Je leesvoortgang bijhouden van ebooks met Kobo Utilities voor Calibre

Calibre is heel geschikt om je ebooks te verzamelen en te beheren op één plek. Je kunt er de metadata aanvullen of aanpassen – zoals gegevens over auteur, titel of serie – en deze samen met de ebooks versturen naar een aangesloten ereader. Hierbij kun je bijvoorbeeld de serietitel automatisch gebruiken in de naam van het ebook, ebooks rechtstreeks in verzamelingen zetten of zelfs de ebooks inhoudelijk aanpassen voordat je ze op je ereader zet.

Het is echter standaard allemaal eenrichtingsverkeer. Vanuit Calibre kan er van alles worden verstuurd naar een ereader toe maar gegevens uit de database van je ereader worden niet gesynchroniseerd naar Calibre toe. Dat is meestal ook wel prettig want zo weet je zeker dat je altijd op die ene plek – in Calibre – alles goed hebt staan maar ook op een ereader wordt metadata verzameld die interessant kan zijn voor in je Calibre bibliotheek. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om je leesvoortgang (waar ben je gebleven in je ebooks op de ereader) of de datum waarop je het laatst het boek geopend/gelezen hebt.

Je leesvoortgang kunnen zien in Calibre is geen essentiële functionaliteit maar het kunnen bewaren en vooral terugzetten van die leesvoortgang naar een andere ereader is dat mijns inziens wel. Ik beschik zelf over meerdere ereaders en het is bijzonder prettig als je die voortgang wel kunt synchroniseren tussen die ereaders via Calibre. En dit kan dus – alleen! – voor Kobo ereaders dankzij de Kobo Utilities plugin voor Calibre.

Installeren van de Kobo Utilities plugin

De Kobo Utilities plugin is gemaakt om diverse functionaliteiten aan Calibre toe te voegen voor de Kobo Touch, Mini, Glo, Aura en Aura HD ereaders en leest & schrijft rechtstreeks naar de database op de Kobo ereaders.

Je kunt de plugin installeren vanuit Calibre zelf door naar Voorkeuren (Preferences) te gaan en links onderaan op Plug-ins te klikken. Je ziet daar een overzicht van alle categorieën met geïnstalleerde plugins staan maar we willen een nieuwe plugin installeren en dus kun je linksonderaan op Nieuwe plug-ins verkrijgen (Get new plugins) klikken.

kobo utilities
Er zijn honderden plugins die door gebruikers gemaakt zijn maar het handigste is om rechtsbovenaan de lijst te filteren op ‘kobo’. Je houdt er dan nog twee over, waaronder de Kobo Utilities. De andere komt je wellicht bekend voor want die heb ik eerder al geïnstalleerd en beschreven maar deze keer kun je dus de Kobo Utilities plugin installeren.

Tijdens de installatie vraagt de plugin waar je de menuknop van Kobo Utilities zichtbaar wilt hebben en kun je kiezen uit de diverse menubalken die in Calibre aanwezig zijn. Standaard zijn echter de eerste twee al geselecteerd en dit zorgt ervoor dat je de menuknop te zien krijgt in het hoofdscherm van je Calibre bibliotheek en in het hoofdscherm van je aangesloten Kobo ereader.

Aanmaken van vier nieuwe kolommen

De Kobo Utilities plugin is nu toegevoegd aan de menubalk maar moet nog geconfigureerd worden. Daarvoor is het nodig dat de vier metadatavelden uit de database van Kobo ereaders ieder een eigen kolom krijgen in je Calibre bibliotheek. Bij de opties van de Kobo Utilities plugin koppelen we dan straks die vier metadatavelden aan de vier aangemaakte kolommen.

De vier velden van de plugin zijn Current Reading Location (om de exacte leesvoortgang op te slaan), Percent Read (het percentage dat getoond wordt van je leesvoortgang), Rating (de beoordeling van een ebook) en Last Read Timestamp (voor de datum waarop je voor het laatst het ebook geopend hebt).

In Calibre maak je op de volgende manier een nieuwe kolom aan:

 • Ga naar naar de Preferences in het beginscherm van Calibre (de knop rechtsbovenaan) en kies vervolgens in de bovenste rij van Interface voor Add your own columns.

calibre kobo shelves

 • Klik rechts op het groene plusteken om een nieuwe kolom aan te maken. Vul bij Lookup names “koboreadloc” in en zet bij Column heading hoe die kolom moet gaan heten in je bibliotheek. Ik heb dat ook koboreadloc genoemd om het zo kort mogelijk te houden maar je kunt daar alles invullen wat je zelf wilt. Het column type moet “Text, column shown in the tag browser” zijn.
 • Klik rechts op het groene plusteken om de tweede nieuwe kolom aan te maken. Vul bij Lookup names “koboreadpct” in en zet bij Column heading hoe die kolom moet gaan heten in je bibliotheek. Ik heb dat wederom ook koboreadpct genoemd om het zo kort mogelijk te houden. Het column type moet “Integers” zijn.
 • Klik rechts op het groene plusteken om de derde nieuwe kolom aan te maken. Vul bij Lookup names “koborating” in en zet bij Column heading weer hoe die kolom moet gaan heten in je bibliotheek. Wederom heb ik dezelfde naam gebruikt. Het column type moet “Ratings, shown with stars” zijn.
 • Klik rechts op het groene plusteken om de vierde en laatste nieuwe kolom aan te maken. Vul bij Lookup names “kobolastread” in en zet bij Column heading weer hoe die kolom moet gaan heten in je bibliotheek. Het column type moet “Date” zijn.

