Boekenplog: Bibliotheek Het Eemhuis (Bibliotheek Eemland)

Op Twitter hoorde ik de verhalen al en zag ik enkele foto’s voorbij komen over de nieuwe centrale vestiging van de Bibliotheek Eemland. Deze bibliotheek verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg en na afscheid genomen te hebben van hun oude locatie in Amersfoort ging vorige week de nieuwe centrale, de Bibliotheek Het Eemhuis open voor het publiek. De collega’s aldaar adviseerden me te wachten tot alles ook definitief gereed was volgende maand maar ik kon en wilde echt niet wachten.

En dus vertrok ik naar Amersfoort om alvast stiekem een kijkje te gaan nemen!

bibliotheek het eemhuis
Oh oh. Nou moet je weten dat ik zonder Google Maps nauwelijks in staat ben om mijn weg te vinden maar mijn digitale wegwijzer had ook geen idee waar die Eemplein 71 moest vinden in Amersfoort. Een blik op Street View leerde me dat het vooral een grote bouwput was toen Google er met hun camera-auto langsreed. Het was maar goed dat er enkele studenten buiten het gebouw van de HU Amersfoort stonden die met een enigszins meewarige blik uitlegden dat ik de bibliotheek 50 meter verderop kon vinden. Ahum. Ik verdedigde me nog door te benadrukken dat het woord bibliotheek werkelijk nergens op dat gebouw stond maar veel indruk maakte het niet.

Bibliotheek het Eemhuis

Maar toen ik eenmaal binnen was vergat ik alle moeite die ik had moeten doen. Wat een prachtige inrichting! Even kijken wat er allemaal te vinden is in Het Eemhuis! De bibliotheek beslaat een deel van de begane grond en de eerste twee verdiepingen.

Bibliotheek het Eemhuis

Twee stappen verder zie ik dat het inleveren van de boeken een transparant proces is. Je kunt precies zien waar je boek naar toegaat. Zoals het hoort natuurlijk want als kind wilde ik bijvoorbeeld ook weten of het lampje in de koelkast wel uitging als je de deur dicht deed. Een transparante koelkastdeur had me veel gedoe bespaard.

Bibliotheek het Eemhuis

Voordat ik verder ga rondsnuffelen wil ik wel even de inhoudsopgave van deze bibliotheek bestuderen. Ook hier wordt er met een presentatie van de collectie in ‘werelden’ gewerkt, iets dat met drie boekenplogs bij bibliotheken al een rode draad begint te worden. Hm, maar wat is het Vooruitzicht? En waar is die espressobar?

Bibliotheek het Eemhuis

Toen wilde ik pas goed achterom kijken en een foto maken. Wauw. Een soort theateropstelling van zeven terrassen met de reserveringenkast onderaan en leestafels, studieplekken, balies enz naar mate je hoger gaat.

Bibliotheek het Eemhuis
Bibliotheek het Eemhuis

Een grote fraaie trap naast de bibliotheekterrassen zodat alles goed te bereiken is (er is een lift overigens). En zoals dat hoort met grote hoge trappen is er een beloning aan de top. De espressobar wacht daar op je.

Bibliotheek het Eemhuis

Na al dat gezoek leek me dat een goed idee en ging ik daar dus naar toe. Cappucino bleek ook voorradig te zijn en op mijn gemak dronk ik dat op. Nou ja, mijn tafeltje stond vlak voor de kast met Sprinters (populaire of recent verschenen boeken met afwijkende uitleenvoorwaarden) waar druk in werd gesnuffeld. Drinkt toch net iets minder relaxed dan. Maar de foto benadrukt wel het bijzonder fraaie plafond en je ziet hier ook goed hoe er aan de zijkanten gangetjes en extra ruimtes zijn.

Bibliotheek het Eemhuis

Allereerst omlaag naar het derde terras – met computerwerkplekken – en daar linksaf de smalle zijgang in.

Bibliotheek het Eemhuis

Een zijgang met al het beeld en geluid zo te zien.

Bibliotheek het Eemhuis

De bewegwijzering is ingenieus op de pilaren aangebracht. Niks geen bordjes maar duidelijk verwerkt in het gebouw als het ware. Ik vind het erg mooi moet ik zeggen. Maar wat lees ik daar? Ah ja, dat Vooruitzicht had ik nog in het vooruitzicht.

