App bespreking: ReaderKid (Blendle in een Android-app)

readerkidEén van de sterkste punten van Blendle is de uitstekende website waar je de artikelen kunt (kopen en) lezen. Het is wat mij betreft zelfs de enige website waar ik met plezier een artikel van een scherm af lees. Toch is dat lezen vanaf een website niet altijd even prettig als je dat op een tablet of smartphone wilt doen. Er is gelukkig een prima Windows 8.1 app maar iOS en Android moeten het (nog?) zonder een eigen Blendle app doen.

Voor iOS valt er nog niks te melden maar een Nederlandse ontwikkelaar dook in het gat in de markt en maakte een gratis nieuwsapp voor Android waarmee je Blendle kunt gebruiken op je Android apparaat. Met ReaderKid kun je veel van de dingen doen die ook via de website kunnen.

ReaderKid

readerkid
Er wordt nog wel flink gesleuteld aan de app – wat te zien is aan het ontbreken van bijv. de Facebook login en de zoekfunctie – maar er verschijnen met enige regelmaat nieuwe betaversies en je mag verwachten dat de app op afzienbare termijn over alle mogelijkheden van de Blendle site zelf beschikt.

ReaderKid kan geïnstalleerd worden op apparaten met Android 4.1 (en hoger). De ontwikkelaar brengt het als een brede nieuwsapplicatie maar voor nu vervult het maar één functie en dat is de koppeling met Blendle. Je dient dan ook met je Blendle gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op de app.

Ben je eenmaal ingelogd dan vind je de verschillende mogelijkheden van de Blendle site terug in het menu. Je ziet daar, behalve je eigen naam en het tegoed dat je nog hebt, ook de onderdelen die je kent van de site: Trending, Realtime, Volgend, Kranten, Tijdschriften en Mijn archief. De eerste drie verwijzen je rechtstreeks naar nieuwsartikelen en ze worden verkort weergegeven zonder gebruik van afbeeldingen. Het logo van de krant of het tijdschrift is zichtbaar, net als de prijs die je betaalt om het artikel te lezen.

Klik en weg is je tegoed

Daar zit wel het nadeel van deze versie van de ReaderKid app. Daar waar de Blendle site beschikt over zowel de mogelijkheid je binnen 10 seconden te bedenken als de mogelijkheid om na afloop je geld terug te vragen, heeft ReaderKid dat niet. Eventjes een artikel aantikken – en dat doe je op een smartphone of tablet veel gemakkelijker dan op de computer kwam ik achter – schrijft meteen de kosten van het artikel van je tegoed af. En dat is niet meer terug te vragen vanuit de app zelf. Hopelijk iets dat in de toekomst nog aangepast gaat worden.

readerkid
Het bladeren door de kranten en tijdschriften gaat vanzelfsprekend ook iets anders dan op de Blendle site maar dat werkt verrassend goed. Je krijgt diagonaal een overzicht gepresenteerd van de kranten of tijdschriften en je scrollt door de verschillende titels heen alsof ze op een krantenrek liggen. De titel die linksonderaan staat is aan te klikken en daar krijg je de artikelen vervolgens van te zien op dezelfde manier als bij de Trending, Realtime of Volgend: in een lijstweergave met de kop van het artikel, gevolgd door de eerste zes regels van het artikel.

Die lijstweergave is ook weer hetzelfde bij Mijn archief, waar je de artikelen terug kunt vinden die je (per ongeluk :P) gekocht hebt. Het vreemde (of leuke, afhankelijk van hoe je het bekijkt) is dat je daar ook nog steeds de prijs blijft zien die het artikel gekost heeft. Ik merkte dat ik me onwillekeurig inhield om door te klikken na mijn ervaring van ongewild een artikel gekocht te hebben.

Alleen tekst lezen

Ga je een artikel lezen dan is het volledig ontdaan van alle afbeeldingen. Nou hebben de artikelen via Blendle sowieso niet de volledige opmaak zoals ze in de kranten en tijdschriften voorkomen en dat stoort dus niet heel erg. Grappig is dat je met het icoontje rechtsbovenaan het artikel ook per woord kunt lezen, zoals dat enkele maanden geleden aangekondigd werd voor de Spritz-app. Je tikt het icoontje aan, geeft aan hoeveel woorden per minuut er voorbij mogen komen en kunt dan het artikel op die manier lezen. Het is overduidelijk niet iets waar ik snel aan zal wennen overigens.

Wil je dus graag de Blendle artikelen in een app lezen en heb je een Android apparaat? Dan is ReaderKid de moeite van het proberen waard, zeker aangezien de app gratis is. Het is wel even opletten dat je niet per ongeluk artikelen koopt en je zult zeker voor sommige functionaliteiten nog steeds naar de website moeten (om je tegoed bijv. weer aan te vullen) maar het werkt verder prima. In de huidige betaversie is ook nog eens een zoekfunctie toegevoegd en je mag aannemen dat dit ook niet de laatste verbetering van ReaderKid zijn.

Update 10-6-2014: De ontwikkelaar wees me er op dat de bedenktijd/ ‘sympathie’ regel er wel degelijk in zit. Ik heb het met diverse artikelen opnieuw getest en inderdaad, als je meteen teruggaat na het openen van een artikel – door op het pijltje linksbovenaan of de terug-knop op je Android apparaat te gebruiken – dan geeft ReaderKid ook je geld terug. Nou vermeldt zowel de Blendle site als ReaderKid niet om hoeveel seconden het precies gaat en ik heb het idee dat het definitief geen 10 tot 15 seconden (meer) is maar dat is slecht te testen zonder vele euro’s uit te geven. De ontwikkelaar van ReaderKid geeft aan te werken aan een duidelijke indicatie zodat je precies ziet wanneer je de aankoop definitief gedaan hebt. Dat is dus zelfs beter dan de Blendle site doet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top