glo HD nu zou resetten en opnieuw begin , heeft dit zin? Wat denk jij?

  Jan

  Reply

  • @Jan Ik denk dat het weinig zin heeft want als je ze reset dan blijven ze nog steeds op de huidige software-versie zitten en me dunkt dat dit precies het probleem is.

   Reply

 29. Hallo Raymond, al geruime tijd heb ik de KoboTouchExtended plugin versie 2.8.2 van Joel Guguen geinstalleerd zodat alle epubs als Kobo epubs in Calibre geimporteerd worden. Werkt supergoed. Nu lijkt het erop dat met de laatste versie van Calibre 2.8.3 dit niet altijd automatisch meer gebeurt. Epubs die ik via Calibre op mijn Kobo One zet, komen soms met de originele lettertype mee en zijn niet te wijzigen. Workaround hiervoor is het converteren van het boek van epub naar epub en dan op de Kobo zetten. Dan krijg je wel het gewenste resultaat (lettertype te wijzigen naar eigen voorkeur). Enig idee waar dit aan ligt. Moet ik misschien een andere plugin selecteren.. Suggesties ? Ik hoor ze graag. Groet, Marieke Verbruggen

  Reply

  • Hoi Marieke, ik heb even uitgebreid zitten testen maar ik heb geen enkel probleem met de combinatie van de KoboTouchExtended plugin en Calibre 2.8.3 kunnen vinden. Alle ebooks komen keurig als Kobo Epubs op mijn ereader te staan.

   Het enige dat ik kan bedenken is dat je behalve de KoboTouchExtended plugin ook de KoboTouch (2.3.3 by David Forrester) plugin nog aan hebt staan. Die laatste is de standaard Kobo plugin van Calibre maar het advies is om die uit te schakelen als je de KoboTouchExtended plugin gebruikt. Als ze beide actief zijn dan kunnen ze met elkaar botsen. Als je de KoboTouch plugin selecteert kun je deze vervolgens uitschakelen met de eerste knop in het rijtje eronder. Sluit Calibre voor de zekerheid af en start het vervolgens opnieuw op om nog eens de ebooks naar je Kobo Aura One te sturen.

   Reply

   • Hallo Raymond, dank voor je uitvoerige antwoord. Als ik in Calibre, bij de optie Plug-Ins het vakje ‘Toon enkel door gebruiker toegevoegde plugins’ aanvink, verschijnt alleen ‘KoboTouchExtended (2.8.2) door Joel Goguen’ in de lijst en niet ook de Plugin van David Forrester. Dus het lijkt erop dat de juiste plugin als enige geactiveerd is. Ik kan je wel een epub toesturen waarbij dit gebeurde is, dan zou je die kunnen testen. Is dat een optie ? Verder weet ik zo 1-2-3 niet waar het aan zou kunnen liggen, of misschien dat Kobo een laatste update heeft gedaan. Dit laatste gebeurt automatisch en ongemerkt. Hoopte dat jij hier meer ervaring mee hebt.

    Reply

    • Dag Marieke, je moet ook juist niet dat vakje aanvinken want de KoboTouch plugin is de bij Calibre geleverde plugin voor de Kobo ereaders en die zie je dus niet als je het vakje aanvinkt.

     Als je bij Plug-ins de categorie “Apparaat verbinding plug-ins” openklapt zul je halverwege de lijst de beide Kobo plugins te zien krijgen. Selecteer dan de KoboTouch 2.3.3 plugin van David Forrester en klik vervolgens op Activeer/Deactiveer plug-in om die uit te zetten.

     Reply

 30. Goedemorgen,

  Kan ik een kepub bestand omzetten naar een epub bestand voor een sony ereader?

  Reply

  • Een Kepub bestand ‘bestaat’ alleen maar op de Kobo ereader zelf en kan niet eens gedownload worden of geconverteerd worden in Calibre.
   Oftewel, als je een bestand tegenkomt met een .kepub extensie, dan kun je die gewoon hernoemen naar .epub en op je Sony ereader zetten zonder enige vorm van conversie.