Bibliotheek het Eemhuis

Onderweg zie ik ook nog vele tafels staan waar aan gestudeerd kan worden. En daar zitten tientallen scholieren/studenten ook te werken dus ik loop snel verder. Waar het er vervolgens naar uitziet dat de Bibliotheek Het Eemhuis een andere bestemming gevonden heeft voor de afgeschreven boeken.

Bibliotheek het Eemhuis

Twee royale zitplekken met uitzicht op het Eemplein aan de voorkant van de bibliotheek. Het Voor-uitzicht dus. Zeer creatief in elkaar geknutseld van allemaal afgeschreven oude bibliotheekboeken.

Bibliotheek het Eemhuis

Prachtig!

Bibliotheek het Eemhuis

En via Het Vooruitzicht door naar de zijgang aan de andere kant. Met literatuur en cultuurboeken.

Bibliotheek het Eemhuis

Hm. Waar gaat dit eindigen?

Bibliotheek het Eemhuis

Aan de andere kant natuurlijk weer als je maar lang genoeg doorloopt :)

Bibliotheek het Eemhuis

Maar wacht, aan die kant zit een grote ruimte die ik in eerste instantie niet eens gezien had. Hier staan o.a. alle kinder- en jeugdboeken.

Bibliotheek het Eemhuis

Met overal zitplekken en bankjes waar je kunt lezen. Of kunt voorlezen. De opa en zijn kleindochter vonden het in elk geval fantastisch ook al zul je me op mijn woord moeten geloven want ik heb ze niet op de foto gezet.

Bibliotheek het Eemhuis

De bankjes zijn ook vernuftig weggewerkt tussen de lage kasten waardoor je de mensen ook nauwelijks ziet zitten. Dit bankje was nog vrij zodat ik – deze keer wel in alle rust – een hoofdstuk op mijn ereader kon lezen.

Bibliotheek het Eemhuis

Je kunt vanuit die ruimte ook met een aparte trap weer naar beneden komen. Had ik al gezegd dat ik de bewegwijzering mooi vind?

Bibliotheek het Eemhuis

Vanaf de eerste verdieping wil ik toch nog één foto maken van de bibliotheekterrassen. Aardig dat die mensen die herkenbaar in beeld dreigden te komen zelf even een grijze stip op hun gezicht wilden plakken.

Bibliotheek het Eemhuis

En toen was het tijd om te gaan. Tot ziens! Ik kom zeker nog een keer terug.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

 1. Geweldig, fantastisch. Wat een gebouw. Wat een liefde voor boeken. In dit digitale tijdperk een klein wondertje.

  Reply

 2. Wat een prachtige bibliotheek! Ik denk alleen voor rolstoelgangers wat minder comfortabel. Is de lift echt op elke verdieping? En ik vond de kinderafdeling wel erg weinig bevolkt. Als je dat vergelijkt met de onze, maar daar kunnen de kinderen ook naar hartelust spelen. Hier is het echt alleen boekje uitzoeken. En om nou tussen al die vele boeken op je e-reader te gaan zitten lezen, hahaha, daar moet je Raymond Snijders voor heten. Erg leuk verslag verder.

  Reply

  • Ik heb er niet specifiek op gelet maar volgens mij zou het lastig zijn om enkele terrassen te bereiken met een rolstoel. De lift brengt je wel probleemloos naar alle andere ruimtes hoewel dat Vooruitzicht (nu tenminste) ook niet toegankelijk is, bedenk ik me nu.

   En natuurlijk promoot ik overal de vreedzame co-existentie tussen ebooks en papieren boeken :) Ik heb ook een heel leuk boek dat ik aan het lezen ben op mijn ereader, haha.

   Reply

 3. Dag Raymond,

  Mooi verslag van een gestileerde bibliotheek. Je verleidt potentiële bezoekers om daadwerkelijk een bezoek te brengen. Kan niet genoeg gebeuren.

  Reply

 4. Prachtig, bedankt voror deze leuke blogpost. Eemland is voor mij in Tilburg woonachtig niet even te bezoeken. Erg mooi om zo op deze wijze geïnformeerd te worden. Bedankt! Zeer inspirerend, Raymond, bedankt! groetjes, Godelieve Engbersen, medisch informatiespecialist/

  Reply

  • jammer, dat er niet in en op de boekenkasten is gekeken. Een bepaald boek zoeken is een uitdaging. Het schijnt de bedoeling te zijn om ‘n boek te pakken, maakt niet uit welk.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top