Auteursrechtelijk beschermd materiaal in de les en ELO gebruiken

Vanmiddag mocht ik aanschuiven bij de maandelijkse medewerkersbijeenkomst van de collega’s van Windesheim Flevoland. Behalve dat ook daar de “reguliere” vragen rondom het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal leven, zijn ze in Almere ook druk met blended learning. Dat leidde tot het besef bij meerdere docenten dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan de auteursrechtelijke aspecten van het ontwikkelde onderwijsmateriaal.

In een drukbezochte bijeenkomst had ik daarom de gelegenheid om in één keer een groot deel van de docenten van Windesheim Flevoland meer te vertellen over de mogelijkheden en hoe we dit op Windesheim geregeld hebben. Een half uur was helaas niet voldoende om ook nog in te gaan op wat er qua auteursrecht speelt bij onderzoek of het Open Access publiceren dat centraal staat in de publicatierichtlijn die hopelijk volgende week definitief bekrachtigd wordt. Wel kon ik aan de hand van vele vragen het één en ander toelichten over het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in de les en in N@tschool.

Kort en bondig :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top