Ebooks en documenten via email versturen naar je Kindle app of ereader

send to kindle
Met het gesloten ecosysteem van Amazon is het bijzonder eenvoudig om rechtstreeks vanaf je Kindle ereader – of vanuit één van de diverse Kindle apps – Kindle ebooks te kopen en te lezen. Maar Amazon probeert het met de Send to Kindle functionaliteiten ook makkelijker te maken om je eigen ebooks, documenten en zelfs nieuwsartikelen te lezen op je Kindle ereader of app. Zo kun je webpagina’s rechtstreeks uit je browser (Chrome of Firefox) opslaan in je eigen stukje cloudopslag van Amazon maar dat ook vanaf de desktop (PC of Mac), via email of vanaf je Android apparaat doen.

Amazon Cloud Drive

Net als bij Dropbox, Microsoft, Google, Apple enz heb je ook bij Amazon een paar gigabytes aan gratis opslagruimte voor je eigen documenten. Amazon Cloud Drive bestaat al een paar jaar en wordt door Amazon o.a. gebruikt om je gekochte muziek op te slaan. Daarnaast kon je ook tot 5GB je eigen documenten, foto’s of video’s opslaan. Begin dit jaar heeft Amazon ook de 5GB opslagruimte, die elke gebruikers (al) had voor de Send to Kindle documenten, toegevoegd aan Cloud Drive middels een aparte map. Hierdoor heb je in totaal 10GB aan opslag maar kun je maximaal 5GB daarvan gebruiken voor je documenten en ebooks die je naar je Kindle wilt versturen.

amazon clouddrive send to kindle docs
Send to Kindle via email

Ook al kun je dus documenten vanaf je desktop of Android apparaat versturen, de gemakkelijkste manier die eigenlijk overal op werkt is het versturen van documenten, afbeeldingen of ebooks via email. Je Kindle ereader(s) en alle geïnstalleerde Kindle apps hebben een eigen uniek mailadres en je kunt simpelweg de documenten en ebooks mailen naar dat mailadres om ze op te slaan in de ‘My Send-to-Kindle Docs‘ map in de Amazon Cloud Drive. Het apparaat waar dat mailadres bij hoort ontvangt – na synchronisatie – ook automatisch die documenten en ebooks maar ook alle andere apparaten/apps hebben deze documenten of ebooks vervolgens gereed staan in de cloud.

Hiervoor moet je nog wel wat stappen ondernemen echter. Alle benodigde instellingen vind je terug in het menu op Amazon.com bij Manage Your Content & Devices en dan het tabblad Settings.

send to kindle settings tab

Onderaan vind je de instellingen voor de email. In het overzicht zie je al je apparaten waar je de Kindle app op geïnstalleerd hebt en je ereader(s) met bijbehorend mailadres. Deze mailadressen worden automatisch aangemaakt maar je kunt ze hier ook aanpassen naar iets dat je gemakkelijker kunt onthouden, zolang dat mailadres nog niet geclaimd is door een ander.

send to kindle settingsWil je liever niet dat alle verstuurde documenten gearchiveerd worden in de Cloud Drive map en niet beschikbaar zijn voor alle andere Kindle apps en apparaten? Dan kun je bij Personal Document Archiving deze optie, die standaard aanstaat, weer uitzetten.

Om te voorkomen dat anderen zo maar documenten en ebooks kunnen versturen naar jouw Kindle moet je nog wel de afzender – het mailadres waarmee je documenten wilt versturen – toevoegen aan een lijst met goedgekeurde mailadressen bij Approved Personal Document E-mail List. Het is handig om daar minimaal een mailaccount aan toe te voegen die je ook overal kunt gebruiken (bijvoorbeeld je gmail account).

Wat kun je allemaal versturen via mail?

Documenten, afbeeldingen of ebooks versturen is een kwestie van een mail sturen naar één van de mailadressen uit de bovenstaande lijst van jouw apparaten of apps. De onderwerpsregel kun je leeg laten en het bestand dien je als bijlage aan de mail toe te voegen. Hierbij ondersteunt Send to Kindle de volgende bestandsformaten:

 • Microsoft Word (.DOC, .DOCX)
 • HTML (.HTML, .HTM)
 • RTF (.RTF)
 • JPEG (.JPEG, .JPG)
 • Kindle Format (.MOBI, .AZW)
 • GIF (.GIF)
 • PNG (.PNG)
 • BMP (.BMP)
 • PDF (.PDF)

Word en RTF documenten worden door Send to Kindle automatisch geconverteerd naar het nieuwe AZW3 formaat van Amazon, terwijl ebooks met de MOBI extensie omgezet worden naar het oude AZW formaat. De afbeeldingen en PDF’s worden niet geconverteerd aangezien deze formaten rechtstreeks ondersteund worden door de Kindle ereader en apps.

ePub ebooks lezen op je Kindle app of ereader

Zelf gebruik ik Send to Kindle regelmatig om mijn elders gekochte ebooks op mijn Kindle Paperwhite te zetten. Deze heb ik soms al in Mobipocket formaat (via bijv. Humble Bundle, Baen of rechtstreeks bij de auteur gekocht) maar meestal gaat het dan om ePub ebooks.

Helaas ondersteunt Send to Kindle geen ebooks in het EPUB formaat dus die conversie moet je eerst zelf doen in Calibre.

calibre converteren voor send to kindle

Zijn ze alleen voorzien van een watermerk, dan kun je ze probleemloos omzetten maar hebben ze Adobe DRM dan zul je die eerst moeten verwijderen. Ebooks kunnen alleen maar geconverteerd worden naar een ander formaat als er geen DRM meer aanwezig is.

calibre formats send to kindleEbooks dien je in Calibre te converteren naar MOBI formaat. Calibre kan weliswaar rechtstreeks je ebooks converteren naar AZW3 formaat maar dat wordt niet geaccepteerd door Send to Kindle als je ebooks in dit formaat mailt.

Je kunt natuurlijk ook meteen je Kindle ereader koppelen aan Calibre – het blijft de beste manier om je eigen collectie ebooks te beheren – maar als je dit wireless wilt doen, of ebooks in één van de Kindle apps wilt lezen, dan is het versturen van een ebook in MOBI formaat via Send to Kindle de snelste en gemakkelijkste optie.

@foto via Unsplash door James Tarbotton (CC0)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top