OK Google: zoeken met (alleen) je stem in Chrome

ok google zoeken
Stemgestuurd zoeken kon je al geruime tijd in Chrome als je Google gebruikte. Het is een kwestie van het aanklikken van het microfoontje en dan proberen om Google te laten begrijpen wat jij zegt.

Nou is zoeken met je stem een leuke gimmick maar is het wel onhandig dat je alsnog eerst een icoontje moet aanklikken voordat je tegen je computer of laptop kunt gaan praten. Kan dat nou niet zoals Google dat ook met Google Glass doet door een zoekactie altijd te beginnen met een bepaald zinnetje (“ok glass”) zodat je browser weet dat je wilt gaan zoeken met je stem?

OK Google

Dat is precies wat Google eind mei toevoegde aan de recentste versie van de Chrome browser. Standaard is het stemzoeken niet geactiveerd maar door naar de instellingen te gaan en vervolgens de geavanceerde instellingen te laten tonen, kun je de nieuwe optie aanvinken om stemgestuurd zoeken mogelijk te maken. Chrome luistert dan of je de woorden ‘OK Google’ uitspreekt en schotelt je dan het zoekscherm voor waarmee je kunt gaan zoeken.

ok google settings
Zodra je deze optie aanvinkt word je gevraagd of je dit echt wilt maar ook of je bij wilt dragen aan de verbetering van deze functionaliteit. Dit doet Chrome door jouw uitspraak van ‘OK Google’ te versturen naar Google inclusief enkele seconden die daar aan voorafgaan. Tenzij je zoekacties laat volgen op het hardop uitspreken van je pincode lijkt me dat weinig kwaad kunnen maar je kunt het afvinken mocht je het geen fijn idee vinden.

ok google
Heb je de instellingen eenmaal aangepast dan verandert het standaard zoekbalkje van Google ook subtiel:

ok google
Bij het microfoontje staat nu dat je ‘OK Google kunt zeggen. Het icoontje is nu ‘ingekleurd’ om aan te geven dat Chrome luistert naar ‘OK Google’ in tegenstelling tot het open microfoontje dat je in de bovenste schermafbeelding ziet.

Oefenen maar

Met ‘OK Google’ heeft Chrome geen enkel probleem maar dat wordt een heel ander verhaal als je niet-Engelse woorden wilt gebruiken. Google Nederlands luistert gelukkig ook naar Nederlandse woorden maar vaktermen e.d. worden meestal verkeerd geïnterpreteerd. Hoe meer Engelse termen er in je zoekactie zitten, hoe sneller je succes zal hebben is mijn ervaring maar het kan natuurlijk best zijn dat ik een slechte uitspraak heb. Van Vakblog wist Google alleen maar ‘f***’ te maken. Ik kon nog wel raden waar de sterretjes voor stonden maar mijn blog kreeg ik er niet mee gevonden.

Sowieso werkt het stemgestuurd zoeken beter als je de taalinstellingen op Engels hebt staan en je ook op Engelse zoektermen zoekt. Het meeste succes heb je als zoekt op namen van Amerikaanse of Engelse personen. Leuke toevoeging is dan ook dat Chrome de eerste regel van de Wikipedia pagina hardop voorleest als jouw zoekterm een eigen Wikipedia pagina heeft. En je het natuurlijk voor elkaar hebt gekregen om Google ook te laten snappen waarnaar je zocht.

Het blijft een gimmick en het werkt veel te onbetrouwbaar om er dagelijks gebruik van te maken maar eerlijk is eerlijk, het voelt alsof je een stuk dichter bij Star Trek bent gekomen door de computer gewoon te vertellen wat je wilt hebben. Het zal nog wel even duren echter voordat Google je dat kopje hete earl grey thee komt brengen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top