Configureren van de Kobo Utilities plugin

De laatste handeling die je nu moet doen is het koppelen van de vier metadatavelden aan de vier zojuist aangemaakte kolommen. Dit doe je door op de Kobo Utilities menuknop te klikken en bij de vier velden de juiste kolommen te selecteren. Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt ziet het er zo uit:

kobo utilities options
Een kwestie van klikken

Je kunt bij de pluginopties er voor kiezen om onder het kopje Store on connect aan te vinken dat de bookmarks (de leesvoortgang) automatisch opgeslagen worden zodra je een Kobo ereader koppelt aan je computer met Calibre.

kobo utilitiesDoe je dit liever handmatig met de keuze om ook dat per ebook te doen, dan kun je in het pulldownmenu naast de menuknop van Kobo Utilities kiezen voor Store/Restore current bookmark. Zoals de naam aangeeft is dit ook de plek waar je een bewaarde leesvoortgang (per ebook) kunt terugzetten.

De menuoptie is alleen aan te klikken als je een Kobo ereader aangesloten hebt. In de Calibre bibliotheek wordt na het aansluiten van de ereader ook een kolom ‘On Device‘ zichtbaar waarin aangegeven wordt of een ebook uit de bibliotheek ook op de ereader staat. Het handigste is om dan de Calibre bibliotheek te sorteren op de kolom On Device (door op de kolomnaam te klikken) en dan alle ebooks te selecteren die op je Kobo ereader staan. Klik vervolgens op Store/Restore current bookmark om van alle geselecteerde ebooks de leesvoortgang op te halen en op te slaan.

In de Calibre bibliotheek

De gegevens uit de vier velden wordt hiermee ook opgeslagen in de vier kolommen en (standaard) getoond in je Calibre bibliotheek. Tenminste, als er wat te tonen valt want in de kolom met de leesvoortgang (koboreadloc in mijn geval) wordt een systeemlink bewaard die niet getoond wordt in de Calibre bibliotheek en alleen maar gebruikt wordt indien je die leesvoortgang terugzet op een – andere – Kobo ereader. Door te rechtsklikken op de kolomnaam kun je de koboreadloc kolom ook maar beter verbergen dan zodat die niet onnodig ruimte inneemt op je scherm.

calibre met kobo utilities kolommen
En dat ziet er bij mij dan zo uit. Met een lege kolom voor de koborating want daar doe ik verder niks mee en die ga ik daarom ook verbergen. Zou ik nu een andere Kobo ereader koppelen aan Calibre, dan kan ik daar eerst een ebook naar verzenden en vervolgens dat ebook nogmaals selecteren in de Calibre bibliotheek om met Store/restore current bookmark ook de opgeslagen leesvoortgang terug te zetten.

Verder lezen: GUI plugin Kobo Utilities (Mobileread forum)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (21) Write a comment

 1. Hallo
  Hoe moet ik calibre instellen om de gegevens van het veld commentaar in de metadata (veelal de samenvatting van het boek) te exporteren en daarna weer te geven op mijn ereader Kobo Glo?

  Reply

  • Dat is simpelweg niet mogelijk op de ereader zelf vrees ik. Ereaders kunnen in beginsel alleen de metadata tonen die in de ePubs zelf zit en daarbij ben je meteen beperkt tot alleen de titel en auteur. Kobo kan ook serie-informatie tonen als je gebruik maakt van KePubs (het formaat van de gekochte ebooks bij Kobo zelf) maar daarmee houdt het op.

   Het is ook de reden dat alle metadata in Calibre ook wordt opgeslagen in Calibre zelf en niet in de ePub of op de ereader.

   De enige optie die je hebt is om de metadata (en daar hoort het commentaar bij) op te nemen als aparte pagina *in* het ebook.

   Dat kan door het ebook te converteren van ePub naar ePub. Rechtsklik dan op het ebook waar je de metadata aan wilt toevoegen, kies voor Boeken converteren, zorg dat rechtsbovenaan het formaat op ePub staat en kies dan aan de linkerkant voor Structuurdetectie. Hier kun je ‘Voeg metadata toe als eerste pagina in het boek’ aanvinken om een nieuw titelblad aan te maken met de metadata zoals je die in Calibre hebt ingevuld.

