Over NLziet en betalen voor gemiste uitzendingen

nlziet
Toen de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) vorig jaar, op 12 november 2013 om precies te zijn, een proef aankondigde waarin tegen betaling programma’s van de publieke omroep teruggekeken konden worden, was ik daar eigenlijk best nieuwsgierig naar. NPO Plus, zoals de dienst gedoopt werd, zou meer programma’s aan gaan bieden met minder reclames en in betere beeldkwaliteit dan de huidige Uitzending Gemist. Goed, ik kijk maar weinig TV programma’s maar juist dan wil ik graag die nieuws- en actualiteitenprogramma’s makkelijk terug kunnen kijken in HD kwaliteit als ik ze niet ‘live’ kijk. Ik vroeg me eigenlijk alleen af wat ik daar voor over had op maandelijkse basis.

Politici bleken daar veel meer vragen bij te hebben.Er werden zelfs kamervragen over deze plannen van de NPO gesteld die door staatssecretaris Dekker van OCW beantwoord werden. Het kwam er uiteindelijk op neer dat de staatssecretaris niet vond dat NPO Plus een marktverstorende werking zou gaan hebben en dat min of meer de toezegging werd gedaan dat het gratis aanbod via Uitzending Gemist niet zou komen te vervallen.

NPO Plus + RTL XL + Kijk = NLziet

RTL en SBS kwamen/hadden eveneens al een eigen (deels) betaalde Uitzending Gemist variant met respectievelijk RTL XL en Kijk en letterlijk enkele dagen later werd bekend gemaakt dat het initiatief uitgebreid zou worden naar een samenwerking tussen de NPO, RTL en SBS. Een advertentievrije video-on-demand, videostreamingdienst, waar je voor een vast bedrag per maand het gemeenschappelijke aanbod van de publieke omroep, RTL en SBS mee kon gaan bekijken. NLziet zou als een schil bovenop de drie bestaande platformen komen te liggen.

Begin juni 2014 bevestigde de directeur van de nieuwe dienst dat NLziet per 1 juli zou lanceren voor een bedrag van €7,95 per maand, vergelijkbaar met wat de (oude) kosten van Netflix zijn. Vroege aanmelders – zoals ik – zouden al voor die tijd toegang krijgen en dus ben ik al twee weken druk aan het testen geweest.

Wie van de drie?

NLziet is inderdaad een schil over drie bestaande diensten. Als je naar de website gaat en inlogt krijg je geen uniform aanbod te zien maar moet je eerst kiezen tussen (drie kolommen met) NPO Plus, RTL XL en Kijk waarna je met behoud van de navigatiebalk van NLziet wordt doorgestuurd naar het respectievelijke platform. Irritant genoeg verschilt de volgorde van de drie kolommen bij ieder bezoek, waarschijnlijk omdat de drie omroepen het niet eens konden worden wie als eerste, tweede en derde genoemd mag worden op de site. Dat de gehaaste NLziet gebruiker die een specifiek programma van een specifieke omroep wil zien nu regelmatig verkeerd klikt zal men als minder belangrijk argument ervaren hebben vrees ik.

Gelukkig is de NLziet navigatiebalk vervolgens wel overal hetzelfde en kun je ook in de geïntegreerde zoekbalk gewoon alle programma’s en films van alle drie de platformen terugvinden. Deze permanente schil zorgt er ook voor dat je accountgegevens altijd bereikbaar zijn (en dat je achter de schermen ingelogd wordt op de drie platformen) en bevat de mogelijkheid om programma’s en series als favorieten te bewaren, ongeacht van welke omroep ze afkomstig zijn.

nlziet menu
Wat krijg je voor 8 euro per maand?

Bij NLziet heb je toegang tot series, documentaires, drama, reality, actualiteit, talkshows en amusement van de grote Nederlandse zenders. Ruim 2800 series en programma’s met ruim 29.000 afleveringen die meer dan 12.000 uur kijkplezier moeten opleveren naar eigen zeggen. Het overgrote deel echter is natuurlijk gewoon via de bestaande ‘gemist’ sites al gratis te bekijken en het wordt nergens uitgelegd wat de toegevoegde waarde content precies is. Ik kon in elk geval (slechts?) vier afleveringen van de Amerikaanse serie Marvel: Agents of Shield terugvinden en een handjevol met films die natuurlijk niet gratis te bekijken zijn maar voor de rest lijkt het te gaan om Nederlandse series als Flikken Maastricht, GTST en Overspel die nu niet (gratis) te bekijken zijn.

Voor alle series geldt dat NLziet de afleveringen bevat die het afgelopen jaar zijn uitgezonden en het is goed om te beseffen dat dit dus maar zelden betekent dat je alle afleveringen van een serie kunt terugkijken. Van O’Hanlons Helden stonden er slechts vier afleveringen terwijl ook mijn kinderen teleurgesteld waren dat niet alle 80 of zo afleveringen van Buurman en Buurman er te vinden waren. Gelukkig hebben we de dvdbox zeg maar.

Advertentievrij en in HD?