   Reply

 31. Beste Raymond,
  Ik wil heel graag het engels-nederlands woordenboek gebruiken binnen kobo aura. Kobo geeft aan dat deze alleen werkt op origineel gekochte kobo-boeken en niet op elders via internet verkregen boeken. En laat ik nu net een reeks willen lezen die niet origineel gekocht zijn. Zou de conversie naar kepub via calibre er voor kunnen zorgen dat ik wel het engels-nederlands woordenboek kan gebruiken?
  Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet,
  Dorien

  Reply

 32. Goedenavond Raymond,

  Is er een mogelijkheid om meerdere bibliotheken te vergelijken op dubbelen.
  Ik heb 3 bibliotheken onder Calibre draaien.

  Reply

  • @Koos Ja, die is er hoewel je dat in twee stappen zult moeten doen als je drie bibliotheken hebt. Het is wat te uitgebreid om in een reactie uit te leggen dus ik zal er vrijdag of zaterdag een blogpost aan besteden.

   Reply

   • Ik heb alle geduld, dus doe maar rustig aan.
    In eerste instantie gaat het om 2 bibliotheken, je mag het dus wel eenvoudig houden.
    Als ik maar een kapstok heb om te weten hoe ik moet beginnen

    Reply

    • Het is gelukt, heel hartelijk dan voor de uitleg en het aanreiken van deplug-in
     Goed weekend aan iedereen

     Reply

 33. Hoi, ik heb al veel gehad aan je blogs. Op dit moment heb ik een kindle, waar ik heel blij mee ben. Het enige nadeel is dat ik alle boeken handmatig aan mijn collecties moet toevoegen en dat mijn collecties op mijn e-reader niet op alfabetische volgorde te krijgen zijn maar alleen op volgorde toevoegen collecties.
  Omdat kobo (met de plug-in) met toevoegen via Calibre wel automatisch de boeken in de juiste collecties zet zit ik er toch over te denken over te stappen. Is het mogelijk om je boeken van de e-reader te synchroniseren met een app op de smartphone (android)? Ook als je de boeken niet bij Kobo hebt aangeschaft? Bij kindle kan dit wel en is ideaal in de bus. Hoef ik niet beide apparaten mee te nemen.

  Reply

  • Met collecties op de Kindle moet het wel kunnen met sorteren (dacht ik) maar dat trucje werkt alleen met boeken die je ook bij/via Amazon besteld hebt https://rsnijders.info/vakblog/2017/07/05/kindle-collecties/ en dat is voor mij ook wel wat lastig aangezien ik zowel bij Amazon als bij Kobo/Bol/elders boeken koop.

   Bij Kobo ereaders kun je inderdaad via Calibre in collecties zetten maar botst dat ook bij de Verzamelingen die ze via de de app geintroduceerd hebben voor, jawel, de boeken die je bij hen gekocht hebt. Ik heb het eerlijk gezegd opgegeven om ebooks in collecties te plaatsen op mijn ereaders. Het werkt eigenlijk alleen goed als je alle ebooks in Calibre zet en maar 1 ereader gebruikt.

   Is het mogelijk de inhoud van je ereader te synchroniseren met een app? Nee, niet zoals jij bedoelt. Als je alle boeken die je leest bij Amazon koopt en op een Kindle ereader of Kindle app leest dan wel natuurlijk. En hetzelfde geldt voor Bol/Kobo en de Kobo ereader plus Bol/Kobo app. Ze kunnen het synchroniseren omdat zowel de boeken als de ‘leesinformatie’ op hun servers staan.

   Als je boeken van meerdere plekken afkomstig zijn dan zul je het handmatig moeten ‘synchroniseren’. Dus zorgen dat het boek zowel op je ereader als in een app op je telefoon staat en onthouden waar je gebleven bent.

   Dat klinkt bewerkelijk maar ik moet zeggen dat ik het prima vind werken. Ik stop altijd met lezen aan het eind van een hoofdstuk en weet dan echt de volgende dag op een ander apparaat nog wel met welk hoofdstuk ik verder moet. Voor Android kan ik je de Google Play Books app aanraden (gratis en je kunt je ebooks uploaden via je telefoon of via de website) en anders Moon+ Reader Pro.

