Van gratis naar betaald nieuws: ontdek Blendle artikelen via NU.nl

Ondanks de aanbevolen artikelen van mensen die je op Blendle volgt, ondanks de prima werkende mailalerts, ondanks het delen van artikelen via Twitter en Facebook en ondanks dat je nu ook RSS-feeds kunt aanmaken voor Blendle was ik er niet van overtuigd dat mensen zelf actie willen ondernemen om de voor hen interessante artikelen te vinden. Ik denk nog steeds dat ze willen dat er een voorselectie gemaakt wordt waar ze vervolgens zelf weer uit kunnen kiezen. Een voorselectie die niet zo beperkt is als die paar trending artikelen die iedereen bij Blendle je aanbeveelt.

Ik was dan ook erg verrast toen NU.nl twee dagen geleden aankondigde een samenwerking te starten met Blendle. Onderaan artikelen binnen de katernen Binnenland, Buitenland, Economie en Gezondheid vind je een blok met twee gerelateerde artikelen uit de ‘traditionele’ kranten en tijdschriften zoals je ze in Blendle kunt terugvinden. Een doorverwijzing vanuit het gratis nieuws van NU.nl naar betaalde nieuwsartikelen in Blendle.

nu.nl blendle
Een simpel maar ingenieus idee. NU.nl kan hierdoor nu verwijzen naar artikelen met de achtergronden van het nieuws waar ze zelf niet in voorzien maar ook een rol (verder) oppakken als het nieuwsportaal waar iedereen in eerste instantie voor het nieuws komt. Zelfs als je een verstokt lezer van kranten bent.

Maar het is natuurlijk vooral Blendle die – naar verwachting – zal profiteren van de samenwerking met de meest bezochte nieuwssite van Nederland. Miljoenen bezoekers die op jaarbasis onder het gratis nieuws geattendeerd worden op relevante artikelen uit gerenommeerde landelijke kranten, dat moet gewoon wel nieuwe gebruikers gaan opleveren bij Blendle. Helemaal als je handig benadrukt dat je €2,50 gratis krijgt aan tegoed terwijl een gemiddeld artikel zo’n €0,25 kost.

En het helpt ook enorm bij die discoverability van Blendle natuurlijk. De selectie van interessant nieuws wordt sowieso al gedaan door NU.nl voor hun eigen voorpagina en katernen en NU.nl selecteert daar nu ook de relevante artikelen uit Blendle bij. Je hoeft dus niet meer per se zelf aan de slag op de site van Blendle om de aanbevolen artikelen door te spitten, een mailalert of RSS feed in te stellen of te wachten tot iemand je attendeert via Twitter of Facebook. Nee, gewoon NU.nl lezen en als je daar wat interessants tegenkomt, dan kun je zelf bepalen of je er meer/verder over wilt lezen bij Blendle.

Ik vind het heel slim bedacht.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

  1. Dit vind ik fantastisch… Hopelijk komt Blendle of een gelijkaardige dienst ook naar België. Maar ja, wij open altijd wat achter! :-(

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top