Uitzendingen van de NPO waren natuurlijk altijd al vrij van reclameblokken en het zal niemand verrassen dat ze ook vrij van advertenties beschikbaar zijn op NPO Plus/NLZiet. Eén van de series die ik echter gemist heb vorig jaar, is van Net5 (Doris) en ik besloot die maar eens helemaal te gaan kijken. Het reclameblok halverwege ontbrak inderdaad maar wel bevatten de afleveringen doodleuk 60 seconden zwart beeld waarin alleen de tekst ‘commercial break’ te zien was. Ik heb niet gekeken of dit bij andere series ook het geval was overigens maar ach, wel handig om even snel wat lekkers te pakken zonder op de pauzeknop te drukken.

De beeldkwaliteit varieert een beetje afhankelijk op welk platform je iets kijkt. Toegegeven, NLziet beloofde nooit HD kwaliteit – hoewel ik er dat wel van maakte in mijn verwachtingen – en je krijgt het ook zeker niet. Het is stukken beter dan de beeldkwaliteit van Uitzending Gemist maar die is zo enorm laag van kwaliteit dat je daar ook geen conclusies uit moet trekken. Het is acceptabel op een HD beeldscherm maar zeker geen HD kwaliteit. Bij zowel SBS als RTL lijken de streams een betere kwaliteit te hebben dan die van de NPO overigens maar ook hun gratis diensten hadden al de betere beeldkwaliteit.

Apps en kijken op de TV

TV kijken via een website is verre van optimaal en dat is de reden dat Netflix zich vooral profileert met alle verschillende apparaten en apps waarmee je hun series en films kunt kijken. Van spelcomputers tot in tv ingebouwde apps en mediaspelers, bijna iedereen heeft wel een manier om Netflix te kijken op tablet of TV.

Bij NLziet staat dat overduidelijk nog in de kinderschoenen. Er is wel een NLziet app voor Android en iOS maar geen Windows 8/RT app waarmee je op de Surface kunt kijken. De iOS en Android apps hebben ook (nog) geen ondersteuning voor AirPlay of Chromecast en dus is het niet mogelijk de series en programma’s van NLziet op de tv te bekijken. Hopelijk volgt dit nog wel in de toekomst, net als apps voor de spelcomputers en de Apple TV want zo laagdrempelig dient het wel te zijn mijns inziens.

Conclusies

Wat uiteindelijk het meeste opvalt is dat NLziet geen echte zelfstandige videostreamingdienst is maar een schil bovenop drie al bestaande platformen. Ook al werkt de overkoepelende zoekfunctie prima, je krijgt te maken met drie verschillende platformen die bedoeld zijn om series en programma’s aan te bieden waar actief naar gezocht wordt. Oftewel, mensen weten vooraf precies waarvoor ze naar NPO Plus/Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk gaan. Namelijk dat ene programma of die ene aflevering die ze gemist hebben. NLziet werkt niet met profielen die je suggesties geven over wat je zou kunnen kijken en hanteert zelfs noodgedwongen een initiële splitsing in de drie verschillende platformen. Even los van het feit dat het aanbod grotendeels hetzelfde is als bij de gratis ‘gemist’ diensten van de drie omroepen doet NLziet nu nog te weinig om dat aanbod anders te presenteren naar de betalende kijker toe. Hierdoor is het ook bijna onmogelijk om de betaalde NLziet dienst niet te vergelijken met de gratis versies die ze zelf ook al aanbieden.

En die vergelijking valt niet per se in het voordeel van NLziet uit. Tenzij je je ontzettend ergert aan de mindere beeldkwaliteit van Uitzending Gemist of tenzij je een gigantische GTST of Flikken Maastricht fan bent kan ik nauwelijks een reden bedenken om 7,95 euro per maand te betalen voor NLziet. OK, ik ben misschien met mijn kijkgedrag ook niet de doelgroep maar mensen die wel veel series en programma’s op de publieke zenders, de RTL en de SBS zenders kijken doen dat sowieso wel live. En kijken een incidentele gemist programma terug via de gratis mogelijkheid net zoals ze dat nu ook al doen. Dan is een iets betere beeldkwaliteit en het ontbreken van advertenties onvoldoende reden om een abonnement te nemen lijkt me.

Toch eindig ik wel met enkele positieve punten want ik denk dat NLziet potentie heeft om meer te gaan worden. Als het wel in staat blijkt te zijn om suggesties te geven gebaseerd op je persoonlijke interesses. Zodra er ook veel Nederlandse series en films bij komen die je niet via de gratis diensten kunt zien. Zodra er een catalogus van series wordt aangeboden die niet beperkt wordt door het aantal afleveringen dat het afgelopen jaar is uitgezonden.

Zoals het nu is zou ik 2 euro per maand betalen om de actualiteiten- en nieuwsprogramma’s in fatsoenlijke beeldkwaliteit terug te kunnen kijken maar heb ik geen enkele reden om 8 euro te gaan betalen. Daarvoor ‘mis’ ik simpelweg niet genoeg series en programma tijdens het kijken op tv en tja, de overige videocontent/diensten zijn (nog) onvoldoende aanwezig. Wellicht dat dit alllemaal nog gaat veranderen in de toekomst maar voor nu is het bedrag me te hoog en zal ik na de maand gratis proberen mijn abonnement weer opzeggen.

Update 3-7-2014: NLziet reageerde via Twitter dat de verspringende kolommen bij de keuze voor de drie platformen inmiddels niet meer verspringen. Goed nieuws!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top