De Kindle Paperwhite in de praktijk

kindle paperwhite
Verkoopcijfers geeft Amazon niet maar het is niet aannemelijk dat de Kindle Paperwhite veel wordt gekocht in Nederland. Dat is ook niet heel vreemd want Amazon maakt het niet aantrekkelijk om hun ereader aan te schaffen als je niet in een land woont waar Amazon zich op richt. Zo ben je, ondanks het feit dat Amazon in zowel Duitsland als Engeland aanwezig is, genoodzaakt om de Kindle Paperwhite in Amerika te bestellen. Dat maakt qua bezorgtijd weinig uit – binnen enkele dagen belt de postbode aan – maar betekent wel dat je boven op de bezorgkosten ook nog invoerbelasting moet betalen. En dat tikt best aan. Veertig euro is geen gering bedrag als de ereader zelf $139 kost.

En natuurlijk is de Kindle Paperwhite primair bedoeld om ebooks te lezen die je bij Amazon gekocht hebt. De Amerikaanse Amazon om precies te zijn want ebooks kopen bij andere Amazons is eveneens voorbehouden aan de inwoners van die landen. Dat betekent niet dat je er geen ebooks op kunt lezen van andere ebookwinkels maar aangezien Amazon gebruik maakt van (een aangepast) Mobipocket formaat kun je je ebooks in het ePub formaat er niet op lezen. Tenminste, niet zonder ze te converteren met behulp van Calibre.

Waarom wel een Kindle?

En toch zie ik af en toe mensen met een Kindle ereader in de trein en ken ik ook meerdere lezers die bij hun Kindle zweren. Het zijn de mensen die altijd al Engelstalige boeken lazen en deze al via Amazon kochten. Dan ligt het ook meer voor de hand om een Kindle ereader te kopen dan eentje van bijvoorbeeld Kobo of Sony. Amazon is een schoolvoorbeeld van een gesloten ecosysteem maar het valt niet te ontkennen dat als je tevreden bent met het aanbod van Amazon, je met de ereader en Kindle apps op bijna elk denkbaar apparaat zonder problemen je gekochte ebooks kunt lezen. Het gemak en de snelheid waarmee je ebooks kunt kopen en gaan lezen is dermate groot dat je al een boek gekocht hebt voordat je het in de gaten hebt.

kindle paperwhiteNou maakt Amazon ook al bijna zeven jaar Kindle ereaders en zijn we dan ook met de tweede versie van de Kindle Paperwhite aangekomen bij de zesde generatie e-ink ereaders. Elk jaar brengt Amazon een nieuw model uit met telkens weer kleinere en grotere verbeteringen, zoals de introductie van de schermverlichting die de Paperwhite ook zijn naam gaf.

Kindle Paperwhite (v2)

De tweede Kindle Paperwhite komt uit 2013 – in de loop van dit jaar zal het derde model geïntroduceerd worden – en is redelijk goed te vergelijken met de Kobo Aura. Beide hebben een 6″ scherm met schermverlichting, een vergelijkbare resolutie (1024×768 van de Kindle vs 1014×758 van de Aura) en een identieke dpi-waarde van 212dpi. Je moet de ereaders naast elkaar leggen om een verschil te zien maar het scherm van de Kindle lijkt wel een beter contrast te hebben waardoor de letters mooier zwart ogen dan op de Aura.

De schermverlichting op de Kindle Paperwhite is bedoeld om altijd aan te staan. Er is, in tegenstelling tot de Kobo Glo, Aura en Aura HD, geen fysieke knop aanwezig om hem aan/uit te zetten. De hoeveelheid verlichting is softwarematig in te stellen en hoewel je dat ook op nul kunt zetten benadrukt Amazon dat het prettiger lezen is als die aan staat. Iets dat ik overigens alleen maar kan bevestigen. De combinatie van een goed contrast en de schermverlichting aanhouden, juist in goed verlichte ruimtes, zorgt voor goed leesbare zwarte letters op een witte achtergrond dat echt op papier lijkt.

kindle paperwhite menus

Het aantal instellingen voor lettertype en lettergrootte is enigszins beperkt hoewel dat geen nadeel is. De lettergrootte is op 8 niveau’s in te stellen en je hebt de keuze uit 6 lettertypes, wat voor mij in elk geval ruim voldoende is. Marges en regelafstand hebben beide 3 opties hoewel de standaardinstellingen al zorgen voor een prima weergave.

