Een backup maken van je comiXology comics

comixology app
Ik heb al heel lang de regel dat ik geen digitale media koop als ik er geen backup van kan maken. Voor mij moeten digitale muziek, films en boeken op één punt vergelijkbaar zijn met hun fysieke tegenhangers en dat is dat ik mezelf als de eigenaar van een gekocht exemplaar kan beschouwen. Ik wil kunnen bepalen op welk apparaat, op welke wijze, ik gebruik maak van dat exemplaar en ik wil een backup hebben voor het geval ik – om wat voor reden dan ook – geen toegang meer heb tot die gekochte media via de leverancier zelf.

Met DRM heb je die vrijheid niet (of word je er in beperkt) omdat in dat geval de leverancier, de verkoper, bepaalt wat je wel en niet mag doen met je gekochte exemplaren. Het is de reden dat ik de laatste jaren veelvuldig over DRM geschreven heb en ik tot die regel voor mezelf ben gekomen. Als ik de DRM niet kan verwijderen van een gekochte mp3, film of ebook dan koop ik het dus niet.

Nu is dat hele DRM verhaal de laatste jaren wel aanzienlijk minder zwart-wit geworden. Van beveiligde mp3’s, cd’s, dvd’s en ebooks-met-Adobe DRM vroeger naar streaming modellen waar je helemaal geen media meer koopt, watermerk DRM en gesloten ecosystemen die weliswaar nog DRM bevatten maar waar je verhoudingsgewijs weinig last hebt zolang je maar binnen dat ecosysteem wilt blijven. Backups maken van bij Steam gekochte games bijvoorbeeld doe ik bijvoorbeeld toch echt niet en ik ga ook niet alle muziek in mijn afspeellijsten bij Google Play Music backuppen.

Maar voor al het overige blijf ik van mening dat ik als ik een los exemplaar van iets koop, ik daar een backup van wil kunnen maken. Ongeacht of het een ebook, film of een mp3 is. Of een digitale comic om eindelijk bij het onderwerp van deze blogpost te komen. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse comics en heb meer fysieke comics in huis liggen dan dat ik ‘gewone’ boeken of mp3’s heb. Ik ben enkele jaren geleden overgestapt op het kopen van digitale tradepaperbacks – bundels van losse nummers – die je gewoon via Amazon of Google Play Books kunt kopen en vergelijkbaar met andere ebooks ook kunt ontdoen van de gebruikte DRM. Zo af en toe wil ik echter wel losse nummers kopen en dan kom je al heel snel bij comiXology uit.

comiXology

comiXology is een distributieplatform voor een groot aantal uitgeverijen die via dit platform hun comics verkopen. Die gekochte comics kun je vervolgens via hun site lezen of via één van de (iOS, Android en Windows 8.1) apps. En ook alleen maar op deze manier want de door jou gekochte comics zijn gekoppeld aan je comiXology account en je moet maar hopen dat ze er over 5 jaar nog zijn om je toegang tot je comics te geven.

Dat veranderingen best snel kunnen gaan bleek dit jaar ook maar weer eens toen comiXology werd overgenomen door Amazon. Welke gevolgen dat allemaal gaat krijgen is nog onduidelijk maar het zal geen toeval zijn geweest dat vlak na de overname comiXology met een nieuwe iOS app uitkwam die – net als de Kindle app – niet meer de functionaliteit biedt om comics vanuit de app te kunnen kopen. Dit dient nu verplicht vanaf de site zelf te gebeuren. Of beter gezegd sites want sinds eind april krijgen klanten in Amerika, Europa en zelfs specifieke landen daarbinnen, verplicht een regionale versie van de comiXology site voorgeschoteld. Waarin de prijsvoordelen van een lagere koers van de dollar ongedaan zijn gemaakt.

