Unglue.it: crowdfunding voor ebooks met een Creative Commons licentie

unglue.it
Het traditionele uitgeversmodel voor boeken is weliswaar nog lang niet overbodig geworden maar er duiken steeds meer interessante alternatieve verdienmodellen op voor auteurs die hun boeken (alleen) digitaal willen verkopen. Zo zijn er de selfpublish platformen zoals Smashwords en Kindle Direct Publishing in Amerika die zowel schrijvers als uitgevers de gelegenheid bieden om hun ebooks te publiceren en een (betalend) publiek te vinden. En ook in Nederland is dat mogelijk met de lancering van Brave New Books een jaar geleden.

Nu zijn dit eigenlijk nog steeds traditionele verdienmodellen want je betaalt voor een ebook dat je daarna gewoon kunt downloaden. Meestal vrij van DRM overigens. Met crowdfunding, met Kickstarter als één van de bekendste voorbeelden, wordt zo’n model juist omgedraaid. Crowdfunding betekent dat een schrijver vooraf de kosten bepaalt om dat boek of ebook te gaan schrijven en uit te brengen, en dat het publiek gevraagd wordt om – een klein of groter bedrag – te investeren in dat project. Is het beoogde bedrag binnengehaald, dan gaat de schrijver het boek schrijven en ontvangen de investeerders dat boek al dan niet in combinatie met additionele bonus items. Zo heb je bij Kickstarter vele duizenden projecten waarbij er gezocht wordt naar investeerders om een boek, ebook of tijdschrift te publiceren. In Nederland is daar zelfs een nog mooier voorbeeld van. Vorig jaar wist jeugdboekenschrijver Marcel van Driel succesvol honderden donateurs te vinden om het boek Nachtmerrieman te gaan schrijven. Dit jaar wordt het boek geschreven en uitgegeven waarna de donateurs – waaronder ikzelf – hun exemplaar zullen ontvangen en Nachtmerrieman ook gewoon in de winkels verkocht gaat worden.

Unglue.it

Vooraf betalen voor een nog niet geschreven ebook of ‘ouderwets’ betalen voor een ebook dat je daarna meteen in je bezit krijgt, het kan dus allebei. Maar je hebt ook auteurs die weer anders tegen hun verdienmodel aankijken. Een schrijver als Cory Doctorow stelt zijn ebooks vrijelijk ter beschikking onder een Creative Commons licentie vanuit de gedachte dat hij sterk profiteert van de naamsbekendheid die hem dit oplevert. En dat werkt voor hem want ondanks het feit dat je zijn boeken gratis kunt downloaden worden ze nog steeds goed verkocht in papieren vorm en via ebookwinkels.

Het beschikbaar maken van je ebooks onder een Creative Commons licentie als onderdeel van een werkend verdienmodel is echter wel voorbehouden aan schrijvers die zich dat kunnen veroorloven en op een andere manier hun naamsbekendheid te gelde kunnen maken. Want wat doe je als het je eerste ebook is en je geen papieren versie via een uitgever in de winkels hebt liggen? Als je helemaal nog geen naamsbekendheid hebt?

Dat is waar Unglue.it zijn diensten aanbiedt. Het is feitelijk een crowdfunding site zoals Kickstarter waar auteurs – zodra er een bepaald bedrag gedoneerd is – hun boeken vrijgeven onder een Creative Commons licentie. Het verschilt van de hierboven genoemde modellen omdat het (verplicht) gaat om boeken die al geschreven of al eerder gepubliceerd zijn en omdat na het behalen van het vereiste bedrag de boeken voor iedereen vrijelijk te downloaden zijn. Niet alleen voor de donateurs/investeerders dus.

unglue.it

Unglue.it kent daar drie verschillende soorten projecten/campagnes voor:

  • Thanks for Ungluing” waarbij een auteur al zijn of haar boek beschikbaar gemaakt heeft onder een CC-licentie en daar nu donaties voor accepteert. Een bedankje voor een gratis ebook zeg maar ;
  • Buy to Unglue” waarbij je het ebook direct koopt maar waarbij elke aankoop de datum dichterbij brengt waarop het boek onder een CC-licentie beschikbaar wordt gesteld. Zijn er voldoende exemplaren gekocht, dan kan dus iedereen gratis het ebook downloaden en verder verspreiden;
  • Pledge to Unglue” is bedoeld voor boeken die al eerder gepubliceerd zijn, nu geen inkomsten meer opleveren voor de auteur(s) en waarbij de auteur de auteursrechten wil/moet afkopen om dat boek vrij te kunnen geven. Er worden dan donateurs gezocht om daar aan bij te dragen.

Het doel van Unglue.it is dan ook niet om er voor te zorgen dat er een nieuw aanbod van ebooks komt maar om bestaande ebooks onder een open licentie beschikbaar te maken. Het speelt enerzijds in op de verwachting van mensen dat ebooks gratis moeten zijn maar hangt er anderzijds dus wel een verdienmodel aan voor de auteur waarbij vele geïnteresseerden met kleine bedragen het ook daadwerkelijk mogelijk maken om het ebook gratis voor de rest te laten zijn.

Bestsellers en bekende auteurs zul je er waarschijnlijk nooit gaan aantreffen maar Unglue.it kan voor (beginnende) onbekende schrijvers of schrijvers met slechts 1 of enkele titels een interessante manier zijn om jezelf te onderscheiden en daar ook nog inkomsten aan over te houden. Daarvoor is (de achterliggende gedachte van) Unglue.it nu nog exclusief genoeg en verdrink je niet in een overweldigend aanbod van gratis en betaalde titels zoals je dat bij Smashwords bijvoorbeeld wel hebt.

En ach, ik vind dat auteurs die een limiet durven te stellen aan wat ze maximaal aan hun boek kunnen verdienen en tevens Creative Commons licenties een warm hart toedragen, daar ook best voor beloond mogen worden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Een kleine aanvulling: Unglue.it zet (vanzelfsprekend) geen DRM op de eboeken, maar gebruikt wel watermerken. Het was een van de eerste Amerikaanse klanten van (de Nederlandse) watermerk- en personalisatie dienst BooXtream. Eric Hellman, de man achter Unglue.it, heeft een Python wrapper voor de BooXtream API geschreven en deze – met toestemming en Apache license – op Github gezet: https://github.com/Gluejar/booxtream

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top