Page Flip en X-Ray

De Kindle Paperwhite heeft twee bijzondere functionaliteiten die voor zover ik weet uniek zijn. Page Flip roep je op door van de onderkant naar het midden van het scherm te vegen en maakt het mogelijk om te gaan bladeren door het boek zonder dat je daadwerkelijk de pagina verlaat waar je bent gebleven. Er komt een venster te voorschijn (picture-in-picture zeg maar) waarin je per pagina of hoofdstuk snel voor- of achteruit kunt bladeren. Werkelijk ideaal om even iets snel terug te lezen zonder dat je daarna weer terug moet bladeren naar waar je was gebleven!
page flip kindle paperwhite
X-Ray is (vooral) een interessante functionaliteit bij ebooks met veel personages in het verhaal. Het laat je ‘dwars door het ebook’ kijken en geeft een visuele weergave waar in het boek bepaalde begrippen en alle personages genoemd worden. Zelf vind ik het handig om bepaalde passages terug te vinden waar ik met Page Flip naar terug wil bladeren.

Kindle Paperwhite X-Ray

Niet alle bij Amazon gekochte boeken beschikken over X-Ray aangezien de uitgever dit zelf mogelijk moet maken. Bij de beschrijvingen op Amazon.com staat bij elke titel of X-Ray wel of niet ondersteund wordt. En nee, je kunt niet een overzicht vinden met Kindle boeken die X-Ray ondersteunen helaas.

Goodreads en Cloud Collections

Twee andere functionaliteiten die nieuw zijn voor de tweede generatie Kindle Paperwhite zijn Goodreads en de Cloud Collections. Amazon heeft vorig jaar Goodreads gekocht en integreert deze nu in hun ereaders. Het is ook mogelijk om je Amazon aankopen – zowel papieren boeken als Kindle ebooks – te importeren in je Goodreads account. Daarmee koppel je ook je Amazon en Goodreads account en wordt Goodreads ook automatisch nog hechter verweven in de Kindle Paperwhite. Je kunt in het menu rechtstreeks naar je Goodreads pagina met updates gaan en na het uitlezen van elk boek word je gevraagd of je dat op je Goodreads pagina wilt plaatsen.

Cloud Collections klinkt indrukwekkender dan dat het is. Het is de mogelijkheid om mapjes aan te maken in je Kindle bibliotheek waar je vervolgens je gekochte ebooks en persoonlijk documenten in kunt ordenen. Die mappen zijn niet beperkt tot alleen je Kindle maar worden gesynchroniseerd via je account zodat die ook in je online account en in de meeste Kindle apps gebruikt kunnen worden. In ieder geval handig om boeken onder te verdelen in een map “Gelezen” en een map “Nog te lezen”.

Veilig mee in de rugzak

Ik hou er niet van om mijn ereader zo los in mijn rugzak te proppen en dat is de reden dat ik er altijd een goede beschermhoes bij wil. Die levert Amazon ook met plezier erbij als je een Kindle ereader bestelt maar daar betaal je dan wederom relatief veel voor. Behalve de 30 dollar voor de hoes verhoogt het ook het bedrag dat je voor de verzendkosten en invoerbelasting kwijt bent en dat is een goede reden om gewoon in Nederland een hoes te bestellen.

Enigszins tot mijn verbazing is het niet mogelijk om de Kindle Paperwhite uit te zetten en dus moet je iedere keer dat je de Kindle weglegt de ereader in de slaapstand zetten zodat deze zo min mogelijk stroom verbruikt. Zowel de door Amazon geleverde hoes als die van Geckocovers zorgen ervoor dat de Kindle automatisch in de slaapstand gaat als je de hoes sluit. Als je hem meeneemt voor onderweg dan hierbij ook de tip om de Airplane mode aan te zetten zodat de Kindle onderweg niet naar wifi-netwerken gaat zoeken.

Conclusies

Heeft het zin om een Kindle Paperwhite aan te schaffen in Nederland? Ik denk van wel als je gebruik maakt (of wilt gaan maken) van Amazon.com voor je ebooks. Het is irritant dat de Kindle Paperwhite verhoudingsgewijs duur is door de hoge verzendkosten en de invoerbelasting maar je hebt dan wel een ereader die zo goed als perfect werkt zonder dat je last hebt van DRM – die er natuurlijk nog steeds wel op zit – of allerlei extra handelingen die je moet doen om daadwerkelijk te gaan lezen.

