Boekenplog: De nieuwe bibliotheek (Almere)

Met enige regelmaat neem ik de trein richting Almere. Enkele jaren geleden begonnen de gesprekken tussen Windesheim – waar ik werk – en de gemeente Almere om daar de toenmalige vestiging van de Hogeschool van Amsterdam over te nemen en te starten met een tweede locatie voor Windesheim. Inmiddels zit Windesheim Flevoland al weer een paar jaar in het centrum van Almere en brengt mijn werk me daar af en toe ook naar toe.

Windesheim Flevoland heeft echter geen eigen bibliotheekvoorziening maar werkt daarvoor samen met de openbare bibliotheek van Almere. De nieuwe bibliotheek, zoals deze gedoopt is, zit namelijk sinds vier jaar in een prachtig pand, ontworpen door architectenbureau Meyer en Van Schooten, op steenworp van de hogeschool. De nieuwe bibliotheek is ook één van de visitekaartjes van Almere wat mij betreft en dus werd het hoog tijd om deze met flink wat foto’s vast te leggen in een boekenplog. Kijk je mee?

De Nieuwe Bibliotheek

Je kunt het niet echt missen. Station uit, alsmaar rechtdoorlopen en daar is De nieuwe bibliotheek al!

De Nieuwe Bibliotheek

Goed dat het ook nog op de schuifdeuren staat want het ziet er nog niet uit als een bibliotheek als je naar binnen kijkt.

De Nieuwe Bibliotheek

Eerst nog een lange trap naar boven beklimmen want ik ben te jong voor die roltrap natuurlijk.

De Nieuwe Bibliotheek

Kijk eens aan, dat ziet er wel uit als een nieuwe bibliotheek.

De Nieuwe Bibliotheek

Even kijken waar alles staat. De nieuwe zaal en het nieuwscafé op de tweede verdieping en op de vierde verdieping de studieruimtes plus het nieuwe lokaal? De derde verdieping is alleen bereikbaar via de liften want daar zitten de kantoren van de medewerkers. En heee, heb ik per ongeluk een selfie gemaakt in die reflecterende bol?

De Nieuwe Bibliotheek

Gelijk bij de ingang/uitgang is natuurlijk de beste plek om je gereserveerde boeken op te halen en je geleende boeken in te leveren.

De Nieuwe Bibliotheek

Vanaf die plek kun je ook heel mooi het overzicht zien van de servicebalie en alle verdiepingen. Tijd om verder te kijken.

De Nieuwe Bibliotheek

Je kunt de trap nemen naar de tweede verdieping toe of via de rechterkant – langs een groot aantal eilanden met collecties – langzaam naar boven lopen. Ik neem natuurlijk de toeristische hoogspanningsroute.

De Nieuwe Bibliotheek

Met de blik op oneindig beklim ik langs vele plateaus de nieuwe bibliotheek ….

De Nieuwe Bibliotheek

Ik stop even bij de science fiction boeken (natuurlijk). Je ziet hier ook meteen dat de nieuwe bibliotheek fan is van het retaildenken qua opstelling van boeken. Sterker nog, daar waren ze (volgens mij één van) de eerste mee in Nederland. Ik ben nog steeds geen fan maar moet zeggen dat het gebruik van die ‘golvende’ kasten wel heel mooi tot zijn recht komt op deze manier.

De Nieuwe Bibliotheek

Op verschillende plekken kom je computerwerkplekken en informatiebalies tegen. Mooi!

De Nieuwe Bibliotheek

Bovenaan – ik ben inmiddels op de 2e etage aangekomen – is de uitgebreide jeugdafdeling te vinden.

De Nieuwe Bibliotheek

Voor peuters én kleuters natuurlijk.

De Nieuwe Bibliotheek

Het ziet er prachtig uit maar toch zat ik te denken dat een paar speelkleden (of zoiets) het wel wat gezelliger zou maken voor kinderen. Het ziet er toch een beetje uit zoals architecten naar een kinderafdeling kijken vind ik. Meer design dan pragmatisch.

