Over Myjour, discoverability en het later lezen van nieuwsartikelen

myjour
Hoe handig ik Blendle ook vind om krantenartikelen te lezen waar ik op gewezen word via Twitter, hoe fijn de site ook is om daadwerkelijk artikelen op een monitor te gaan lezen, voor mij werkt het niet om daar met enige regelmaat naar toe te gaan om te kijken of er wat interessants te lezen is. Ik word maar zelden verwezen naar artikelen via social media en om nou dagelijks tien landelijke kranten door te bladeren op Blendle, nee dank je.

Het is de reden waarom ik er van overtuigd ben dat je nog zo veel goede content kunt hebben maar dat het weinig oplevert als je je niet onderscheidt met de discoverability van die artikelen. Hoe vinden lezers je nieuwsartikelen, je product, zonder dat ze telkens naar je site moeten gaan? Blendle beschikt weliswaar over een mailalert die je een mailtje stuurt zodra er een artikel verschijnt met jouw zoekwoord(en) erin maar dat vereist nog steeds dat je zelf al actie hebt moeten ondernemen om iets te vinden.

RSS feeds

Ik wil gewoon geattendeerd worden op alle artikelen van een schrijver/journalist, een specifieke krant of tijdschrift of nog liever op alle artikelen van een specifiek onderwerp. Dat zou helemaal niet lastig moeten zijn want met andere nieuwssites doe ik dat al vele jaren: die hebben namelijk RSS feeds. Als ik een interessante site, blog of andere nieuwsbron tegen kom, dan abonneer ik mezelf op de bijbehorende RSS feeds en scan ik vervolgens dagelijks de titels van nieuwe artikelen in mijn feedreader of er iets tussen zit dat ik wil lezen. Enorm handig om het overzicht te behouden op de gigantische hoeveelheid nieuws dat dagelijks over je uitgestort wordt.

Maar dat mensen gebruik maken van RSS feeds vinden de sites zelf niet heel handig. Want dat zijn dan lezers die niet meer op de site komen, niet meetellen in de bezoekersaantallen en niet meer kijken naar/klikken op de advertenties. En dus bieden sites vaak alleen nog maar een samenvatting aan in hun RSS feeds om zo nog wel verkeer naar hun site te krijgen. Of stoppen zelfs met het aanbieden van RSS feeds zoals Google en LinkedIn (gaan) doen.

Ik stelde op Twitter nog de vraag aan Blendle of er een kans bestond dat er toch nog RSS feeds geïntroduceerd gingen worden. Als alternatief voor de mailalerts maar het liefste nog per krant of tijdschrift zodat ik makkelijk in mijn feedreader de koppen kan scannen en eventueel kan doorklikken naar Blendle als ik wat interessants zie. Het antwoord was tactisch maar maakte duidelijk dat het niet in de planning stond.

Myjour

Des te groter was mijn verrassing toen ik een soortgelijke vraag stelde aan Myjour (aan Remco Verhoef, medeoprichter van Myjour om precies te zijn) en ik daar te horen kreeg dat RSS feeds daar wel ondersteund werden. Dat bleek wel beperkt te zijn tot een feed voor alles in Myjour of feeds per schrijver en ze waren ook niet (goed) aangegeven op de site. Twee dagen later bleek echter dat de site was aangepast om de RSS iconen te tonen en dat er ook RSS feeds toegevoegd waren voor de individuele nieuwsbronnen en onderwerpen.

Kranten, (vak)tijdschriften, auteurs en bedrijven

Het idee van losse artikelen verkopen van Myjour is weliswaar vergelijkbaar met Blendle maar de uitwerking verschilt wel duidelijk. In de Kiosk kun je je abonneren op (de artikelen uit) kranten, populaire tijdschriften en zakelijke tijdschriften maar ook op individuele auteurs en zelfs nieuwsberichten van bedrijven. Alles waarop je je kunt abonneren heeft een eigen overzichtspagina en die zijn nu dus ook voorzien van een RSS feed.

myjour feed NRC reader
Als je een nieuwsbron volgt verschijnen de artikelen uit die bron (ongeacht of het een krant, tijdschrift, persoon of bedrijf is) in je nieuwsoverzicht op de startpagina maar je kunt dus al die artikelen – of een selectie ervan – laten verschijnen in je feedreader. Ik heb mezelf onmiddellijk geabonneerd op de RSS feeds van enkele kranten, tijdschriften en schrijvers waarvan ik weet dat ik ze ook regelmatig lees.

Artikelen en RSS feeds per onderwerp

Myjour onderscheidt zich ook doordat artikelen niet alleen per bron geordend zijn maar ze ook in categorieën/onderwerpsgebieden ingedeeld worden. Bij Discover vind je een overzicht van alle onderwerpen en hoewel je (nog?) geen RSS icoon te zien krijgt op de overzichtspagina’s, zijn ook deze voorzien van feeds.

Een RSS feed is opgebouwd volgens de syntax https://myjour.com/f/all/?topic=<naam> waarbij je de naam (in kleine letters) van het onderwerp kunt gebruiken en eventuele samengestelde namen gescheiden worden door een verbindingsstreepje (en eventueel de & komt te vervallen). Voorbeelden zijn https://myjour.com/f/all/?topic=economicshttps://myjour.com/f/all/?topic=comics en https://myjour.com/f/all/?topic=movie-tv.

Met https://myjour.com/f/all/ krijg je overigens *alle* artikelen van Myjour in de feed hoewel dat vanzelfsprekend wel erg veel is. Je kunt echter zelf ook weer zoektermen toevoegen aan de URL van de feed waardoor je feitelijk een alert op zoekwoorden krijgt via RSS ipv via de mail! Als je wilt lezen over de komende EU verkiezingen dan is https://myjour.com/f/all/?q=verkiezingen bijvoorbeeld een prima RSS feed.

Later (offline) lezen

De RSS feeds bevatten natuurlijk niet de volledige artikelen maar slechts een titel en hele korte samenvatting. Het volledige artikel moet je eerst kopen immers en dat moet op de site zelf gebeuren. Het fijne is echter dat je niet verplicht bent om het artikel ook op de site te lezen maar dat je ze ook offline en later kunt lezen in Pocket. Ik gebruik Pocket in combinatie met mijn feedreader om artikelen die ik wil lezen op te slaan en het is dan ook bijzonder handig dat Myjour ondersteuning heeft voor Pocket.

Je vindt die optie terug in je profiel bij Connections. Met een enkele klik koppel je daar je Pocket account aan je Myjour account.

myjour pocket
En vanaf dat moment heb je bij elk gekocht (of gratis) artikel het Pocket icoontje zichtbaar om op te slaan in je Pocket account.

myjour pocket

Myjour heeft niet de naamsbekendheid van Blendle en je zult alle landelijke dagbladen er helaas ook niet aantreffen. Het heeft echter veel meer de focus op vaktijdschriften, magazines en gratis nieuws en wil ook een platform zijn voor individuele (freelance) schrijvers die via Myjour hun artikelen kunnen verkopen aan lezers. Het overzicht behouden terwijl je grote hoeveelheden interessante artikelen op je af krijgt lijkt in elk geval de hoofdgedachte achter Myjour te zijn en het is er eentje die goed bij mij past. De ondersteuning van RSS feeds en Pocket zorgen er voor dat ik inmiddels een Myjour mapje in mijn feedreader heb en mijn voorraadje credits regelmatig aangevuld gaat worden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top