   Reply

   • Sorry voor de late reactie. Ik heb je reactie gelezen, bedankt hiervoor. Bij Kindle is het wel mogelijk om boeken die je niet bij Amazon hebt aangeschaft, maar als document in de cloud hebt opgeslagen (wat dus alle andere boeken zijn omdat ik die niet via Amazon heb), in de Kindle app te lezen. De leesvoortgang wordt ook gesynchroniseerd. Jammer dat dit bij Kobo niet mogelijk is.

    Reply

 34. Beste Raymond, allereerst wil ik je bedanken voor je eerdere hulp bij het installeren van Calibre zodat ik mijn boeken in kepub kan lezen op mijn Kobo aura one ereader. Maar nu heb ik een andere computer en probeerde ik weer Calibre erop te zetten. Alleen krijg ik de plug in niet in orde. Heb de Kobo touch extended plugin geïnstalleerd maar de boeken blijven in ePub i.p.v. kepub op mijn ereader komen. Ook wil ik vragen hoe ik in mijn bibliotheek de omslagen kan zien i.p.v. de titels. Hoop dat u mij kan / wil helpen groetjes

  Reply

 35. Vooreerst, bedankt voor alle heldere uitleg hier. Misschien kan je mijn volgende probleempje ook wel oplossen. Ik werk al lang met “calibre” en (Kobo Aura). Mijn vraag is of er een mogelijkheid is om van calibre naar kobo boeken over te zetten met WIFI, in plaats van met USB kabel.
  Dank U

  Reply

 36. Beste Raymond,

  Ik heb in het verleden al heel veel aan je toelichting op verschillende onderwerpen over Kobo en Calibre gehad (dank dank!), maar heb nu toch wat hulp nodig.

  Tot voor kort had ik een Kobo Glo en daarvoor had ik in Calibre met een plugin het lettertype eruit gesloopt en de metadata toegevoegd achter de cover. Werkte prima.
  Nu overgestapt op een Kobo Aura One, ik kan nog steeds het gewenste lettertype instellen… maar niet meer de regelafstand. Ik kan in de instellingen op mijn Kobo naar groot of klein schuiven wat ik wil, maar de regelafstand blijft hetzelfde.

  Ik heb al bij het converteren bij de styling de ‘padding’ aangevinkt, bij lettertypes de ‘regelhoogte’ op 2 gezet… maar dit geeft geen oplossing.

  Ik vind nu de regels te dicht op elkaar staan en dat onprettig lezen.
  Heb jij een oplossing?
  Bij voorbaat dank voor je reactie!

  Hartelijke groet,
  Petra.

  Reply

  • Sorry Raymond, ik zit fout.
   De plugin heb ik gebruikt om boekenplanken toe te voegen aan mijn Kobo. Dat werkt in de Aura One nog prima.

   Omdat in sommige boeken het lettertype niet veranderd kan worden, converteer ik mijn boeken met ‘converteren boeken’ -> uitstraling en gevoel -> Styling -> ik vink het hokje bij ‘lettertype’ aan (dan wordt deze stijl informatie verwijderd).
   Maar als ik hier ‘padding’ aanklik, gebeurt er niets.
   (En ik voeg bij Structure Detection metadata toe als eerste pagina in het boek).

   Hoop dat het zo wat duidelijker is, hahaha.
   Overigens ben ik nu aan het experimenteren met ‘uitstraling en gevoel’ -> tabblad ‘lettertypes’ -> minimale regelhoogte 160% in plaats van 120% en bij een testboek lijkt dat enige soelaas te bieden.
   Zit ik in de goede richting?

   Hartelijke groet weer,
   Petra.

