Een backup maken van je gekochte Kindle ebooks

backup kindle ebooks
Als je Kindle ebooks koopt bij Amazon dan kun je die ongeveer op alle apparaten lezen die je maar wilt. Op je Kindle ereader of op één van de vele apps voor zo’n beetje alle platformen waar je maar apps voor kunt vinden. Het is ook nog eens erg gebruiksvriendelijk – met 1 druk op de knop synchroniseert Amazon je aankopen naar alle apparaten waar je ze op wilt lezen – en dus vergeet je soms dat er DRM op die ebooks zit.

Totdat je je gekochte Kindle ebooks wilt lezen op een andere ereader of een backup wilt maken omdat je niet per se vertrouwen hebt in Amazon dat je ebooks ook in jouw account blijven. Of omdat Amazon je ebooks wist als ze van mening zijn dat je hun voorwaarden overtreden hebt. Ik ben zelf iets minder goed van vertrouwen en vind dat als ik een ebook koop, ik een DRM-vrije backup moet kunnen maken zodat ik het kan converteren naar een ander formaat en ik ook mijn exemplaar behoud als Amazon het op zijn heupen krijgt met iets.

De werkwijzen hieronder zijn bedoeld om een DRM vrije backup voor eigen gebruik te maken van Kindle ebooks die je zelf gekocht hebt. Verspreid backups niet naar anderen want dat is niet toegestaan.

Een backup maken van Kindle ebooks mbv Kindle for PC

Benodigde software: Calibre, DeDRM plugin en Kindle for PC

Calibre
Calibre is een gratis programma waarmee je ebooks kunt beheren en dat eenvoudig de ebooks naar alle mogelijke apparaten kan versturen. Op die manier heb je alle ebooks centraal bij elkaar in 1 handig programma en verstuur je ebooks naar bijvoorbeeld je ereader of tablet. Het is ook bij uitstek geschikt om Kindle ebooks te converteren naar ePub formaat dat je op ereaders kunt lezen die in Nederland verkocht worden. Mits er geen DRM zit op de Kindle ebooks!

Calibre werkt met plugins die functionaliteiten toevoegen aan het programma en één zo’n plugin is ontwikkeld met als doel om bij het importeren van beveiligde ebooks de DRM te verwijderen. Deze plugin installeer je als volgt waarbij ik er vanuit ga dat je Calibre al geïnstalleerd hebt:

 1. Download de DRM Removal Tools in een zip bestand vanaf deze pagina;
 2. Unzip dat bestand en je zult de plugin (DeDRM_plugin.zip) vinden in de DeDRM_calibre_plugin map;
 3. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;
 4. Klik op ‘Load plugin from file’ en kies het DeDRM_plugin bestand uit de DeDRM_calibre_plugin map;
 5. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.

Kindle for PC
Om de Kindle ebooks te downloaden op je PC – met DRM – heb je de Kindle for PC software nodig van Amazon zelf. Deze kun je installeren waarna je moet inloggen met je Amazon inloggegevens. Vervolgens kun je de gewenste ebooks downloaden zodat ze geopend kunnen worden in de Kindle software.

Update 23 december 2017: Amazon heeft sinds versie 1.19 van Kindle for PC een aanpassing gedaan waarin de ebooks in het nieuwere KFX formaat worden gedownload naar je pc. Hierdoor werkt de hierboven beschreven methode niet meer omdat de DRM niet verwijderd kan worden van KFX bestanden. De (voorlopige) oplossing is om versie 1.17 van Kindle for PC te installeren en bij de instellingen af te vinken dat updates automatisch geïnstalleerd worden.

Update 20 april 2018: Met versie 6.6.0. van de DeDRM tools/plugin is er ondersteuning voor het importeren en verwijderen van de DRM van KFX bestanden waar sinds versie 1.19 gebruik van gemaakt wordt. Op moment van schrijven is versie 1.23.1 beschikbaar van Kindle for PC en werkt het importeren van in deze versie gedownloade Kindle ebooks.


Installeren van de KFX input plugin in Calibre
Om met de KFX bestanden te kunnen werken moet er in Calibre nog een plugin geïnstalleerd worden. Ga in Calibre naar ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’. Klik dan vervolgens op Get new plugins en scroll – of zoek rechtsbovenaan – naar de KFX Input plugin. Installeer deze en herstart Calibre als die daar om vraagt.

