Boekenplog: De Strip-Aap

Toen ik 8 of 9 was – mijn geheugen laat me wat in de steek met dit detail – maakte ik kennis met het fenomeen superheldenstrips. In het Nederlands vertaalde comics (uit Amerika). Ik verslond de avonturen van o.a. de X-Mannen, de Hulk, Spider-Man, Batman en Superman en las alles wat ik maar te pakken kon krijgen. Ik kocht oude strips op rommelmarkten en kocht nieuwe in de winkel van mijn zakgeld. Toen ik zo’n beetje alles in de kasten had staan dat in Nederland was uitgegeven keek ik verder naar de originele comicseries. Ik was inmiddels 18, had net een OV jaarkaart en had in de gouden gids en telefoonboek (ja jongemensen, pre-internet tijdperk) een stripwinkel gevonden in Twente die ook over comics beschikte. En dus kwam ik in 1991 voor de eerste keer bij de Strip-Aap in Enschede.

Ik ben er sindsdien honderden keren geweest en heb er duizenden comics gekocht tot, zo’n 8 jaar geleden, de interesse iets minder werd. De Strip-Aap blijft echter een leuke stripwinkel waar je behalve voor strips en comics ook altijd voor een praatje terecht kunt dus ik moest natuurlijk daar langs voor mijn boekenplog.

De Strip-Aap

Tot 1999 zat de Strip-Aap aan de Kuipersdijk in Enschede met een bushalte voor de deur maar 15 jaar geleden zijn ze verhuisd naar een ander pand in de Javastraat, iets verderop. Dat is overigens dezelfde Javastraat waar Willem Wilmink geboren en gestorven is (had ik het gedicht textielstad nu maar bewaard voor deze plog). Aan de muur van het pand kijkt het aapje Balbo (uit de Oscar & Isodoor strips) weliswaar vanuit een grauwe hemel op me neer maar ik ben op de goede plek aangekomen.

De Strip-Aap

Archie, de Man van Staal, zorgt er al tientallen jaren voor dat je niet verder mag lopen. Hup, ga de Strip-Aap binnen!

De Strip-Aap

Geef toe, zo hoort een stripwinkel er toch uit te zien? Of ben ik niet meer objectief genoeg als trouwe bezoeker? Er is bijna geen stukje muur meer vrij en zowel de kasten als bakken staan propvol met strips.

De Strip-Aap

Amerikaanse comics vind je er inmiddels (bijna) niet meer. In de binnenstad van Enschede zit comicwinkel Comicasa die zich gespecialiseerd heeft in comics en de Strip-Aap focust zich nu vooral op de Europese stripalbums. En daar hebben ze er genoeg van!

De Strip-Aap

Behalve zo’n beetje alle denkbare stripalbums en series vind je er ook veel beeldjes en figuren uit stripseries.

De Strip-Aap

Kijken mag … aanraken niet!

De Strip-Aap

Druk is het eigenlijk nooit weet ik uit ervaring. Dit wordt bevestigd door Hans die al zo’n 30 jaar bij de Strip-Aap werkt. De winkel zit buiten het centrum en krijgt dus bijna geen aanloop van winkelende mensen. Het zijn de echte stripliefhebbers die de winkel weten te vinden en veel verkoop gaat daarom dan ook via hun webshop.

Als boekenplekje valt de Strip-Aap echter niet te versmaden, helemaal niet als je op zoek bent naar een stripalbum!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Leuk verhaal Raymond. Ik ben ook gek op strips, maar heb er niet zo heel veel. Vooral Mortimer en Blake vind ik fantastisch. Ik heb van alles wat, zoals ook een door Don Lawrence gesigneerde Storm (met tekening van Roodhaar). Was destijds een stripbeurs in Breda. Afgelopen weekend van het Stripweekend in Haarlem (www.stripdagenhaarlem.nl). Oudste strip die ik heb is “Het beest is dood, de wereldoorlog bij de dieren” met tekeningen van Calvo. Uitgegeven in 1946.

  Reply

  • Behalve comics ben ik ook net zo dol op strips, vooral aangewakkerd door de stripweekbladen die ik mijn hele jeugd gelezen heb (Pep, Kuifje, Eppo enz). Storm en Trigië vond en vind ik fantastisch maar ik heb van tientallen series wel albums liggen eigenlijk. Het grappige met de Strip-Aap (ik vond het grappig tenminste) was dat ik al groot fan was van Archie omdat die strip ook in de Pep stond vroeger en ik toevallig ook enkele albums van Oscar & Isodoor op een rommelmarkt gekocht had voordat ik ooit bij de Strip-Aap kwam. De eigenaar was onder de indruk dat ik wist uit welke strip de aap uit hun logo kwam.

   Eigenlijk kun je ook nooit te oud zijn voor strips, toch?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top