   Reply

   • Hoi Petra,

    Normaliter kan een ereader, mits de epub correct opgemaakt is en aan de standaard voldoet, de instellingen bepalen. Wisselen van lettertypes, marges, regelafstanden enz. In Calibre kun je bij het converteren van epub naar epub echter ongeveer alles naar eigen smaak instellingen bij de ‘Uitstraling en gevoel’ opties. En het klinkt alsof je dat ook doet :)

    Het ‘probleem’ hiermee is dat je dan per definitie gaat afwijken van de standaard want bepaalde waarden worden hard gedefinieerd en kunnen niet meer overruled worden door de ereader. Tel daarbij op dat de gekochte versies vaak zelf ook van dat soort ‘gelockte’ dingen bevatten – zoals een harde verwijzing naar embedded lettertypes – en dan zie je hopelijk dat het onmogelijk is om te achterhalen of er een additionele instelling te vinden is die een regelafstand weer instelbaar maakt (die uberhaupt niet gelocked had moeten zijn).

    Je reageert op een blogpost die over de KoboTouchExtended plugin gaat om ebooks als Kobo epubs op een ereader te zetten. Het interessante hieraan is dat Kobo epubs geoptimaliseerd zijn voor de Kobo ereader en dus alle gelockte dingen verwijderd uit een ebook. Ik heb deze standaard aanstaan en heb ook geen enkel probleem met het instellen van regelafstand of lettertypes.

    Ik zou dus deze plugin overwegen, al botst dat effect dan wel met eventuele wijzigingen die je zelf aanbrengt tijdens een conversie. Als je daar bijv. de marges vastzet dan wordt dat weliswaar verwerkt in de epub in je bibliotheek maar de versie die op je ereader belandt, is gestript van deze wijziging door de KoboTouchExtended plugin.

    Gebruik je deze plugin liever niet? Dan zou ik gaan experimenteren met de Modify Epub plugin die je via Voorkeuren -> Plug-ins kunt installeren. Daarmee kun je ingesloten lettertypes maar ook veel van de CSS dingen automatisch verwijderen. Ik gebruik die om te beginnen met een zo schoon mogelijke epub die ‘luistert’ naar de instellingen van een ereader. Hopelijk werkt dat beter voor je en heb je deze weerbarstige ebooks snel bedwongen.

    Reply

    • Top, je snelle reactie Raymond! Dank!
     Ik ga eens experimenteren met die extended plugin voor de Kobo en die modify epub plugin .
     En ja, ebooks kunnen weerbarstig zijn, mooi woord heb je gebruikt -:).

     Hartelijke groet weer,
     Petra.

     Reply

 37. Hai Raymond, heb calibre op mijn nieuwe computer geïnstalleerd maar als ik nu boeken van mijn nas opslag erop wil zetten komt er :unable to open databasefile in beeld. Terwijlals ik het boek met mijn oude laptop op het calibre programma van die computer zet die het wel goed doet. Weet u wat er verkeerd gaat? De ePub van de nas naar n andere locatie kopiëren helpt ook niet. Hoop dat u mij kunt helpen
  Jenny

  Reply

  • Hoi Jenny,

   Het is niet voldoende om alleen de (mappen met) boeken te kopiëren van 1 Calibre installatie naar de andere. Alle gegevens waar Calibre mee werkt worden namelijk opgeslagen in een apart databasebestand (metadata.db) en dat gaat er weer vanuit dat de gehele mappenstructuur – en database – op de goede plek staat.

   Je kunt gelukkig wel gemakkelijk Calibre van de ene naar de andere computer backuppen/kopiëren en dat heb ik hier beschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2015/12/24/backup-maken-van-calibre/

   Succes!

   Reply

 38. Nog even een bericht van mij sorry, er staat nu in beeld dat het boek geen beschikbare formaten heeft terwijl het hetzelfde programma is als mijn oude computer. Hoop echt dat u mij kan helpen .
  Hartelijke groet Jenny

  Reply

 39. Goedemorgen, weet iemand misschien ook hoe ik draadloos de kepubs van calibre op mijn Kobo Clara kan zetten? Heb de server aangezet in mijn programma en heb t adres in de browser ingetypt maar hij doet dan vervolgens niets meer! Hij pakt het adres niet eens in de browser.

