RSS-feeds voor Blendle: overzicht houden in de stortvloed aan artikelen

rss-feeds voor blendleDe ontwikkelingen bij Blendle staan (gelukkig) niet stil sinds de officiële lancering eind april. Het aanbod van kranten en tijdschriften blijft groeien en inmiddels kun je met vier daarvan – Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Vrij Nederland en Elsevier – je al bestaande abonnement koppelen zodat je voor die artikelen niet nog een keer hoeft te betalen als je ze via Blendle leest.

Ik heb echter gemerkt dat het bij digitale krantenartikelen niet anders werkt voor mij dan met de ouderwetse papieren krant: ik neem er de tijd niet voor. En dus hoopte ik dat Blendle meer zou gaan doen om mij naar de site te ‘lokken’ door me te wijzen op de artikelen die ik wil lezen.

Natuurlijk, ze hebben goed werkende mailalerts als je artikelen wilt lezen waarin bepaalde zoekwoorden staan maar ja, ik hou persoonlijk niet van al die mailtjes waarin ik weer wordt doorverwezen naar de site. Blendle heeft ook de mogelijkheid om artikelen te delen via Blendle zelf of sociale mediasites en hoewel dat laatste voor mij zeker zou helpen, volg ik kennelijk te weinig mensen die actief artikelen vanaf Blendle delen.

Nee, ik wil gewoon RSS-feeds. Die ik in Feedly kan toevoegen zodat ik, vergelijkbaar met andere sites, daar kan bijhouden of er iets interessants voorbij komt. RSS-feeds zoals die er bij Myjour zijn.

RSS-feeds

Ik weet dat RSS-feeds niet heel populair meer zijn bij de grote sites. Google, LinkedIn en ongetwijfeld nog veel meer sites stoppen met de ondersteuning van RSS omdat ze liever zien dat gebruikers via de eigen website(s) updates en nieuws lezen (en blootgesteld worden aan cookies, advertenties enz). RSS-feeds blijven echter zeer handig voor gebruikers die liever geattendeerd worden op dat nieuws zonder telkens naar een website te gaan.

Hoewel Blendle in eerste instantie aangaf geen RSS-feeds toe te gaan voegen als alternatief voor de mailalerts (of een feed per krant/tijdschrift wat mij handig zou lijken), is software engineer Koen Rouwhorst (die ook aan de Blendle site werkt neem ik aan) toch aan de slag gegaan om via een omweg alsnog RSS-feeds voor Blendle mogelijk te maken.

Stel je eigen feed samen

Het gaat via een omweg omdat Blendle zelf geen RSS (XML) feeds genereert en dus gebruikt Koen een Google Apps Script om dit te alsnog voor elkaar te krijgen.
De basisurl voor elke RSS-feed is lang dus die kun je het beste kopiëren en plakken naar bijv. Kladblok:

https://script.google.com/macros/s/AKfycbxWGvTaYDLvwYYRGFR36LmzmUdAPoLlXDFbBccvAthoBTaFtBwC/exec?

Achter die basisurl kun je zelf de parameters toevoegen die bepalen wat voor soort RSS-feed het wordt. Op dit moment worden er twee soorten RSS-feeds ondersteund: RSS-feeds voor een zoekactie, vergelijkbaar met een mailalert, en RSS-feeds met daarin de gedeelde artikelen van een specifieke gebruiker.

Voor een zoekactie

Achter de basisurl wordt allereerst met de parameter m het type RSS-feed aangegeven en dat is search voor een RSS-feed op basis van een zoekactie. Daar achter vul je de parameter q de zoekopdracht in die moet worden gebruikt en optioneel nog met de parameter n het maximum aantal zoekresultaten (artikelen). Vul je deze niet in, dan worden er 10 getoond in de feed.

Voor de zoekopdrachten in de feed kun je gebruik maken van de Boleaanse AND, OR en NOT operatoren, net als het zoeken op woordengroepen die in een precieze volgorde moeten voorkomen.

ZoekopdrachtBeschrijving
Shell GreenpeaceZoeken naar beide woorden (AND)
Amsterdam|RotterdamZoeken naar een van beide woorden (OR)
domino -pizzaEen woord uitsluiten (NOT)
"Jeroen Wollaars"Zoeken naar een exacte woordgroep

Voorbeelden zijn dan:

Die RSS-feeds bouw je dus zelf door eerst de basisurl te nemen en daar dan eerst “m=search” aan toe te voegen. Daarna scheid je de parameters met een & en voeg je de volgende toe, zoals bijv “q=”mario kart 8”. Zoek je op een algemene of veel voorkomende zoekterm en wil je per se meer dan 10 zoekresultaten dan laat je dat ook volgen door een & en voeg je daar “n=100” aan toe.

Mijn Mario Kart 8 zoekactie (die overigens geen 100 resultaten oplevert) ziet er dan zo uit:

https://script.google.com/macros/s/AKfycbxWGvTaYDLvwYYRGFR36LmzmUdAPoLlXDFbBccvAthoBTaFtBwC/exec?m=search&q=”mario kart 8″&n=100

Voor gedeelde artikelen van een gebruiker

Ook hier volgt eerst de parameter m om de soort RSS-feed aan te geven en de waarde voor een feed die alle gedeelde artikelen van een specifieke gebruiker aangeeft is user_posts. Een parameter u is dan nodig om de gebruiker mee aan te duiden terwijl ook hier weer optioneel de parameter n kan worden toegevoegd om het maximum aantal artikelen aan te geven (standaard is 10).

blendle username rss-feedsDie gebruikersnaam verdient nog wel even wat toelichting want die worden niet als zodanig getoond in Blendle. Gebruikersnamen worden weergegeven als Voornaam Achternaam (of beter gezegd, zoals mensen dat in hun profiel aangegeven hebben) en je moet dan ook op de Blendle site nakijken wat hun gebruikersnaam is.

Het snelste is om met de muis over de profielnaam te gaan bij de gedeelde artikelen of in het lijstje van de mensen die je volgt. In de statusbalk zie je dan de url van hun profielpagina. Het laatste deel is hun gebruikersnaam.

Voorbeelden zijn dan:

Zelf RSS-feeds samenstellen is niet de meest gebruiksvriendelijke manier om je feedreader te vullen maar ik ben zelf al lang blij dat de mogelijkheid er is. Ik kan nu eenvoudig feeds toevoegen aan Feedly met kranten- en/of tijdschriftenartikelen die over onderwerpen gaan die mij interesseren, en die ook nog eens snel aan te passen zijn aan de actualiteit. Dat kan deels ook met mailalerts natuurlijk maar daar kun je in een feedreader nou eenmaal niets mee. Bovendien doe ik juist mijn best om zo min mogelijk mailtjes te krijgen en ben ik klaar met al die notificatiemailtjes van al die verschillende websites. Of je biedt RSS-feeds aan of ik hoef geen notificaties.

Ik heb alvast een aantal Blendle RSS-feeds toegevoegd aan mijn mapje krantenfeeds in Feedly. Nu nog hopen dat ze in de toekomst een feed per tijdschrift gaan toevoegen zodat je makkelijk kunt zien welke artikelen er in de nieuwe Elsevier, Vrij Nederland en Quest staan. Scheelt veel geblader op de site en dan hoef je ook niet meer regelmatig te controleren of het nieuwe nummer er al is. En dat is nou precies waar RSS voor bedacht is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (20) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top