Boekenplog: Boekhandel Nawijn & Polak in Apeldoorn

Midden in het centrum van Apeldoorn kun je de Libris boekhandel Nawijn & Polak vinden. Ook deze boekhandel zie ik niet voor het eerst want ik kwam er jaren geleden bijna elke week om te snuffelen tussen de Engelstalige SF & fantasy boeken. Tijd om eens herinneringen op te halen in Apeldoorn dus.

Nawijn & Polak

Nawijn & Polak zit aan het Marktplein in het centrum dus dat is gemakkelijk te vinden. Loop je met me mee naar binnen?

Nawijn & Polak

Oh ja, tijdschriften kijken, dat verveelt eigenlijk nooit.

Nawijn & Polak

En als je over de tijdschriften heen kijkt zie je wel mooi bijna de hele winkel natuurlijk.

Nawijn & Polak

Er is een tweede verdieping maar dat is geen onderdeel van de boekhandel. Tenminste, ik durfde niet stiekem te gaan kijken ;)

Nawijn & Polak

Aan de andere kant van de winkel kun je (nog) steeds bakken met muziekcd’s vinden. Vooral klassieke muziek maar ook nog pop, jazz en rock voor de muziekliefhebbers die niet zo van de streaming muziekdiensten zijn.

Nawijn & Polak

Tegenover de muziek staan de kasten met Engelstalige boeken nog precies zoals ik me dat herinner. Eén momentje alsjeblieft want ik ga even kijken wat er tussen staat!

Nawijn & Polak

Bij de prachtige balie kun je met al je vragen terecht. En afrekenen natuurlijk want dat vinden ze ook wel fijn denk ik.

Nawijn & Polak

In een hoekje vind je ook nog een informatietafeltje. Dat is volgens mij de hoek waar je (studie)boeken kunt bestellen en ophalen.

Nawijn & Polak

In de hoek daar tegenover zit echter nog een aparte afdeling. Of beter gezegd, daar zit zelfs een aparte kinderboekwinkel.

Nawijn & Polak

Die natuurlijk zijn eigen balie heeft. Eventjes onbemand maar de dames achter de halfronde balie verderop houden me scherp in de gaten.

Nawijn & Polak

Kinderboekwinkel Benjamin heeft een eigen plekje binnen de boekhandel. Het is klein maar zeer knus. Kinderen en hun ouders waren druk aan het zoeken ook al is het me wederom gelukt de winkel leeg te laten ogen :)

Nawijn & Polak

Pluk van de Petteflet vindt iedereen leuk, helemaal nu er een kindertheatervoorstelling van gemaakt is.

Nawijn & Polak

Voor elk wat wils. Het was me niet eens opgevallen dat de kinderboekwinkel een eigen ingang heeft. Totdat één van de aanwezige kinderen de deur opende.

Nawijn & Polak

Kinderboekwinkel en boekhandel gaan bijna naadloos in elkaar over. Sprookjes en verhalen staan naast de boeken over esoterie en religie.

Tevreden liep ik de deur uit en besloot iets verderop te gaan kijken wat er met de Slegte (Polare) winkel gebeurd was waar ik vroeger ook graag kwam. Die winkel bleek overgenomen te zijn.

Nawijn & Polak

Overgenomen door Nawijn & Polak dus. Dat betekent dat de boekhandel een nieuw filiaal heeft maar het betekent ook dat deze boekenplog nog niet afgelopen is. Eens kijken of de ‘geest van de Slegte’ er nog hangt, vergelijkbaar met boekhandel Broekhuis in Enschede bijvoorbeeld.

Nawijn & Polak

Grabbelen in de ramsjbakken met zijn allen. Drie voor 5 euro. Je hoort de marktkoopman al bijna roepen: “Wie maakt me los?”

Nawijn & Polak

De Slegte zoals ik me dat herinnerde was altijd al lekker ruim opgezet en daar is zo te zien weinig tot niets aan veranderd.

Nawijn & Polak

Nee, druk was het bepaald niet.

Nawijn & Polak

Ik hou wel van een beetje ruimte maar toch komt het niet heel gezellig en knus over. Zou het door de vloer en die TL-verlichting komen?

Nawijn & Polak

Suske en Wiske vinden het echter wel een prima plek. En ik moet zeggen, die kasten staan vol met fijne tweedehands boeken. Maar waar stonden de fantasy boeken ook al weer?

Nawijn & Polak

Ah daar. Met een goede bevoorrading zo te zien. Laat maar komen hoor.

Nawijn & Polak

Een aparte mini kelder voor de kinderboeken. Mijn eigen dochter vond dat in elk geval erg leuk.

Nawijn & Polak

Ik liep via de trap naar de 1ste verdieping waar het antiquariaat te vinden is. Een mooie brede trap maar ik vroeg me af wat die twee oude mannen er van vonden die hem enkele minuten daarvoor beklommen hadden. Lijkt me nog best een uitdaging dan.

Nawijn & Polak

Ik geloof niet dat ik ooit genoeg krijg van rijen met gevulde boekenkasten. Oeh, zie ik daar een leestafel?

Nawijn & Polak

Ik maak een omtrekkende beweging via de rechterkant. Je weet maar nooit of zo’n tafel schrikt van een klant natuurlijk.

Nawijn & Polak

En dan word ik vervolgens zelf afgeleid als ik naast de tafel sta. Superheldenstrips! Had ik al eens verteld dat ik daar een groot fan van ben? Oh ja, de vorige keer natuurlijk. Dan weet je ook dat ik bijna alle Nederlandse superheldenstrips al heb dus ik loop weer verder.

Nawijn & Polak

Deze keer een omtrekkende beweging aan de andere zijde om de enige twee klanten – ja die twee oude mannen – niet op de foto te zetten. En om lekker te snuffelen in alle rust natuurlijk.

Nawijn & Polak

De inkoper/verkoper is één van de mannen gaan helpen waardoor ik weer eens een onbemande balie op de foto kan zetten. Geef toe, deze voldoet toch precies aan je verwachting hoe een balie er uit hoort te zien als je boeken inkoopt voor een antiquariaat?

Maar ik wil toch even navragen hoe het zit met de overname van Polare/de Slegte door Nawijn & Polak en meteen ook de paar boeken afrekenen die ik al rondlopend verzameld heb. Beneden bij de kassa vertelt de medewerker – die me zeer bekend voorkomt maar die ik niet kan plaatsen – dat de boekhandel begin april de winkel overgenomen heeft en min of meer in ongewijzigde opzet voortzet. Daar ben ik zo tevreden over dat ik spontaan vergeet om een laatste foto te maken maar vooruit, het is niet alsof ik niet genoeg balies van Nawijn & Polak op de foto heb gezet. Eigenlijk waren dit ook drie boekenplogs in één: Nawijn & Polak, Kinderboekwinkel Benjamin en de Slegte. Drie boekenplekken die toch zeker een bezoekje waard zijn als je een keer in Apeldoorn bent, nietwaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Bij het bekijken van jouw foto’s bekruipt mij zo’n enorm gevoel van rijkdom. Woooooow, het zou toch zonde zijn als deze winkels verloren gaan.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top