De Nieuwe Bibliotheek

Snap je wat ik bedoel?

De Nieuwe Bibliotheek

Heee, als je hier uit het raam kijkt, kijk je bijna binnen bij Windesheim Flevoland :)

De Nieuwe Bibliotheek

Inmiddels ben ik dus aan de andere kant van de 2e etage beland en loop ik terug naar waar je ook bij de rechtstreekse roltrap omhoog zou zijn gekomen. Die trap zie je links van deze prachtige opstelling/informatiebalie maar aan de andere kant zit ook nog iets (een beetje) verstopt tussen de balie en de grote roltrap naar de vierde verdieping.

De Nieuwe Bibliotheek

Aan de zijkant van de roltrap hangt een poster met goed nieuws want ik heb wel zin in een cappucino.

De Nieuwe Bibliotheek

Het voelt echt een beetje alsof je een geheime plek hebt ontdekt in de nieuwe bibliotheek. Wat is dat daar aan het eind?

De Nieuwe Bibliotheek

Jaja, het nieuwscafé! Met gezellig zitjes maar waar haal ik mijn cappucino nou?

De Nieuwe Bibliotheek

Daar dus! Een grote cappucino graag! Ik bezweer je dat het puur toeval is deze keer dat je niemand op de foto ziet overigens.

De Nieuwe Bibliotheek

Zo, die cappucino smaakte bijzonder goed! Na afrekenen loop ik terug naar de informatiebalie en roltrap ik naar de bovenste verdieping. Beeld en geluid plus het stadsstudiecentrum?

De Nieuwe Bibliotheek

Via de Achterbank – met zit- en computerplekken voor jongeren – loop ik door naar de Beeld en geluid afdeling.

De Nieuwe Bibliotheek

De gamehoek. Gamecirkel? Hoe dan ook, de plek om zelf een dvd te kijken, muziek te luisteren of een spel te spelen.

De Nieuwe Bibliotheek

De beeld en geluidcollectie maar ook de computers (met koptelefoonaansluiting) om Muziekwebluister op te gebruiken. Ik ga daar even die stoelen uitproberen, twitter een foto en ontdek via twitter dat je de koptelefoons kunt ophalen bij de balie iets verderop. Ik heb echter mijn eigen koptelefoon bij maar ga niet naar muziek luisteren in deze fluisterstille bibliotheek.

De Nieuwe Bibliotheek

Zou je daar helemaal naar beneden kunnen kijken?

De Nieuwe Bibliotheek

Jazeker! Een dwarsdoorsnede van de nieuwe bibliotheek zeg maar.

De Nieuwe Bibliotheek

Het wordt tijd voor een vervolgafspraak dus ik werp nog een snelle blik naar binnen bij de studieruimtes – waar ook regelmatig studenten van Windesheim Flevoland zitten – en daal dan via de trappen af naar beneden.

De Nieuwe Bibliotheek

Almere kan trots zijn op hun bibliotheek, nietwaar? Tot de volgende keer!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Ik geniet volop van de bibliotheek- en boekwinkelplogs en hoop dat je er nog veel gaat bezoeken.

  Deze bieb ziet er wel heel clean uit, de sfeer van de Enterprise. Misschien ook omdat er geen mens te zien is dat het nog duidelijker is. Het komt op mij heel erg ontworpen over, te veel met het hoofd en te weinig met het hart. Maar als ik er zelf rondren kan dat wel heel anders zijn.

  Reply

  • Ik doe wel altijd mijn best om juist geen mensen op de foto’s te zetten omdat ik ze niet herkenbaar in beeld wil brengen maar het was vroeg in de ochtend (rond half 11) en het was niet heel erg druk inderdaad. Het blijft echter een hele fraaie bibliotheek die misschien wel ‘erg ontworpen’ is maar die ik wel mooi vind passen.

   Gelukkig zijn er bibliotheken voor elke smaak dus wie weet is een volgende bibliotheek meer iets voor jou :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top