Importeren van Kindle ebooks in Calibre
Voor het importeren en tegelijk DRM vrij maken van de bij Amazon gekochte ebooks in Calibre zijn het de volgende stappen:

 1. Download in Kindle for PC eerst de boeken uit je account die je wilt importeren in Calibre;
 2. Ga naar het beginscherm van Calibre en klik linksbovenaan op ‘Add Books’;
 3. Ga naar de directory C:\Users\<je gebruikersnaam>\Documents\My Kindle Content (ik heb een Engelstalige Windows);
 4. Elk gedownload boek heeft een eigen submapje dat begint met 10 tekens (het ASIN nummer van het boek), gevolgd door “_EBOK”. Hierin zit een azw-bestand en allerlei extra bestanden die samen het KFX bestand vormen.
 5. Klik op het AZW-bestand in de submap en het geselecteerde Kindle ebook wordt -vrij van DRM- geïmporteerd in Calibre. Dit kan wat langer duren omdat behalve het AZW-bestand ook de overige bestanden bij elkaar gepakt worden, ontdaan worden van DRM en vervolgens herverpakt worden tot één KFX bestand;
 6. Bewaar de DRM-vrije versie van het KFX bestand of converteer het naar EPUB formaat als je het op een andere ereader wilt lezen;
 7. Herhaal de stappen 5 en 6 voor alle overige Kindle boeken.

Als er een KFX-ZIP bestand in de Calibre bibliotheek verschijnt i.p.v. een KFX bestand dan is het verwijderen van de DRM mislukt. Op dit moment is daar geen oplossing voor en kun je alleen maar de oplossing proberen die hieronder staat (en die een Kindle ereader vereist).

Een backup maken van Kindle ebooks mbv een Kindle ereader

Benodigde software: Calibre, DeDRM plugin en natuurlijk een Kindle ereader

Calibre
Calibre is een gratis programma waarmee je ebooks kunt beheren en dat eenvoudig de ebooks naar alle mogelijke apparaten kan versturen. Op die manier heb je alle ebooks centraal bij elkaar in 1 handig programma en verstuur je ebooks naar bijvoorbeeld je ereader of tablet. Het is ook bij uitstek geschikt om Kindle ebooks te converteren naar ePub formaat dat je op ereaders kunt lezen die in Nederland verkocht worden. Mits er geen DRM zit op de Kindle ebooks!

Calibre werkt met plugins die functionaliteiten toevoegen aan het programma en één zo’n plugin is ontwikkeld met als doel om bij het importeren van beveiligde ebooks de DRM te verwijderen. Deze plugin installeer je als volgt waarbij ik er vanuit ga dat je Calibre al geïnstalleerd hebt:

 1. Download de DRM Removal Tools in een zip bestand vanaf deze pagina;
 2. Unzip dat bestand en je zult de plugin (DeDRM_plugin.zip) vinden in de DeDRM_calibre_plugin map;
 3. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;
 4. Klik op ‘Load plugin from file’ en kies het DeDRM_plugin bestand uit de DeDRM_calibre_plugin map;
 5. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.

Je gekochte Kindle ebooks downloaden uit je Amazon account
Je kunt alle gekochte Kindle ebooks ook rechtstreeks downloaden – met DRM – uit je Amazon account. Ga daarvoor naar Amazon.nl (en log in) en kies in het “Je account” menu voor “Je content en apparaten beheren”.

woordafbreking kindle
In de lijst met gekochte titels kun je op het grijze vierkantje (met de drie puntjes onderaan) klikken om een menu te krijgen waarin je vervolgens kiest voor Downloaden en overzetten via USB.

woordafbreking kindle

Vervolgens wordt gevraagd voor welk apparaat of app je het ebook downloadt (zodat de bijbehorende DRM erop gezet kan worden). Kies hier voor je Kindle ereader, sla het op in een map op je computer en onthoud waar je het gelaten hebt.

Kindle serienummer achterhalen en toevoegen aan de instellingen van de DeDRM plugin
Alle gedownloade Kindle ebooks zijn nog steeds voorzien van DRM die gekoppeld is aan het serienummer van, in dit geval, je Kindle ereader. De DeDRM plugin van Calibre kan deze DRM verwijderen als je het serienummer toevoegt aan de instellingen van de plugin.

Je kunt het serienummer terugvinden op je Kindle ereader zelf onder Instellingen -> Device (vanaf het hoofdmenu) maar ook op de pagina ‘Je content en apparaten beheren’ waar je net de ebooks gedownload hebt. Op het tweede tabblad ‘Je apparaten’ vind je een overzicht van alle ereaders en apps die je geautoriseerd hebt met je Amazon account. De ereaders staan altijd vooraan en als je klikt op jouw Kindle zie je bij de gegevens ook het serienummer staan (bijv. A000 1111 2222 34CD).

