Eenvoudiger foto’s met een Creative Commons licentie vinden op Flickr

flickr creative commons filter
Ook al is Flickr tegenwoordig (volgens mij) minder populair dankzij Facebook, Instagram en 500px, ik blijf een groot fan omdat Flickr nog steeds veel nadruk legt op het delen van je foto’s met anderen. En daarmee bedoel ik niet dat je gemaakte foto’s makkelijk kunt delen via de sociale media maar dat je bij Flickr eenvoudig een Creative Commons licentie mee kunt geven aan je foto’s. Zodat anderen foto’s weer kunnen hergebruiken – binnen de door de CC-licenties gestelde beperkingen – op hun site, blog of welk doel dan ook. Dat kunnen jij en ik heel gemakkelijk doen maar ook instellingen die historisch beeldmateriaal vrijelijk willen delen mbv Flickr Commons.

Ik maak veel gebruik van foto’s die via Flickr met een Creative Commons licentie zijn gepubliceerd en plaats zelf ook mijn (niet privé) foto’s op Flickr met een CC-BY-NC licentie. Dat kun je trouwens als standaard voor je uploads instellen en is een mooie manier om terug te geven als je geen geld hoeft te verdienen aan je foto’s.

Het (standaard) zoeken naar foto’s met een Creative Commons licentie was tot nu toe echter een stuk minder intuïtief. Je moest ervoor naar de aparte Creative Commons pagina of naar de pagina met de geavanceerde zoekmogelijkheden gaan. Ik kan me niet voorstellen dat het veelgebruikte zoekmogelijkheden waren en het is ook de reden waarom er diverse sites bestaan waarmee je een stuk handiger de CC foto’s kunt terugvinden bij Flickr.

Niet zoeken maar filteren

Flickr sleutelt al een tijdje aan hun interface en zoekfunctionaliteiten en heeft als onderdeel daarvan ook een wijziging doorgevoerd in de menu-opties waarmee je zoekresultaten kunt filteren. En nieuw bij die filters is de mogelijkheid je zoekresultaten te beperken op de gebruiksrechten.

Dat betekent dat je een willekeurige zoekactie kunt doen waarna er onder de reguliere menubalk een werkbalk verschijnt met daarin een pulldownmenu License. Standaard staat deze op alle licenties maar je kunt je zoekresultaten filteren op alleen foto’s met een Creative Commons licentie. Het biedt je zelfs de mogelijkheid meteen te filteren op de vier Creative Commons licenties die commercieel gebruik toestaan en op de vier licenties die eigen bewerkingen toestaan.

Het blijft overigens, net als bij gebruik van o.a. Photopin, verstandig om op de pagina van de foto na te kijken of er inderdaad een CC-licentie aan de foto is meegegeven. En de meeste fotografen waarderen het ook als je een berichtje achterlaat dat je hun foto elders gebruikt hebt. Dat maakt het delen net weer wat leuker.

@foto via Geoff Coupe/Flickr

@foto via Geoff Coupe/Flickr

Getipt door Creative Commons op Twitter.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top