Wat mag je met de foto’s van het Metropolitan Museum of Art?

Metropolitan Museum of Art
Het Metropolitan Museum of Art volgt in de voetsporen van andere erfgoedinstellingen en biedt vele duizenden foto’s van kunstwerken – die niet meer auteursrechtelijk beschermd zijn – ter download aan op de eigen website. Te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Dat meldde o.a. de website Colossal die ook meteen van de gelegenheid gebruik maakte om een aantal fraaie foto’s bij dat bericht te plaatsen.

Nu hoef je niet heel bezorgd te zijn dat een Amerikaans museum gaat controleren of de foto’s wel correct gebruikt zijn maar ontslaat dat natuurlijk niemand van de verantwoordelijkheid zelf goed te kijken onder welke voorwaarden die hoge resolutie foto’s van die kunstwerken nou echt gebruikt mogen worden. Ook al doet het museum goed haar best dat te verstoppen in de kleine lettertjes en doen gebruikers meestal hun uiterste best deze niet te lezen.

Scholarly use

Het makkelijkste zou zijn als het Metropolitan Museum of Art er voor gekozen zou hebben een Creative Commons licentie te gebruiken voor die foto’s. Op die manier weten gebruikers precies wat ze wel en niet mogen met de foto’s en onder welke voorwaarden dat dient te gebeuren. Daar heeft het museum echter niet voor gekozen en dat komt omdat de foto’s in het kader van het Open Access for Scholarly Content (OASC) programma beschikbaar zijn gemaakt voor het publiek. En daar hebben ze een duidelijk doel mee voor ogen als het om hergebruik gaat:

The Museum’s OASC initiative provides license- and cost-free access to images of artwork in the collection that the Museum believes to be in the public domain and free of other known restrictions for scholarly use in any media which the Museum has identified as Open Access for Scholarly Content (OASC) on the site. (bron)

Het gaat dus om Scholarly use waarvoor de foto’s van kunstwerken beschikbaar gemaakt zijn. En het gaat ook niet om alle (ruim 394.000) foto’s op de site want alleen de foto’s die een Open Access for Scholarly Content (OASC) icoontje hebben kunnen gedownload worden.

Scholarly content encompasses scholarly publication in all media and is defined here as the dissemination of ideas and knowledge derived from study or research for educational/cultural purposes. [..] All school and academic work (including theses, dissertations, etc.), conference proceedings, journal articles, essays in Festschrifts, museum exhibition catalogues, non-commercially produced textbooks and educational materials, books published by university presses or the academic/scholarly imprint of commercial publishers, self-published books, and documentary films.

Dat is redelijk duidelijk want het moet dus iets met (niet-commerciële) educatieve of academische doelen te maken hebben waarvoor je een OASC foto mag gebruiken.

Maar dan maken ze het zelf weer iets vager door de afweging – of iets scholarly use is – aan de potentiële gebruiker over te laten.

For the purposes of the Museum’s license-free Open Access for Scholarly Content (OASC), authors, publishers, and other potential image users are encouraged to make their own determination as to whether their intended use is scholarly. Users must carefully review this website’s Terms and Conditions prior to downloading or using images or any materials from this website.

Op naar de voorwaarden!

In de voorwaarden tref je het volgende aan als het gaat om (foto’s van) werken die in het publieke domein vallen:

Images of works of art that the Museum believes to be in the public domain which are identified as Open Access for Scholarly Content (OASC) on the Site may be downloaded for limited non-commercial, educational, and personal use only, or for fair use as defined in the United States copyright laws. In addition, authorized non-commercial uses for such images shall include scholarly publications in any media. Users must, however, cite the author and source of such images, and the citations should include the URL “www.metmuseum.org,” but not in any way that implies endorsement of the user or the user’s use of the images.

Users may not modify Materials on the Websites

Dat is inderdaad wat ruimer geformuleerd. Alle foto’s die een OASC icoontje hebben kunnen gedownload worden voor beperkt niet-commercieel, educatief en persoonlijk gebruik en ‘scholarly use’ is hierbij expliciet toegestaan. Bij alle foto’s moet wel aan naamsvermelding worden gedaan van de bron en moet er verwezen worden naar het museum via hun URL. En, niet onbelangrijk, je mag de foto’s niet bewerken.

Ook al is het duidelijk dat het museum de foto’s beschikbaar maakt ten behoeve van educatief en persoonlijk gebruik, met de vermelding van de mogelijkheid van niet-commercieel gebruik (ze stellen dat dit beperkt is maar definiëren nergens wat die beperking inhoudt) en de verwijzing naar fair use in het Amerikaanse auteursrecht, lijkt de museum alle vormen van niet-commercieel gebruik toe te staan zolang je maar netjes de bron van de foto en de url van het museum daarbij vermeldt. Ook al hanteert het museum dus geen CC-licentie, de voorwaarden komen bijna volledig overeen met de CC Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken licentie.

Praktisch

Ga je de foto’s van het Metropolitan Museum of Art niet gebruiken voor iets dat verkocht wordt – of hier geassocieerd mee kan worden – dan kun je gaan snuffelen in de online collectie van het museum. Je kunt via de verschillende tabbladen bladeren op de kunstenaar, op de gebruikte materialen, op landen/werelddelen, op tijdperk of de diverse afdelingen van het museum. Vanzelfsprekend kun je ook zoeken op de titel, kunstenaar of andere onderdelen uit de beschrijvingen.

rembrandt metropolitan museum of art
Heb je een kunstwerk gevonden dan zie je, behalve de beschrijving aan de rechterkant, onder de foto een menubalkje staan. Als het onderdeel van de Open Access for Scholarly Content collectie is, dan zie je het OASC icoontje links en een icoontje met een pijl (omlaag) rechts staan. Met die downloadknop kun je de foto downloaden. Embedden vanaf de site kan niet; de mogelijkheid om te delen is beperkt tot Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr en email waarbij alleen linkjes worden gedeeld (en in het geval van Pinterest een kleine versie in lage resolutie gepind kan worden).

Wil je de foto op je eigen site of blog gebruiken (je niet-commerciële site of blog!) dan kun je de gedownloade foto wel iets kleiner maken voordat je die weer uploadt naar je eigen site maar mag je die dus niet op een andere manier bewerken, zoals door het toevoegen van teksten of andere opleukingen. Ook moet je de bron en naamsvermelding erbij zetten, bijv.: “Self-Portrait / Rembrandt, 1660 via Metropolitan Museum of Art

En denk er aan, je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor hoe je andermans (“gratis”) foto’s en afbeeldingen gebruikt. Neem dus de moeite om te controleren welke voorwaarden de maker of eigenaar aan jou stelt om die foto’s te mogen gebruiken. Zelfs als ze dat goed op de site verstoppen.

@screenshots van site en Self-Portrait / Rembrandt, 1660 via Metropolitan Museum of Art
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Dank Raymond! Duidelijk. Even praktisch: mag ik ze gebruiken in presentaties voor besloten groepen? Is dat commercieel? En wat als je zo’n presentatie dan deelt op slideshare? Is dat commercieel? Ik vraag me al tijden af hoe ik dat nou moet interpreteren!

  Reply

  • Bij gebrek aan verduidelijking door de Met blijft het een inschatting maar zelf zou ik zeggen dat het gebruik van de foto’s in een presentatie geen enkele probleem is (ook niet voor besloten en betalende groepen), zolang je die presentatie zelf maar niet openbaar maakt. Zou je dat doen voor een presentatie voor een betaald webinar, dan zou ik dat op Slideshare zetten wel als een commercieel doeleinde zien en zou ik deze foto’s daar niet voor gebruiken.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top