YouTube video’s downloaden (zonder Java of plugins te hoeven installeren)

youtube video's downloadenOok al kun je bijna geen media-apparaat meer vinden waar geen YouTube app op te vinden is, soms wil je gewoon YouTube video’s downloaden en niet online bekijken. Dat kan zijn omdat je bijvoorbeeld onderweg in de trein wilt kijken – waar je dat niet hoeft te proberen via de gratis wifi  – of omdat je een exemplaar van de video wilt bewaren omdat je niet zeker weet of die video er morgen nog staat.

Het is niet moeilijk om een manier te vinden om YouTube video’s te downloaden. Even zoeken op Google en je vindt tientallen websites, browserplugins en programmaatjes die allemaal claimen precies dat te doen. Van een overzichtspagina met allerlei YouTube downloadtools via Frankwatching tot de bekendere sites Keepvid en Downloadyoutubefilmpjes.nl waar je middels het opgeven van een URL de video kunt downloaden.

Het nadeel van veel van deze sites is dat ze soms een browserplugin willen laten installeren, soms boordevol reclames en advertenties zitten en nogal vaak (Keepvid en Downloadyoutubefilmpjes) vereisen dat je Java geïnstalleerd hebt. Maar wat als je daar nou gewoon geen zin in hebt?

Dan zijn er gelukkig sites als Clip Converter waarmee YouTube video’s downloaden een kwestie is van de URL opgeven van een video, kiezen in welk formaat je de video wilt downloaden en dat vervolgens zonder Java of andere te installeren software snel en zonder problemen verloopt. Maar ja, dan moet je nog steeds wel de naam onthouden van de site als je slechts eens in de zoveel tijd een YouTube video downloadt. En ik vergeet dat al best snel.

URL tweak

Savefrom.net pakt het heel erg slim aan. Je kunt rechtstreeks naar hun site gaan en daar (ook) de URL van een YouTube intikken (kopiëren & plakken) maar ja, dan moet je dat ook weer onthouden. Ze hebben daarom een domeinnaam geclaimd – www.ssyoutube.com – die simpelweg doorverwijst naar savefrom.net.

Dat is erg slim omdat je in dat geval niet naar hun site hoeft te gaan maar gewoon bij het YouTube filmpje kunt beginnen. Zoals deze bijvoorbeeld:

youtube video's downloaden
Heb je de video in je browser geopend, dan hoef je slechts 2 letters toe te voegen aan de URL van de video.

youtube video's downloaden
In plaats van youtube.com maak je daar ssyoutube.com van en niet alleen word je automatisch doorverwezen (na een waarschuwing over een certificaat die ik durfde te negeren) naar savefrom.net, het kopieert ook de oorspronkelijke URL in het veld van de te downloaden video.

youtube video's downloaden
En dan is het een kwestie van een downloadlink aanklikken om de video te downloaden als mp4 bestand in de gewenste kwaliteit.

Twee letters toevoegen aan de YouTube URL van een video, dat kan ik wel onthouden. Denk ik. Zo niet dan heb ik altijd nog deze blogpost om me er aan te herinneren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Wat een goede tip weer Raymond, nu ga ik vervolgens nog zoeken hoe ik dan uit zo’n filmpje een stukje kan knippen.
  Daar heb jij vast ook een tip voor?!. Groet, Erika

  Reply

  • Daar kun je bijna elk videobewerkingsprogramma voor gebruiken. Ik gebruik zelf Camtasia Studio hiervoor maar dat is betaalde software. Je hebt ook vele gratis (iets meer beperkte) programma’s waar deze mogelijkheid iig wel in zit. Ik lees veel goede dingen over VSDC Free Video Editor http://online-video-cutter.com/ maar die heb ik zelf niet geprobeerd. Er zijn ook sites waar je de video weer kunt uploaden en waar je dan vervolgens fragmenten uit kunt halen (Online Video Cutter zie ik o.a.) maar mijn ervaringen met dat soort tools zijn niet altijd even positief en ze vereisen vaak de installatie van allerlei hulpprogramma’s.

   Reply

 2. Bedankt voor deze supertip. Werkt perfect ! En inderdaad geen gezeur meer met plugins, reclames en Java.

  Reply

 3. Daar kun je bijna elk videobewerkingsprogramma voor gebruiken. Ik gebruik zelf Camtasia Studio hiervoor maar dat is betaalde software. Je hebt ook vele gratis (iets meer beperkte) programma’s waar deze mogelijkheid iig wel in zit. Ik lees veel goede dingen over VSDC Free Video Editor maar die heb ik zelf niet geprobeerd. Er zijn ook sites waar je de video weer kunt uploaden en waar je dan vervolgens fragmenten uit kunt halen (Online Video Cutter zie ik o.a.) maar mijn ervaringen met dat soort tools zijn niet altijd even positief en ze vereisen vaak de installatie van allerlei hulpprogramma’s.

  [Edit: deze persoon promootte de vdyoutube.com website met maar liefst vier URL’s. Ik heb de reactie laten staan omdat zowel de genoemde tools als de vdyoutube.com site legitiem (lijken te) zijn, RS 18-07-2016]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top