Boekenplog: Boekhandel Broekhuis

Eind maart las ik dat Boekhandel Broekhuis in Enschede de Polare-winkel – de voormalige de Slegte die tegenover de boekwinkel staat – over ging nemen. Niet het pand en de naam maar enkel de inboedel die dan opgenomen zou gaan worden op de tweede verdieping van Boekhandel Broekhuis. Nu heb ik enkele jaren in Enschede gewerkt en kwam ik toen ook af en toe bij Broekhuis maar ik kon me geen voorstelling maken van hoe alle tweedehands en antiquarische boeken van de Slegte op een enkele verdieping in het pand van Boekhandel Broekhuis zouden gaan passen. Een prima reden om er een kijkje te gaan nemen natuurlijk!

Boekhandel Broekhuis

Gelukkig hoef ik dus deze keer niet Google Maps te gebruiken om Boekhandel Broekhuis te kunnen vinden. Op slechts vijf minuten lopen van het station vind je de boekwinkel meteen vooraan in de Marktstraat.

Boekhandel Broekhuis

En ik stond bij het maken van de bovenstaande foto met de rug tegen het pand aan de overkant van de straat. De Slegte dus. Die er niet heel erg gesloten uit ziet. Wat wel wat vreemd is want op een grote poster op de ramen staat dat vanaf 18 april het voormalige antiquariaat de Slegte geopend is bij Boekhandel Broekhuis, en dat was toch echt vorige maand. Er zijn echter meerdere mensen binnen aan het rondsnuffelen en twee mannen sjouwen toevallig met enkele grote dozen naar de overkant toe. Die besluit ik te volgen want ik was immers gekomen voor de boekhandel, nietwaar?

Boekhandel Broekhuis

Op de begane grond ziet het er nog net zo uit als ik het me herinner. Een mooie grote ruimte die propvol met boeken staat (zoals het hoort!). Ik loop zelfs automatisch weer rechtstreeks op de kast met fantasy en sf-boeken af.

Boekhandel Broekhuis

Bibliotheken hoeven van mij niet met een retailconcept te werken maar bij een boekwinkel werkt het een stuk prettiger.

Boekhandel Broekhuis

Even snuffelen bij de prentenboeken!

Boekhandel Broekhuis

Young Adult? Die rubriek hadden ze 10 jaar geleden nog niet.

Boekhandel Broekhuis

Terug naar waar de tijdschriften staan want daar bevindt zich ook de trap naar de eerste verdieping.

Boekhandel Broekhuis

Muziek, maestro! Zowel cd’s als boeken over muziek die gezellig naast de computerboeken staan.

Boekhandel Broekhuis

Muziek, daar moet je naar kunnen luisteren. En dat kan op de groene bankjes, aan de leestafel en met een kopje koffie erbij. Helemaal niet verkeerd!

Boekhandel Broekhuis

Er is echter meer te vinden op de eerste verdieping. Atlassen, management, filosofie en theologie staan gebroederlijk naast elkaar in de kasten.

Boekhandel Broekhuis

Oeps, laat ik de esoterie, sociologie en geschiedenis niet vergeten. En zo’n stapeltje boeken op de grond die niet meer in de kast passen, dat vind ik dus zoals het hoort in een goed gevulde boekwinkel.

Boekhandel Broekhuis

Maar nu ben ik wel heel nieuwsgierig geworden naar de tweede verdieping waar de Slegte nu zit. Dat schijnt best goed (te zijn).

Boekhandel Broekhuis

Boven aan de trap valt je oog meteen op de inkoopbalie/kassa. Die er aanzienlijk fraaier uitziet dan ik me herinner van de ‘oude’ Slegte. Bij zo’n kassa betaal je bijna met plezier ;)

Boekhandel Broekhuis

Wauw. De balie trekt weliswaar je aandacht maar die andere kant van de tweede verdieping is minstens net zo fraai. De knusse volle ruimtes van de eerste verdieping en de begane grond zijn vervangen door een hele fraaie ruimtelijke indeling. Ik vind het nu al prachtig!

