Humble Books Bundle: betaal wat je wil voor DRM-vrije ebooks

humble books bundle
Voor wie niet bekend is met de Humble Bundle site: het is een bijzonder distributie- en verdienmodel dat in 2010 geïntroduceerd werd voor de verkoop van (vooral) onbekende games van kleine uitgevers. Het model is bijzonder omdat er bundels worden samengesteld met verschillende games die in twee of drie categorieën worden ingedeeld. Deze games zijn vrij van DRM en veelal beschikbaar op verschillende platformen (rechtstreeks te downloaden en/of te verzilveren op bijv. Steam). Vervolgens betaal je wat je wil voor de games in de eerste categorie – tot letterlijk het minimum van 1 dollarcent – en krijg je de games in de tweede en eventuele derde categorie als je meer dan het gemiddelde betaalt of meer dan een vooraf vastgesteld minimum. Waarbij natuurlijk de bekendere games in die tweede of derde categorie ingedeeld zijn.

Betaal je meer dan 1 dollarcent, dan kun je ook nog eens zelf bepalen wie dat geld ontvangt. Met schuifjes kun je meer naar de uitgevers van de spellen doen, naar de Humble Bundle site zelf of naar een goed doel dat altijd gekoppeld is aan een Humble Bundle actie. Al die aanbiedingen zijn tijdelijk van aard met een gemiddelde tussen 1 en twee weken. In de afgelopen jaren zijn er vele tientallen van dit soort Humble Bundles geweest.

Overall, the site has sold more than 15 million bundles, generated more than $80 million in revenue, and raised more than $30 million for charity (charities have included Red Cross, the Electronic Frontier Foundation, and Human Rights Campaign) (bron).

Ook ebooks

In oktober 2012 werd de eerste ebook bundel samengesteld door Cory Doctorow die nog de grootste moeite had om ebooks te vinden die vrij van DRM verkocht mochten worden.

humble books bundle
Doctorow said the biggest obstacle to the promotion were publishers that refused to participate if the books did not have DRM software, which is intended to prevent digital piracy. “All the majors except Macmillan [Doctorow’s publisher, Tor, offers DRM-free e-books] were unwilling to go along with it because we’re DRM-free. But we raised [about] $2 million for our authors in two promos on books that were mostly deep back-catalogue. This was free money, sums that represented a year’s mortgage and more for most of our authors.” Doctorow is a longtime opponent of DRM, who calls its use “a superstition.” He added, “What we were offering was that these authors, and their publishers, stood to make six figures from books whose circulation was making them nothing at all.”

Met dat succes in het achterhoofd kondigde Humble eind april aan dat ze permanent bundels met boeken gingen toevoegen aan het aanbod. Na het aflopen van een Image Comics bundel, met een groot aantal digitale comics, is eergisteren dan ook een nieuw tabblad verschenen waar elke twee weken een nieuwe Humble Books Bundle zal worden aangeboden. Met ebooks, audioboeken en comics.

Veel DRM-vrije ebooks voor weinig?

De allereerste officiële Humble Books Bundle is een bundel met Doctor Who comics maar er staan er al vele andere ingepland:

Two bundles per month certainly seems ambitious for a company that has only offered a handful of book flash sales in the past, but there are already conversations in progress with indie book publishers, comic book publishers and even a few of the “Big 5” (Penguin Random House, HarperCollins, Simon and Schuster, etc). In fact, there are already enough bundles lined up to carry Humble through September. And you can expect a healthy mix of formats in there from straight sci-fi ebook bundles and super hero comics collections, to publisher-themed bundles of audio and text. (bron)

Ik ben in elk geval ontzettend benieuwd naar wat er gaat komen!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top