Ga nu in Calibre naar Voorkeuren -> Plug-ins -> Bestandstype plug-ins en selecteer de DeDRM plugin. Klik dan op Plug-in aanpassen om de instellingen van de plugin te krijgen.

kindle ebooks dedrm aanpassen

Klik op eInk Kindle ebooks en voeg je serienummer toe door op de groene plus te klikken. Let op! Het serienummer moet zonder spaties worden toevoegd (bijv. A0001111222234CD). Klik op sluiten en je bent klaar; vanaf nu kun je uit je account gedownloade Kindle ebooks importeren in Calibre en zal de DRM automatisch verwijderd worden.

Importeren van Kindle ebooks in Calibre
Voor het importeren en tegelijk DRM vrij maken van de bij Amazon gekochte ebooks in Calibre zijn het de volgende stappen:

 1. Ga naar het beginscherm van Calibre en klik linksbovenaan op ‘Add Books’;
 2. Ga naar de map op je computer waar je de gedownloade Kindle ebooks opgeslagen hebt en selecteer daar alle .azw3, .azw en/of .mobi bestanden;
 3. Klik op ‘Open’ en alle geselecteerde Kindle ebooks worden -vrij van DRM- geïmporteerd in Calibre.

Je hebt daarmee een DRM-vrije backup van je Kindle ebooks in je Calibre bibliotheek gekregen die je zonder problemen in Calibre kunt converteren naar EPUB formaat.

Een backup maken van Kindle stripalbums en comics

Benodigde hard- & software: een Android telefoon of tablet en heel veel geduld.

Het onderscheid tussen reguliere Kindle ebooks en de stripalbums/comics is in dit geval het grotere formaat (van de bladspiegel). Elke roman is bijvoorbeeld te lezen op een Kindle ereader en de Kindle for PC software maar dat geldt niet (per se) voor Kindle ebooks die een groter formaat hebben, zoals comics en stripalbums. Soms zijn deze nog wel te openen op een Kindle ereader (en kun je de hierboven beschreven werkwijze gebruiken voor het maken van een backup) maar vaker kun je stripalbums en comics alleen maar openen in één van de Kindle apps voor Android of iOS.

Een voorbeeld hiervan zijn alle Calvin and Hobbes albums die ik bij Amazon gekocht heb en die alleen in de Kindle apps voor iOS, Android en Windows 10 te lezen zijn. Deze zijn bijzonder lastig te backuppen want de Kindle apps hebben geen eigen serienummer en tonen ook niet de PIDs (de codes die uniek zijn per apparaat en per boek en die eveneens gebruikt worden voor de DRM).

Een waarschuwing vooraf dat de verhouding tussen de hoeveelheid werk die het kost en wat het oplevert definitief naar de verkeerde kant doorslaat. Ik ben er uren mee aan het prutsen geweest en dat heb ik alleen maar gedaan omdat ik absoluut zeker wilde weten of het mogelijk was. Bedenk vooraf hoe erg graag je die backup wilt maken.

De oplossing voor dit probleem zit in het feit dat Android de mogelijkheid biedt om apps te installeren die niet uit officiële bronnen afkomstig is. Die mogelijkheid moet je bij de instellingen in je Android telefoon of tablet (bij de beveiligingsopties) wel expliciet aanvinken maar dan kun je ook rechtstreeks apps installeren die niet via de Play Store verspreid worden. In dit geval kun je een aangepaste Kindle app voor Android installeren die wel de PID-codes toont.

