Continu archiveren van tweets met Twitter Archiver

Misschien wil je alle tweets bijhouden over het WK 2014? Over een congres of bijeenkomst waar je naar toe gaat? Of wil je alle tweets verzamelen over bepaalde actuele gebeurtenissen? Dan is het wel jammer dat Twitter zelf niet de mogelijkheid geeft om alle gevonden tweets (aan de hand van een zoekactie op een zoekwoord of hashtag) te exporteren naar een PDF of Excelbestand.

Ik gebruik zelf een Google Spreadsheet (met scripts) om wekelijks een verslag te maken van alle #blogpraat tweets maar die bevat nogal veel opties en is misschien eigenlijk een beetje te complex daardoor voor zo af en toe bijhouden (en bewaren) van tweets. Digital Inspiration knutselde echter een vereenvoudigde versie van een Google Spreadsheet in elkaar en biedt dat aan onder de naam Twitter Archiver.

Twitter Archiver

Het idee achter Twitter Archiver is ook eenvoudig. Dankzij de scripts van Google kan een Google Spreadsheet zoekacties uitvoeren bij Twitter – via jouw account – en de gevonden resultaten meteen opslaan in de spreadsheet. Elke paar minuten wordt die zoekactie herhaald en op die manier bouw je dus een archief op van gevonden tweets. Het grote verschil met het door mij gebruikte TAGS is dat Twitter Archiver niet bedoeld is om (maximaal) enkele duizenden tweets uit het verleden te verzamelen maar dat het script bijhoudt welke tweets geplaatst worden vanaf het moment dat je het aanzet.

Twitter Archiver haalt maximaal 100 oude tweets op voordat die gaat bijhouden welke nieuwe tweets er komen dus het is niet geschikt om achteraf nog alle tweets te gaan verzamelen over een bepaald onderwerp. Daar is TAGS wel goed in.

Hoe stel je Twitter Archiver in?

twitter archiver

  1. Allereerst maak je een kopie van Twitter Archiver naar je eigen Google Drive account door hier te klikken. Je kunt daar eventueel een eigen naam aan geven zodat je het bestand later makkelijker herkent;
  2. Vervolgens klik je onderaan op het (enige) tabblad om de naam te veranderen die daar staat. Wat je daar invult is namelijk de zoekactie die zometeen uitgevoerd wordt op Twitter. Je kunt daar alles invullen wat je ook in de zoekmachine van Twitter kunt gebruiken – inclusief boleaanse operatoren – maar in bovenstaand voorbeeld zie je dat ik (weer) #blogpraat gebruik;
  3. Twitter Archiver moet kunnen zoeken op Twitter en dat betekent dat je op je eigen account een app moet aanmaken die de rechten krijgt van Twitter om dat te kunnen doen. Deze app kun je aanmaken op apps.twitter.com. Daar log je in met je Twitter inloggevens om vervolgens een eenvoudig invulscherm te krijgen voor het aanmaken van een app. Geef het een naam naar keuze, vul een omschrijving en (je eigen) website in en zorg ervoor dat bij de callback URL https://spreadsheets.google.com/macros/ komt te staan. Vink aan dat je akkoord bent met de voorwaarden en klik op ‘Create your Twitter Application’ om de app aan te maken;
  4. Wat je nodig hebt van je zojuist aangemaakte app zijn de API Key en API Secret codes waarmee Twitter Archiver de zoekacties kan uitvoeren op Twitter. In het scherm van je nieuwe app vind je bovenaan een tabblad API Keys en dat is de plek waar je de beide codes aantreft;
  5. Ga nu terug naar Twitter Archiver in je eigen Google Drive en klik in het menu Tools op Script Editor. Je krijgt een kort stukje script te zien waarin de API Key en API Secret codes ingevuld moeten worden. Kopieer en plak die dus uit stap 4 en let op dat de aanhalingstekens moeten blijven staan;
  6. Ga naar het menu Run en kies voor Initialize. Allereerst word je gevraagd om toestemming te geven dat het script mag draaien op je Google Drive en, nadat je deze gegeven hebt, mag je ook toestemming geven dat Twitter Archiver je Twitter account gebruikt om de tweets te zoeken/verzamelen. Hierbij geef je alleen leesrechten dus je hoeft je geen zorgen te maken dat Twitter Archiver rare dingen gaat tweeten op je account;
  7. En klaar! Twitter Archiver haalt nu de laatste 100 tweets binnen die voldoen aan je zoekactie en vult dit elke paar minuten aan met (eventuele) nieuwe tweets. Wil je dit automatische zoeken en aanvullen stoppen, dan ga je terug naar de Script Editor en kies je in het menu Run voor Stop. Het wordt ook gedemonstreerd in de video van de maker zelf bovenaan deze blogpost.

Twitter Archiver laat ook wat andere gegevens zien over de tweets dan TAGS. Zo zie je in de afbeelding hierboven dat van elke twitteraar wordt getoond hoeveel volgers hij/zij heeft en hoeveel accounts die zelf volgt. Ook wordt per tweet aangegeven hoe vaak ze geretweet zijn of favoriet zijn gemaakt.

Aangezien het een Google Spreadsheet is kun je er vervolgens alles mee doen wat je ook met een reguliere spreadsheet kan. Zelf download ik de spreadsheet als Excel bestand zodat ik er nog wat bewerkingen op kan loslaten (zoals het verwijderen van sommige kolommen en de tweets van spammers) maar je kunt het ook als een PDF-bestand bewaren voor je eigen archief. Leuk om later nog eens terug te lezen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top