Gratisography: vrij te gebruiken foto’s met een CC0 verklaring

unsplash

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. 

Gratisography

I take better pictures caffeinated. Want to buy me a cup of coffee?

Dat is wat je bovenaan de site Gratisography ziet staan. Met een Paypal doneerknop rechtsbovenaan waarmee je fotograaf en ontwerper Ryan McGuire kunt trakteren op een kop koffie, nou ja, een bedrag waarmee hij zelf dat kopje koffie kan kopen natuurlijk.

gratisography
Gratisography is gemaakt door een grafisch ontwerper die graag foto’s deelt met anderen en dat eigenlijk vooral als positieve reclame ziet voor zijn eigen studio en commerciële activiteiten. Daar merk je op deze site echter helemaal niets van en dat betekent dat je niet wordt doorverwezen naar foto’s waar je wel voor moet betalen maar dat alle foto’s op de site – in hoge resolutie – gratis te downloaden zijn. Zonder zelfs maar een account aan te hoeven maken.

Gebruiksrechten, oftewel wat mag je met de foto’s?

Je ziet de cirkel met de letters CC al midden op je scherm staan dus je mag verwachten dat de foto’s onder een Creative Commons licentie te downloaden en te gebruiken zijn. Het blijkt zelfs verder te gaan dan dat want McGuire heeft afstand gedaan van zijn auteursrechten middels een CC0 verklaring. Hij behoudt zijn persoonlijkheidsrechten – die niet over te dragen zijn –  maar ziet voor de rest af van alle andere auteursrechten. No rights reserved in plaats van all rights reserved.

Dit houdt in dat je zijn foto’s mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig, iets dat je met de reguliere Creative Commons licenties wel altijd moet doen.

Wat biedt Gratisography?

Op onregelmatige basis worden er nieuwe foto’s toegevoegd aan de site. Het zijn er niet heel erg veel, ze zijn niet voorzien van metadata (titel of een beschrijving) en de site heeft daarom ook geen zoekfunctie. Je zult simpelweg moeten bladeren en kijken of er wat interessants tussen zit.

thank you gratisography
Zoek je een wat groter aanbod van foto’s die ook met een CC0 verklaring zijn vrijgegeven door de maker, dan is Unsplash een prima plek om verder te kijken. Ik schreef daar eerder al over.

Ook al hoef je van de maker niet aan naamsvermelding te doen voor de foto’s, het blijft mijns inziens een goed idee om wel de bron erbij te zetten als je een foto van Gratisography gebruikt op je site of blog. Al was het maar om zelf te weten waar een foto vandaan komt mocht je ooit nog eens moet aantonen dat je een foto correct gebruikt hebt. En wie weet help je ook je eigen lezers weer aan een handige site met vrij te gebruiken foto’s.

@foto door Ryan McGuire via Gratisography (CC0)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top