Backups maken

Of je nou het zekere voor het onzekere wilt nemen met je gekochte comics, of je zoals ik alleen maar overweegt om comics te kopen als je er een backup van kunt maken, je zult de beveiliging moeten omzeilen die comiXology gebruikt. Dat bleek mogelijk te zijn door de gekochte comics in Chrome te openen en met een speciale extensie per pagina een backup te maken als afbeelding, die vervolgens gezipt werden tot een CBZ bestand. Dergelijke CBZ bestanden kunnen in allerlei andere apps, en zelfs op diverse ereaders, weer gelezen worden. ComiXology liet die Chrome extensie verwijderen maar ca. 3 weken geleden dook er een bijna identieke versie opnieuw op.

De Chrome extensie is te downloaden als crx-bestand (ook al kreeg ik hem pas goed binnen toen ik het hele archief als zip bestand had gedownload en uitgepakt) en moet handmatig geïnstalleerd worden aangezien die niet in de Chrome Web Store te vinden is. De instructies staan op erbij op de website maar het is de reguliere manier om extensies van externe websites te installeren:

  1. Download het extensiebestand van de website en sla dit op je computer op.
  2. Klik op het pictogram van het Chrome-menu Chrome menu op de browserwerkbalk.
  3. Selecteer Extra > Extensies.
  4. Ga naar het extensiebestand op de computer en sleep het bestand naar de pagina ‘Extensies‘.
  5. Controleer de lijst met rechten in het dialoogvenster dat wordt weergegeven. Klik op Installeren.

Als je nu in Chrome naar de comiXology site gaat en een gekochte comic opent in de browser, zal de extensie je vragen of je een backup wilt maken van die comic.

comixology backup
De eerste keer zal de extensie je vragen of je op een aantal navigatieknoppen wilt klikken. Heeft de extensie dat eenmaal ‘geleerd’, dan kun je vanaf dat moment je comics opslaan en bewaren als een CBZ bestand. Zo simpel is het.

De backups stellen je in staat om comics (makkelijker) offline te kunnen lezen in een groot aantal programma’s op meerdere platformen. Of nog steeds op de iPad met mijn favoriete comicleesapp Comic Zeal ipv verplicht de comiXology app te moeten gebruiken.

Het spreekt voor zich – hoop ik – dat het niet de bedoeling is om de gedownloade comics verder te verspreiden en dat het alleen bedoeld is voor privé doeleinden. De maker van de extensie waarschuwt ook dat de accountnaam verwerkt wordt in de afbeeldingen zodat verspreide backups herleid kunnen worden naar de koper.

PS. Sommige uitgevers, zoals Image Comics, verkopen hun comics vrij van DRM en in meerdere formaten (waaronder CBZ, PDF en ePub) via hun eigen sites. Hopelijk volgen ook de twee grote uitgevers, DC en Marvel, dat goede voorbeeld in de toekomst.

Update 8-7-2014: Inmiddels heeft Google de instellingen van Chrome in de recentste versie zo aangepast dat er geen extensies meer geïnstalleerd kunnen worden als ze niet uit de Chrome Web Store komen. De comiXology backupextensie werkt dus ook niet meer in de reguliere Chrome versies. Je zult vanaf nu moeten uitwijken naar de ontwikkelaarsversie van Chrome om zelf extensies te installeren.

comixology drmfree

Update 24-7-2014: comiXology maakte bekend dat ze ook zelf DRM-vrije backups gaan aanbieden mits dit ondersteund wordt door de uitgevers. Marvel en DC zullen dit in alle waarschijnlijkheid voorlopig niet gaan doen en gaat het om de comics van Image Comics, Dynamite Entertainment, Zenescope Entertainment, MonkeyBrain Comics, Thrillbent en Top Shelf Productions. Hopelijk leidt dit initiatief tot meer belangstelling (en afzet) van DRM-vrije comics. De comics zijn te downloaden in PDF en CBZ formaat waardoor je ze ook probleemloos in andere apps kunt lezen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top