Boekhandel Broekhuis

Twee eenvoudige vitrines flankeren een grote boog waar je tussendoor kunt lopen naar een uitgebreide opstelling van boekenkasten. Het was er lekker rustig dus ik ben zo’n 5x heen en weer onder de boog doorgelopen.

Boekhandel Broekhuis

Terwijl je aan de raamkant lage boekenkasten hebt zodat je ook optimaal het daglicht binnen hebt. Dit voelt echt niet als een stoffig antiquariaat aan.

Boekhandel Broekhuis

Tijd om terug te lopen naar de trap en natuurlijk nog één keer onder de boog door. Maar wacht eens even, er gaat ook een trap door naar boven toe. Is er een derde verdieping? Niemand in de buurt en ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen om te kijken wat zich daar dan bevindt.

Boekhandel Broekhuis

Een literaire zithoek? Is deze verdieping bedoeld voor een leesclub?

Boekhandel Broekhuis

Nee! Het is gewoon nog een verdieping met de Slegte boeken! Helemaal voor mezelf. Met kunst aan de muren en citaten op de witte pilaren.

Boekhandel Broekhuis

En van de andere kant bekeken is het niet minder mooi.

Boekhandel Broekhuis

Met een middengedeelte waar, jawel, de tweedehands SF en fantasy boeken te vinden zijn. En een klein tafeltje met wat aandachtstrekkers erop.

Boekhandel Broekhuis

OK, dit trekt definitief mijn aandacht. De complete avonturen van Sherlock Holmes in 12 hardcover delen, tezamen in een box. Die gaat geweldig in mijn eigen boekenkast staan dus die neem ik mee.

Boekhandel Broekhuis

Ik reken helemaal beneden af want bij de kassa op de 2e verdieping kan nog niet gepind worden. De eigenaar vertelt me dat ik een bijzondere dag uitgekozen heb want aan het einde van de middag vindt de openingsborrel plaats en is de Slegte-in-boekhandel Broekhuis officieel open. Dan valt het kwartje ook en snap ik waarom de winkel aan de overkant niet helemaal leeg was want Boekhandel Broekhuis heeft alleen de tweedehands en antiquarische boeken overgenomen en niet de ramsjvoorraad. Die wordt kennelijk nog in een laatste uitverkoop opgemaakt.

Met de belofte dat ik zeker nog een keer terugkom ga ik met een zware tas vol boeken de deur uit en verlaat ik de onverwacht grote boekhandel waar je behalve voor nieuwe boeken nu ook voor tweedehands boeken terecht kunt. Een prima boekenplek dus.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (23) Write a comment

 1. Is het ontbreken van mensen op je foto’s een bewuste keuze (wacht je op die momenten) of zijn de locaties die je bezoekt gewoon niet zo druk?

  Reply

  • Een bewuste keuze. Ik probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat ik mensen herkenbaar in beeld breng want dat wil ik dus niet. Ik wacht waar nodig totdat ik vanaf een bepaalde hoek zonder mensen de foto’s kan maken. Ik moet wel zeggen dat het gisteren rustig was bij Broekhuis. Bij de Slegte verdiepingen waren er maar 3 mensen of zo dus dat was met kort wachten geen probleem.

   Reply

 2. Ziet er fantastisch mooi uit. Heel overzichtelijk en een prettige sfeer met zoveel hoekjes en literaire aankleding.
  Alleen wat me beangstigd is dat er ook (vandaag in Scheltema was het helaas net zo) erg leeg uitziet wat mensen betreft. Soms wel fijn als je rustig wil zoeken maar het blijft dan de vraag of deze winkels met al hun enthousiaste nieuwe eigenaren het gaan redden. Dus hup, allemaal naar de boekhandels!

  Reply

 3. Ik heb mijn middelbareschooltijd zo’n beetje doorgebracht in die boekhandel. Al herken ik het niet meteen. Nou ja, de (troosteloze) buitenkant wel.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top