De internationale dag tegen DRM

Internationale dag tegen DRM 2014
Vandaag is het International Day Against DRM, oftwel de internationale dag tegen DRM, die jaarlijks door Defective by Design wordt georganiseerd om stil te staan bij alle vormen van Digital Rights Management die tot de dag van vandaag gebruikt worden door leveranciers. DRM is een verzamelnaam van allerlei technieken die expres beperkingen opleggen aan wat een gebruiker met zijn of haar legaal gekochte (digitale) goederen kan doen. Van het inrichten van printers zodat alleen maar inktcartridges van een specifiek merk geaccepteerd worden en DVD(spelers)’s die je alleen maar in een bepaalde regio van de wereld kunt gebruiken tot de DRM die op ebooks gebruikt wordt.

Vooral die laatste is er eentje waar ik me al jaren druk over maak maar het blijkt – ook al zijn er lichtpuntjes – helaas nog steeds nodig te zijn om een internationale dag tegen DRM te moeten organiseren. Ook al is het (min of meer) in onbruik raken van Adobe DRM op Nederlandse ebooks een positief teken, het wil niet zeggen dat het alternatief per se beter is. Plus als je ebooks koopt bij Google, Kobo, Amazon of Apple dan ben je nog steeds gebonden aan de beperkingen die zij je oplegggen, al was het maar dat je aankopen gekoppeld zijn aan accounts waar je wel de inloggegevens van moet onthouden. Als die winkels zelfs al blijven bestaan want met het stoppen van de Sony ebookwinkel in Amerika zijn er nog steeds klanten die niet alle ebooks terug hebben weten te krijgen.

In maart constateerde ik nog dat ik ook niet meer alle ebooks had die ik lang geleden bij Nederlandse ebookwinkels gekocht had. Twee weken geleden schrok ik – en ik niet alleen – toen mijn Kindle for PC software weigerde mijn gekochte ebooks te tonen en dat is niet de eerste keer dat Amazon in het nieuws kwam als het gaat om het blokkeren van toegang tot gekochte ebooks.

Voldoende redenen om je bewust te zijn van DRM en wat de consequenties ervan kunnen zijn voor jou. Gelukkig heb je de keuze om ofwel een backup te maken van gekochte ebooks (al dan niet na het verwijderen van DRM) danwel waar mogelijk juist te kiezen om DRM-vrije ebooks te kopen. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer media kunt kopen zonder DRM maar het is goed om je te beseffen dat je pas eigenaar bent van iets dat je koopt als je zelf kunt bepalen hoe en waarop je die media wilt gebruiken.

Lees verder voor tips over het maken van een backup van gekochte ebooks:

Lees verder voor sites die DRM-vrije ebooks verkopen:

  • Uitgever O’Reilly verkoopt DRM-vrije ebooks en vandaag zelfs met korting;
  • SF/Fantasy uitgever TOR verkoopt ebooks vrij van DRM via Kobo;
  • Voor de fans van Jack Vance;
  • Een overzicht van sites waar je gratis DRM-vrije ebooks voor op je ereader kunt vinden;
  • SF uitgever Baen verkoopt zijn ebooks ook DRM-vrij;
  • Humble Bundle heeft af en toe ebookbundels waar je meerdere ebooks, vrij van DRM, kunt kopen voor weinig geld (en een goed doel), zoals de huidige Image Comics bundle. Vanaf half mei worden ebookbundels structureel aangeboden;
  • Over ebookbundels gesproken, Bookbale bundelt ebooks van SF & fantasy schrijvers.

Vanzelfsprekend beperkt zich de discussie rondom DRM niet alleen tot ebooks – denk maar eens aan gekochte films bij Apple en wat er gebeurt als Apple morgen zou besluiten te stoppen met die dienst – maar het blijft voor mij een goed voorbeeld van hoe leveranciers hun betalende klanten beperkingen opleggen om hun eigen belangen te beschermen. Beperkingen die ironischerwijs niet gelden als je precies datgene doet waar die leveranciers bang voor zijn: downloaden van een illegaal exemplaar.

Gelukkig komen steeds meer leveranciers en uitgevers er achter dat het niet vertrouwen van je betalende klanten en het opleggen van restricties een heel slecht businessmodel is. En helpt een internationale dag tegen DRM hopelijk die betalende klanten te beseffen dat leveranciers vooral hun eigen belangen proberen te beschermen. Ten koste van die van jou mochten ze dat nodig vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top