  Reply

  • Het zou zo wel moeten werken (ik heb het een paar jaar geleden hier beschreven https://rsnijders.info/vakblog/2016/01/29/calibre-inhoudsserver/) maar het kan zijn dat de browser van de Kobo ereaders er niet (meer) mee overweg kan? Als je zeker weet dat je het goede adres hebt van de Calibre server en je met je Clara HD op hetzelfde (wifi)netwerk zit als de computer waar je Calibre op draait, dan weet ik het ook even niet.

   Kepubs worden overigens niet aangeboden via de server want in de bibliotheek zitten alleen de gewone epub versies. Kepubs krijg je alleen als je via de KoboTouch Extended plugin de epubs op je Clara HD zet.

   Reply

 40. Hai raymond bedankt voor uw snelle reactie. Denk dat ik het niet duidelijk heb uitgelegd. Sorry hiervoor!:Ik heb een nieuw boek gedownload en die staat op mijn harde schijf dan wil ik hem in mijn calibre zetten en die herkent t niet ik zie die titel van het boek in een blauw vak en kan er niks mee. Als ik dat zelfde boek op mijn oude computer zet ‘pakt’ die hem wel gewoon in calibre en maakt er een kepub van .
  Groetjes Jenny

  Reply

  • Hoi Jenny, ik denk nog steeds dat het achterliggende probleem hetzelfde is want Calibre zou normaliter alles gewoon moeten kunnen openen. De enige reden waarom die dat niet zou (kunnen) doen is als de bibliotheekmappen inclusief databasebestand op een netwerkdrive staan (of op een niet-beschrijfbaar medium).

   Je had het over een NAS en die werkt met een netwerkschijf natuurlijk vanaf je computer. Je zult op de computer zelf een bibliotheek moeten aanmaken waar Calibre wel mee kan werken. Die kun je met een scriptje of backupprogramma dan periodiek backuppen naar de NAS toe maar je kunt er niet ‘live’ mee werken vrees ik.

   Reply

 41. Wauwwwww het werkt!!!!! Dank u hartelijk ! Een heel fijn weekend en bedankt nogmaals

  Reply

 42. Hallo Raymond, ja dit is wel heel raar ik typ toch echt HTTP:// mijn IP-adres:8080 op mijn laptop probeer ik het nu ook en kwam ik wel in de calibre bibliotheek.aan de hand van uw artikel blijf ik het steeds proberen maar krijg alleen wat verwijzingen van Google in beeld op mijn ereader. Kan het in de browser zitten? Ik kan ook niet bij een andere browser komen ….
  Ik wens u een fijn weekend

  Reply

 43. Op zoek naar een manier op mijn Kobo Clara wat extra marge te geven aan de bovenkant ben ik uiteindelijk op deze pagina terecht gekomen. Na de auto-conversie van een epub naar “kepub” zijn de marges eindelijk goed (niet meer tegen de bovenrand van het scherm geplakt), heerlijk! Daarnaast gaat er een hele wereld aan extra’s open.

  Top tip!

  Reply

 44. Dag Raymond,
  Mijn partner koopt een kobo. Ik heb mn oude Sony nog. Volgens mij hang jij ook verschillende ereaders aan Calibre. Moet ik hiervoor nog iets extra’s doen? Ziet Calibre de nieuwe ereader gewoon meteen? Raad je de extra plug-in aan? Of kan het net zo goed met de al aanwezige plug-in voor Kobo?
  Bedankt vast.

  Reply

  • Dag Erika,
   Calibre herkent alle mogelijke ereaders met de standaard ingebouwde functionaliteiten dus het gaat allemaal vanzelf. Wil je partner ook extra dingen zoals alle ebooks als Kobo ebooks op de ereader zetten, dan kun je daar de KoboTouchExtended plugin voor gebruiken zoals ik het hierboven beschrijf. Voor het ‘gewoon’ werken hoef je echter dus niets extra te doen!