 1. Deïnstalleer eventueel de officiële Kindle app voor Android als je die hebt. Download en installeer – na een waarschuwingsscherm – de aangepaste Kindle app. Hoewel het hiermee zou moeten lukken heb ik echter een gepatchte recentere versie van de Kindle app gevonden en gebruikt. Deze moet echter via een alternatieve Android Market app, Aptoide, geïnstalleerd worden waarna je de Kindle app hier kunt vinden;
 2. Login met je Amazon accountgegevens en activeer/synchroniseer je ebooks. Hierbij wordt er overigens nog niks gedownload;
 3. Kijk je in de menu-opties van de Kindle app, dan zie je onder Info en About een nieuwe optie staan: PID List. Deze is leeg als je nog geen ebook gedownload en geopend hebt in de app;
 4. Ga in het menu naar All items en tik de ebooks aan die je wilt downloaden naar je Android apparaat toe;
 5. Gedaan? Sluit dan de Kindle app af en herstart je Android apparaat. Het zou niet nodig moeten zijn maar bij mij werden de gedownloade Kindle ebooks pas zichtbaar nadat ik dat gedaan had;
 6. Sluit je Android telefoon of tablet aan op de pc en ga in de Verkenner naar de “/Android/data/com.amazon.kindle/files/” map toe. Hier vind je de gedownloade ebooks terug als PRC bestanden. Idealiter heb je slechts één ebook gedownload en weet je dus welke titel het is [want uit de bestandsnaam valt dat niet af te leiden]. Kopieer dit bestand naar een map op je harde schijf;
 7. Na een uur prutsen kwam ik er achter dat de PID-codes niet alleen uniek per apparaat/app zijn maar ook uniek per ebook zijn. Dat in tegenstelling tot wat ik logisch vind maar goed, daarom schrijf ik dit ook vooral op voor mezelf;
 8. Open de Kindle app weer en open nu het (eerste) gedownloade ebook waar je een backup van wilt maken. Blader even een pagina vooruit of achteruit en ga dan terug naar het startscherm. Onder Info, About en PID List vind je nu de PID-codes van dat specifieke boek.;
 9. Open Kindle DRM Removal en vul bij de Settings onderaan nu die reeks met PID-codes in. Let erop dat je ze correct overneemt, de codes scheidt door een komma en dat je geen spaties gebruikt;
 10. Importeer nu het eerder gekopieerde PRC bestand uit de map op je harde schijf in Kindle DRM Removal en het programma zal de PID-codes gebruiken om de DRM te verwijderen. Voeg je meerdere boeken ineens toe, dan zal alleen het boek waar de code bijhoort ontdaan worden van DRM;
 11. Is het gelukt? Dan is de DRM-vrije backup als azw3 bestand gekopieerd naar een andere map op je harde schijf. Herhaal stappen 8 t/m 10 voor de andere Kindle ebooks waar je een backup van wilt maken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Hi Raymond, ik heb geprobeerd de Kindle for pc software te downloaden, maar ik krijg de melding dat dat alleen mogelijk is voor mensen die in de US wonen of een US-billing adres hebben. Wat ik niet heb. Doe ik iets fout of klopt dit?

  Reply

  • Hoi Annemiek, daar is iets fout gegaan met de link bij Amazon of (waarschijnlijker) bij mij want die link kwam nu uit bij de Kindle apps die je via je telefoonnummer kunt installeren en dat werkt niet als je niet in de VS woont. Kindle for PC is echter nog gewoon te downloaden voor iedereen via http://www.amazon.com/gp/kindle/pc/download en die link staat er nu (weer) goed in. Succes en dank voor het doorgeven!

   Reply

 2. Vanmorgen is de Man Booker Longlist gepubliceerd, reden om weer wat boeken bij Amazon te kopen. Ik merkte dat de Kindle App op mijn Mac nu ook anders werkt. Maar met jouw beschrijving lukt het me prima om de boeken in Calibre te krijgen.
  Ik heb het niet écht nodig want ik lees van een Kindle maar ik deel je mening dat ik een DRM vrije kopie moet hebben van alles wat ik koop.
  Dus hartelijk dank.

  Reply

 3. Hoi Raymond, Ik heb bovengenoemd stappenplan exact gevolgd om via kindle for PC, Calibre met plugin een DRM vrije kopie te creeren, maar loop helaas vast als ik in Calibre wil converteren naar EPUB. De melding die ik krijg: ‘Kan niet converteren. This book is locked by DRM. …. ‘
  Groetjes Rik-Jan

  Reply

  • Hoi Rik-Jan, als je het stappenplan precies volgt dan zou het gewoon moeten werken (ik heb het zojuist nog gedaan) maar let wel op de update die ik er in december 2017 bij geschreven heb. Je hebt absoluut een oudere versie van Kindle for PC nodig (1.17 staat gelinkt) omdat de nieuwere versies de boeken in het KFX formaat downloadt die niet DRM-vrij te maken is.

   Reply

 4. hoe kan je je device ID zien als je Kindle voor PC hebt? (heb namelijk geen Kindle, wel Kobo), want hij geeft op amazon ook alleen maar de omschrijving bijv. Q.W. ‘s PC Kindle ofzo

  Reply

 5. Hoi Raymond, ik heb de juiste kindle versie gedownload en toch lukt het converteren niet. Caliber zegt dat het boek in AZW formaat staat, maar als ik het wil converteren, krijg ik de melding die Rik-Jan hierboven ook krijgt..weet jij hoe dat kan?
  Overgens heel bedankt hiervoor, ik vind het onwijs dat er mensen zo slim zijn dat ze amazon te slim af zijn !
  BlanChe

  Reply

 6. Heel erg bedankt, wat een geweldig goeie uitleg. Nu heb ik pas het idee dat mijn amazon boeken echt van mij zijn!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top