Ebooks in Nederland: de nieuwe cijfers (Q2 2014)

Er is veel geschreven over trends, beschikbaarheid, prijsbeleid, verkoopaantallen en (het uitblijven van) succes van ebooks in Nederland de laatste jaren maar in bijna alle gevallen gebeurde dat zonder duidelijke cijfers en feiten die als onderbouwing zouden moeten fungeren. Het CB verzorgt de distributie van bijna alle ebooks in Nederland en produceert sinds dit jaar elk kwartaal een infographic met cijfers over de actuele stand van zaken van ebooks in Nederland.

Vandaag verscheen de tweede infographic met de gegevens over het tweede kwartaal van 2014. Ten opzichte van de eerste valt vooral op dat er bij de afzet nu onderscheid gemaakt wordt naar het soort transactie. Hier worden behalve de verkopen ook de uitleningen meegenomen van bibliotheek.nl (die sinds begin dit jaar ca. 5000 titels uitlenen voor een vast bedrag per uitlening)

ebooks in Nederland Q2 2014

Wat valt me op?

Zoals ik al zei worden bij de afzet meer gegevens getoond dan de vorige keer. Bij de afzet per kwartaal valt dus vooral op hoeveel de uitleningen van ebooks bijdragen aan de afzet. De gestage stijging van de verkopen wordt behoorlijk versterkt door de uitleningen naar een totale stijging van bijna 100K per kwartaal. Dit zie je ook goed terug in de nieuwe grafiek van de afzet cumulatief waar de uitleningen duidelijk zichtbaar zijn en bijdragen aan een (zeer) sterke stijging van de afzet richting de 6 miljoen ebooktransacties. Ik ben wel benieuwd naar de precieze cijfers van de uitleningen overigens aangezien er verschillende bedragen uitbetaald worden afhankelijk van de leeftijd van de ebooks en het ook nog eens gaat om een aanbod van (slechts) 5000 voornamelijk oudere titels.

Het aandeel van ebooks in de boekenmarkt blijft ook stijgen. Het aandeel van ebooks in de totale verkoop (van boeken) steeg van 4% naar 4,7% (een relatieve stijging van 18%) terwijl het aandeel van ebooks in de online verkoop eveneens steeg met 18%: van 22% naar 26%. De fysieke boekwinkels hebben het misschien wel zwaar maar hebben nog een dermate sterke positie dat het aandeel van ebooks toch relatief laag blijft als je kijkt naar de totale verkoop.

Bij de bestandsbeveiliging is goed te zien dat het aandeel van Adobe DRM sterk daalt. Was dat vorig kwartaal nog 12% (met 10,6% zonder beveiliging en 77,4% met watermerkbeveiliging), het afgelopen kwartaal had nog maar 2% van de verkochte ebooks Adobe DRM en is maar liefst 96% voorzien van een watermerk. Wat er precies gebeurd is met die 10,6% zonder beveiliging waardoor ook dit op 2% is gekomen wordt vanzelfsprekend niet duidelijk uit de infographic. Overigens is goed te beseffen dat Adobe DRM bij *alle* uitgeleende downloadbare ebooks van bibliotheek.nl gebruikt wordt maar dat deze aantallen niet meegenomen zijn in de grafiek. Datzelfde lijkt het geval te zijn met de door Apple verkochte Nederlandstalige ebooks aangezien bij iBooks exclusief gebruik gemaakt wordt van Apple’s eigen DRM en deze niet in de grafiek voorkomt.

Het aanbod neemt ook gestaag toe. Aan het eind van het tweede kwartaal waren er 33.344 titels leverbaar als ebook, ten opzichte van 29.496 afgelopen kwartaal. Een stijging van 13%. Er lijkt een foutje te zitten bij het aantal uitgevers want 212 uitgevers is geen stijging van 17% aangezien ook het bij de vorige infographic ook om 212 uitgevers ging. Hoeveel titels behalve op papier ook als ebook leverbaar zijn? Dat is te lezen in ebooks versus papier: het steeg van 37% naar 41% in het vorige kwartaal, een relatieve stijging van 11%.

Het aantal retailers (voorheen verkoopkanalen) nam toe van 137 naar 167 waarbij het gaat om het aantal webwinkels die in Nederland ebooks verkopen. Die voorzien wel in een behoefte kennelijk als je kijkt naar het aantal devices waar ebooks op gelezen (kunnen) worden. Was het in maart nog 1,1 miljoen ereaders en 5 miljoen tablets, inmiddels zijn er 1,2 miljoen ereaders en 7,4 miljoen tabletbezitters, aangevuld met 9 miljoen smartphonebezitters. Interessant is dat in de infographic netjes verwezen wordt naar de Gfk gegevens van juni 2013 toen er sprake was van 910.000 verkochte ereaders, 5,6 miljoen tabletbezitters en 8 miljoen smartphonebezitters. Zelf vind ik het nog wel bijzonder dat er in een jaar tijd dan toch nog zo’n 300.000 ereaders verkocht zijn. Ereaders zijn zeker nog niet op hun retour dus.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

 1. Ben ook benieuwd naar een eventuele toename van (Nederlandstalige) studieboeken HBO-niveau. Any comments on that?

  Reply

  • Behalve dat ik ook benieuwd ben naar de (eventuele) stijging van het aantal educatieve titels bedoel je? Uit de infographic kun je niets afleiden helaas want er wordt niets weergegeven over een onderverdeling van het aantal beschikbare titels naar genres.

   Genres komen alleen terug als onderverdeling in de afzet (het aantal verkopen of uitleningen) en daar zie je dat het in Q1 om 4% van de afzet ging maar dit nu in Q2 gedaald is naar 1%. Daar kun je geen conclusies uit halen qua aantal titels maar wel dat educatieve ebooks bij de afzet van ebooks in Nederland een *zeer* geringe rol spelen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top