Ebooks lezen op je pc met Bluefire Reader for Windows

bluefire reader windows
Als je een (gratis) app zoekt voor je iOS of Android apparaat om ebooks mee te lezen dan heb je volop keuze. Op je pc of laptop zit je echter eigenlijk altijd wel vast aan Adobe Digital Editions dankzij het feit dat het de DRM technologie van Adobe is waarmee ebooks beveiligd werden en worden. Ook al zijn de meeste verkochte Nederlandse ebooks tegenwoordig met een watermerkcode beveiligd, je treft nog steeds af en toe met Adobe DRM beveiligde ebooks aan. Koop je je ebooks bij bijvoorbeeld Kobobooks of Google Play Books, dan zijn ze zelfs bijna allemaal nog van Adobe DRM voorzien. Het is de reden dat Adobe Digital Editions nog steeds de meestgebruikte software is om ebooks op de pc te lezen.

Bluefire Reader

Hoewel je wellicht even moet wachten met het deïnstalleren van Adobe Digital Editions kunt gaan – ADE blijft nodig als je het gebruikt om ebooks op je ereader te zetten –  is er met de komst van Bluefire Reader voor Windows nu wel eindelijk een goed alternatief beschikbaar. Bluefire Reader is geen nieuwe applicatie aangezien die al jaren beschikbaar is voor iOS en Android. Nu is het echter ook gratis voor Windows te downloaden en is het een goede reden om afscheid te nemen van Adobe Digital Editions.
bluefire reader windowsNiet alleen beschikt Bluefire Reader voor Windows over (bijna) dezelfde functionaliteiten als de gelijknamige apps voor iOS en Android, zoals het aanpassen van marges, lettertype, regelafstand, bookmarks, aantekeningen maken enz., maar kan het de voortgang in je ebook synchroniseren tussen de verschillende apparaten en pc(‘s) waar je Bluefire Reader op geïnstalleerd hebt. Je moet wel het ebook dat je leest zelf importeren op de verschillende apparaten maar daarna kun je probleemloos beginnen met lezen op het ene apparaat en verder lezen op het andere.

Adobe DRM

Bluefire Reader kan ook overweg met Adobe DRM beveiligde ebooks. Heb je dus een ebook gekocht die Adobe DRM heeft, dan kun je het ACSM bestandje openen in Bluefire Reader en wordt het ebook gedownload, net zoals je dat in Adobe Digital Editions gaat. Daarvoor is het wel nodig om je Adobe ID gegevens in te voeren in Bluefire Reader maar van die nood hebben ze een deugd weten te maken: de Adobe ID wordt gebruikt om de voortgang in het ebook te synchroniseren tussen de apparaten.

bluefire reader windows

De combinatie van Calibre en Bluefire Reader

Hoewel Bluefire Reader over veel meer opties beschikt om ebooks prettig(er) te kunnen lezen op je pc of laptop dan Adobe Digital Editions kan het dus één ding niet en dat is het verzenden van ebooks vanuit de eigen bibliotheek naar een aangesloten ereader. Gelukkig kun je daar sowieso veel beter Calibre voor gebruiken. In Calibre kan je meerdere bibliotheken met ebooks beheren, kan je ebooks aanpassen en eenvoudig op alle aangesloten apparaten en ereaders plaatsen. Met de combinatie van Calibre en Bluefire Reader kun je makkelijk zowel je ebooks beheren als lezen; zelfs op meerdere apparaten dus.

bluefire reader windowsIk kon het ook niet nalaten om te testen of de met Adobe DRM beveiligde ebooks die je downloadt in Bluefire Reader eveneens ontdaan konden worden van die DRM in Calibre. En ja, als je de Adobe DRM wilt verwijderen van je gekochte ebooks – bijvoorbeeld om ze te converteren naar Mobipocket formaat voor je Kindle of om ze te uploaden naar je Google Play Books account – dan gaat dat zonder problemen zolang je de ebooks maar importeert in Calibre vanuit de Bluefire Documents map die je in je Mijn documenten map aantreft. Voor de rest blijft het stappenplan gelijk.

Hoe dan ook, Bluefire Reader verdient absoluut een plekje op je pc als je wel eens een ebook koopt, leest of wilt openen op je computer.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Hoi Raymond,

  Helaas nog steeds niet voor de tablet Windows Surface..

  Gr. Vincent

  Reply

  • @Vincent Toch wel als de Surface op Windows 10 draait? Mijn Surface 2 met Windows 8.1 wil er inderdaad niet aan maar dat komt omdat het niet de volledige Windows versie is.

   Reply

 2. Probeer de EPUBReader extensie eens, waarmee je ebooks via Firefox kunt lezen.
  Bevalt dat, help dan ook even mee om die mogelijkheid voor toekomstige Firefox-versies te behouden, via een bescheiden bijdrage aan het nog tot 5 maart 2017 lopende KickStarter project: http://kck.st/2jtqA6G

  Reply

  • @Rien Ik gebruik zelf dus Readium voor Chrome omdat ik die browser nu eenmaal gebruik maar heb EPUBReader toegevoegd aan mijn lijstje toen ik vorige week over de kickstarter las. Ik wacht echter met erover te schrijven totdat duidelijk is of EPUBReader ook blijft werken in toekomstige Firefox versies … maar misschien dat ik er nog een kleine financiële bijdrage aan waag :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top