De Kindle Paperwhite is sowieso een uitstekende ereader met een prima scherm, fijne schermverlichting en enkele onderscheidende functionaliteiten die je waarschijnlijk niet dagelijks zult gebruiken maar die wel iets toevoegen aan de leeservaring. De reden dat je niet overal Kindle ereaders tegenkomt in Nederland heeft natuurijk te maken met het gegeven dat je ebooks in het ePub formaat er niet op kunt lezen zonder allerlei extra handelingen. Tenzij Amazon ooit nog eens naar Nederland komt (en ik durf te betwijfelen dat het gaat gebeuren), zal de Kindle Paperwhite echt een niche-product blijven voor de Kindle fans die hun ebooks willen (blijven) kopen bij Amazon.

Verder lezen: The Evolution of the Kindle e-Reader – In Pictures (Good Ereader.com)
@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kindle Paperwhite hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (24) Write a comment

 1. Ik heb een Kindle DX. Ik lees toch vrijwel alleen Amerikaanse boeken. De DX is groter – zo groot als een tablet – dat leest lekkerder, vind ik. Het systeem om te navigeren is middeleeuws, met een mini-joystick. En pdf’s lezen op een Kindle is ook niet echt zo handig als ik had gehoopt. Dat blijf ik maar op mijn Ipad doen. Ook gaat de batterij echt geen twee weken mee, zoals Amazon belooft. Maar verder is hij super handig. Vooral de functionaliteit om zinnen te onderstrepen, en te annoteren, zodat je later precies kunt terugvinden wat je vond van allerlei passages. Handig voor recensies ook. En inderdaad, je kunt overal en op elk moment een boek downloaden via Amazons ‘whispernet’. Heel handig voor op reis enz.

  Reply

   • Je betaalt helaas in Nederland ook meer voor Kindle ebooks dan in Amerika zelf. Je kunt het goed zien als je ze bijv. eerst in je wishlist doet bij Amazon. Daar wordt de prijs getoond die de Amerikanen betalen en je ziet het dan met 10 tot soms 40% omhoog gaan als je gaat afrekenen. Maar goed, bij ebooks van 5 dollar is zelfs 40% nog te overzien natuurlijk.

    Reply

  • Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om een DX te kopen maar eerst hield de prijs me tegen (ding was rond de 300 euro jaren geleden) en daarna het feit dat het best wel snel verouderde. De Kindle DX is in 2009 uitgekomen als ik het me goed herinner en doet niets wat een beetje tablet en een goede pdf app ook niet kan. Maar als ereaderliefhebber baal ik er nog steeds een beetje van dat ik geen 10″ ereader heb :)

   Reply

 2. Hoi Raymond,
  Ik heb m’n Paperwhite in Amsterdam gekocht bij Waterstones. Die zijn Kindle dealer.
  Groet Jan

  Reply

 3. Bedankt voor de review! Weet je misschien ook of de Kindle goed werkt net Calibre? De Sony nam de reeksen en labels probleemloos over. Met de Kobo heb je een plugin nodig (nog bedankt voor de uitleg over Kobo en boekenkasten maken). Neemt de Kindle automatisch de labels en reeksen over (en maakt hier boekenkasten of hoe je het wilt noemen)? Weet je ook of de Kindle de boeken ook kan sorteren op nieuw of laatst toegevoegd? De Kobo nl niet. Alleen op auteur, grootte, etc. Alvast bedankt.. ?

  Reply

 4. Moet je ergens op letten als je hem in de US (fysiek dus – naar je vakantieadres laten versturen) aankoopt??

  Reply

  • Als je hem fysiek op vakantie koopt en dan meeneemt naar Nederland toe, dan moet je rekening houden met de invoerheffing. Dat is een belasting die op geimporteerde items geïnd wordt en de reden dat ze bij de douane vragen of je iets aan te geven hebt. Dat moet je dan aangeven zeg maar :)

   Voordat je de Kindle in Nederland via Amazon.de of .co.uk kon bestellen moest je het – zoals ik dus – via Amazon.com doen. Zij rekenen die importheffing dus al mee bij de verzendkosten en dat is nu komen te vervallen omdat het niet geldt binnen Europa. Koop je hem in Amerika zelf op vakantie en neem je hem mee terug, dan moet je dat formeel dus aangeven. Maar aangezien de douane niet weet of je hem op de heenweg ook al bij je had kun je er ook voor kiezen om het niet aan te geven. Sterker nog, dat is wat iedereen doet (probeert) natuurlijk.

