Afbeeldingen zoeken: Pixabay (vrij te gebruiken foto’s)

pixabay

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. 

Pixabay

Pixabay biedt ruim 150.000 foto’s, meer dan 50.000 clip-art en bijna 50.000 vectorafbeeldingen aan die alle vrij te gebruiken zijn doordat de makers afstand gedaan hebben van hun rechten middels een CC0-verklaring. Hiermee zijn de foto’s en afbeeldingen effectief in het publieke domein geplaatst. Dit houdt in dat je de foto’s, clipart en afbeeldingen mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig, iets dat je met de reguliere Creative Commons licenties wel altijd moet doen.

Foto’s en afbeeldingen in het publieke domein zijn weliswaar vrij te gebruiken maar dat betekent niet dat je er *alles* mee mag. Zoals Pixabay zelf ook uitlegt in een blogpost kunnen er nog steeds bepaalde auteursrechten gemoeid zijn met foto’s, zoals de persoonlijkheidsrechten van de maker van een foto, en kunnen geportretteerden eventueel bezwaren maken tegen bepaalde vormen van publicatie. Pixabay vat het samen met de vraag om je gezond verstand te gebruiken en dat zouden meer mensen mogen doen als het om auteursrecht gaat ;)

Zoeken

Alle foto’s, cliparts en afbeeldingen zijn voorzien van een korte omschrijving en zijn ingedeeld in categorieën. Dat betekent dat je er op kunt zoeken om snel een afbeelding of foto te vinden.

pixabay
En dat zoeken is een kwestie van je zoekterm in de zoekbalk bovenin de site te tikken.

pixabay zoeken
Bij het scherm met de zoekresultaten kun je – achteraf dus – de zoekresultaten inperken op alleen foto’s, afbeeldingen of clipart en bepaalde categorieën. Dat kan handig zijn om grote hoeveelheden zoekresultaten in te perken maar na zo’n 20 zoekacties uitgevoerd te hebben durf ik wel te stellen dat je dat eigenlijk nooit hoeft te doen. Zelfs met honderden zoekresultaten behoud je het overzicht gemakkelijk.

De eerste rij met foto’s die je in de zoekresultaten aantreft komen niet van Pixabay zelf maar van Shutterstock. Dit is een betaalde stockfotosite en doorklikken op één van de foto’s zorgt ervoor dat je naar die site gaat. Dat doet Pixabay om de rekeningen te betalen van het gratis aanbieden van de overige foto’s en de eerste rij is voorzien van een grijs kader om aan te geven dat ze afwijken van hun eigen zoekresultaten. Het blijft echter even oppassen waar je op klikt.

Downloaden maar

Heb je een foto gevonden dan kun je deze in verschillende formaten downloaden, favoriet maken (wat alleen werkt als je een gratis account aangemaakt hebt) en delen via diverse socialmedianetwerken.

pixabay download
Bij het downloaden word je nogmaals gewezen op de voorwaarden en de CC0 verklaring die duidelijk maken wat je wel en niet mag met de foto.

pixabay

Ook al hoef je dankzij de CC0 verklaring niet aan naamsvermelding te doen voor de foto’s, het blijft een goed idee om wel de bron erbij te zetten als je een foto van Pixabay gebruikt op je site of blog en ze geven zelf ook aan een linkje terug te waarderen. Mocht je zelf ook jouw foto´s willen bijdragen (en afstand doen van je rechten middels een CC0-verklaring) dan kun je een gratis account aanmaken en je foto’s uploaden. Deze worden gecontroleerd door Pixabay en geplaatst indien ze aan de voorwaarden voldoen.

@foto Geralt via Pixabay CC0

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

  1. voorheen kon ik gemakkelijk op pixabay zoeken binnen een auteur. Dit lukt me sinds de laatste update niet meer. Wie kan me vertellen hoe dat nu werkt?

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top