   Reply

 45. Hi! Ik heb Calibre gedownload en mijn boeken hierin geladen in de hoop de gegevens aan te passen waarmee de boeken worden weergeven in mijn Kobo Clara. Echter lijkt er niets te zijn veranderd (als in: veel van mijn via internet gedownloade ebooks staan er zonder auteur of titel in en dit wil ik graag organiseren). Ik had de hoop dat ik dit in Calibre zou kunnen aanpassen. Enig idee wat ik misschien fout doe?

  Reply

  • Hoi Inge,

   Alleen het importeren van boeken in Calibre zorgt er niet voor dat alle gegevens automatisch gecorrigeerd worden want in eerste instantie gebruikt Calibre daarvoor de gegevens die in de bestanden zelf zijn opgeslagen en als die al gebrekkig waren, tja, dan krijg je ze dus precies zo in Calibre. Je kunt echter een titel bewerken (met de knop Metagegevens bewerken) en dan per boek de metadata downloaden met de knop die je vervolgens te zien krijgt.

   Calibre is een Engelstalig programma dus het is handig om eerst een Nederlandse bron toe te voegen voor de gegevens. Via Voorkeuren -> Plugins -> Nieuwe plug-ins verkrijgen kun je zoeken/filteren op BOL_NL zodat Calibre automatisch de gegevens van de Bol website haalt.

   Reply

 46. Hoi Raymond, dank voor de ook nu weer heldere uitleg van een functionaliteit die ik op eigen houtje nooit op het spoor was gekomen. Nu in een paar minuten kunnen fiksen en kan ik gebruikmaken van de voordelen van het kepub bestandsformaat voor mijn gehele boekenverzameling en niet alleen voor degenen die bij Kobo/Bol.com aangeschaft zijn. Ga vooral door met je geblog ;-)

  Reply

 47. Hoi Raymond, ik heb Calibre zojuist geïnstalleerd voor gebruik met de Clara HD. Bij het setup scherm moet ik mijn apparaat kiezen en de keuzes zijn “Kobo Vox, Aura and Glo families” en “Kobo and Kobo Touch Readers”. Welke van de twee kan ik beter kiezen? Dank je!

  Reply

  • Kobo and Kobo Touch readers is de standaard keuze hoewel het feitelijk niks uitmaakt welke je daar kiest. Calibre herkent automatisch je ereader, ongeacht de keuze in het setup scherm.

   Reply

 48. Hallo Raymond,
  als echte nitwit wat betreft ereaders een vraag: op mijn Kobo zie ik veel titels dubbel verschijnen in de bibliotheek; als Epub en als Kobo epub. De een als gelezen en de ander ongelezen. Via de pc op de schijf van de Kobo kijkend komen de bestanden maar één keer voor. (ik begrijp uit je eerdere reacties dat je Kobo epub dus niet via de pc kunt zien..)
  Nu wil ik met Calibre starten om e.e.a. op te schonen. Kan ik iets doen om nog maar 1 versie van het boek op de ereader te zien in de bibliotheek en ook nog de status ‘gelezen’ te behouden?
  Dank alvast voor je reactie.

  Reply

 49. Ha Raymond,

  Geweldige functionaliteit!
  Uitgevoerd zoals je hebt beschreven en het werkt zonder problemen.
  Zelfs met een .rtf bestand, gemaakt in Word.

  Dank je.

  Reply

 50. Eeuwige dank voor je geweldige en duidelijke uitleg! Ik ergerde me blauw aan het feit dat ik op mijn gloednieuwe Kobo de tekst niet kon laten uitvullen met een gewoon epub-boek. En nu met kobo epub lukt het wel, heerlijk.

  Reply

 51. Ik heb een sony PRST1 en morgen krijg eindelijk mijn kobo libra 2
  ik heb nu voor mijn sony een plugboard ingesteld
  moet ik nog wat speciaals doen voor mijn libra en wat moet ik instellen zodat al mijn boeken naar de libra kan sturen ( via calibre)
  ik heb ook veel gedownloade boeken die kan ik toch blijven gebruiken?
  Heb je een duidelijke uitleg voor me ?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top