   Reply

 5. Ik denk erover om een Kindle paperwhite aan te schaffen. Ik heb inmiddels een hele verzameling eboeken. Deze kan ik makkelijk met calibre omzetten. Wat ik wil weten is of het makkelijk is om de boeken op serie/reeks te sorteren op Kindle. In Calibre staan ze nu allemaal gesorteerd. Gaat dit automatisch als ik boeken naar ereader stuur of heeft Kindle hier een makkelijk systeem /programma voor?

  Reply

  • Daar gaat niets automatisch helaas met welke ereader dan ook. Ebooks (of het nou ePub of Kindle ebooks zijn) ondersteunen maar weinig metadata en bijna alles wat je met Calibre verstuurd naar een ereader kan niet gebruikt worden.

   Een Kindle werkt met ‘Collections’ die je kunt gebruiken om je ebooks te ordenen op je Kindle zelf maar Amazon heeft ook dat behoorlijk dichtgetimmerd. Je kunt dat vanaf de Kindle (en een beetje vanaf Kindle for PC software) doen maar het werkt alleen goed voor de ebooks die je ook via Amazon gekocht hebt. Zonder het hacken van je Kindle kan Calibre er feitelijk niks mee. Het is ook de reden dat ik die collections niet gebruik op mijn eigen Kindle.

   Wat wel werkt is het aanpassen van de titel van de ebooks die je mbv Calibre op de Kindle zet. Tijdens het versturen wordt bij mij de titel aangepast naar auteur – serienaam nummer in serie – titel zodat ik de vele series bij elkaar houd op de Kindle.

   Dat heb ik al eens eerder beschreven hier https://rsnijders.info/vakblog/2013/07/17/ebooks-met-serietitel-op-je-ereader-zetten-mbv-calibre/ en hoewel ik daar een Kobo als voorbeeld gebruikte, werkt dat ook zonder problemen voor de Kindle Paperwhite en Kindle Voyage.

   Reply

   • Thnx voor de snelle reactie. Dat Sony dan toch iets het beste kon…. Voor de kobo Touch heb ik de plugin zodat de reeksen automatisch in de juiste boekenkast komen (alleen nummer voor titel gezet). Dit ook dankzij jouw blog ?. Wil overstappen omdat kobo vaak traag is met bladeren. Vindt het wel belangrijk om de reeksen bij elkaar te houden.

    Reply

   • Wou toch even melden dat ik een redelijk makkelijke manier heb gevonden om collecties te maken: ik sorteer de boeken op reeks in mappen op pc (bv Lincoln Rhyme – Jeffery Deaver is mapnaam). Deze boeken mail ik naar Kindle emailadres zodat ze in de cloud staan. Vervolgens open ik de app op telefoon of tablet (bij mij Android) en ga naar verzamelingen en open een nieuwe verzameling. Hier voeg ik vervolgens de juiste boeken toe. Als ik nu op Kindle paperwhite cloud open en zoek op collecties, kan ik deze toevoegen op apparaat. Het klinkt als heel veel werk maar ik had mijn 1100+ boeken in een middag klaar…..

    Reply

 6. Hoi Renate, hoe kan je een map via email versturen ik heb het geprobeerd maar het wil niet lukken.

  Reply

  • Hoi, als je een account hebt gemaakt, heb je een Kindle emailadres gekregen. Met je normale emailaccount (ik heb Gmail) ga je de boeken naar dit kindle adres sturen. De boeken stuur je als bijlage mee (ieder boek apart, alleen heb ik alle boeken in mappen opgeslagen op de pc om overzicht te houden). Je kunt maximaal 20 of 25 boeken per bericht versturen. Het kan ff duren voor de boeken zichtbaar zijn. Als je ze hebt verstuurd ga je naar de app en kun je de boeken aan een bestaande verzameling toevoegen of aan een nieuwe verzameling.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top