   Dit is een instelling die je voor elk boek en elke conversie opnieuw moet instellen. Wil je dat standaard instellen voor alle conversies, dan kun je bij Voorkeuren -> Uitvoeropties (onder Conversie) -> Structuurdetectie hetzelfde veld aanvinken om dit bij elke ePub naar ePub conversie te doen.

   Reply

 2. Hallo Raymond,

  Ten eerste wil ik even zeggen dat jou uitleg over de e-readers en Calibre door mij zeer gewaardeerd wordt.
  Nu mijn vraag, kan ik de “KoboUtilities” plugin gebruiken als ik ook nog andere plugins gebruik bv die van “Kobo Reader Divice Interface” om boeken planken te maken ?
  Bij het configureren van de “KoboUtilities” was ik wel even de weg kwijt omdat je de e-reader nog moet koppelen.
  met vriendelijke groet,
  J-W.

  Reply

  • Hoi Jan-Willem,

   Dank je! Blij dat anderen er ook wat aan hebben. Ik ken de Kobo Reader Device Interface plugin niet (ga ik wel proberen dus dank ook voor de tip) maar die plugins zouden elkaar niet in de weg moeten zitten. Bijna alle Calibre plugins worden pas getriggerd op het moment dat je de bijbehorende knoppen of functies gebruikt en overlappen maar zelden met standaardfuncties van Calibre of andere plugins.

   Wat wel goed zou kunnen is dat je zelf instellingen aanpast om met 1 plugin te werken en dat die ook effect hebben op de werking van een andere plugin. Maar dat merk je vanzelf wel en dan wordt het kiezen wat je zelf fijn vindt als werkwijze. Of dat ook voor deze twee plugins geldt durf ik dus niet te zeggen.

   En ja, de Kobo Utilities plugin is een goed voorbeeld van een plugin met enorm veel functionaliteiten die nauwelijks uitgelegd worden. Is het wel gelukt uiteindelijk?

   Reply

 3. Hoi Raymond,
  Bij mij krijg ik bij de kobo utility alln maar iets in het bovenstye veld en in de rating(3e veld) wat ik kan selecteren.
  De info die ik in de kolom zie in Calibre is iets als OEBPS/Text/Cover.xhtml#kobo.1.1
  OEBPS/Text/i_cc6fdd57be83faf0_split_000.html#kobo.1.1
  titlepage.xhtml#
  Maar geen percentages

  Heb jij enig idee wat er mis gaat? Het heeft ooit gewerkt.

  Reply

  • Hoi Bert,

   Hier moet ik je het antwoord schuldig over blijven. Ik ben vlak na het schrijven van die blogpost gestopt met de leesvoortgang bij te houden in Calibre (ik lees met meerdere merken ereaders door elkaar heen en dan heeft het bijzonder weinig zin) en dus heb ik ook geen enkel idee hoe het zou moeten werken.

   Het enige dat ik je kan aanraden is om alle gerelateerde kolommmen en instellingen te verwijderen, en alles opnieuw in te stellen vanaf nul. Hopelijk brengt dat een oplossing.

   Reply

   • Hoi Raymond, Dat heeft idd geholpen iig voor de percentages. Voor de huidige lees positie niet maar dat vind ik iets minder van belang;)

    Reply

 4. Ik heb net een KOBO aura H2O 2e ed. aangeschaft en middels Calibre boeken op de e-reader geplaatst. Ik heb in de leesinstellingen aangegeven dat ik de leesstatistieken wil bijhouden. Bij activiteiten zie ik wel de voortgang maar NIET de gelezen tijd, leessneleid per blz of resterende leesduur. Wat gaat er fout?
  Het boek komt overigens niet van KOBO en/of bol.con….

  Reply

  • @Willem En met die laatste opmerking heb je het probleem ook meteen te pakken. De leesstatistieken doen het alleen volledig als het Kobo Epub boeken zijn. Die bevatten wat extra gegevens die door de leesstatistieken gebruikt worden om tijden en leessnelheid vast te stellen.

   Het goede nieuws is dat je niet per se alleen maar gekochte boeken kunt gebruiken op die manier. Met de plugin KoboTouch Extended kun je ook je elders gekochte ebooks als Kobo Epubs op je ereader zetten en werken de leesstatistieken ook gewoon. Je kunt hier nalezen hoe, wat en waarom: https://rsnijders.info/vakblog/2014/05/02/kobo-ebooks-calibre-plugin/

   Reply

 5. Hoi Raymond,

  Allereerst: bedankt voor de vele kennis die je deelt! Ik heb er al meermaals dankbaar gebruik van gemaakt. Maar daarnaast: mag ik jou als Kobo-kenner een bijna on-topic vraag stellen? Ik zou namelijk de leesvoortgang op mijn Kobo H2O helemaal uit willen zetten: ik vind het onnodig om voortdurend geconfronteerd te worden met mijn positie in het boek. Dit blijkt echter nog niet eenvoudig. Weet jij misschien of dit ergens diep in de krochten van de Kobo menu’s zit weggestopt?

  Alvast bedankt en hartelijke groet,
  Bas

  Reply

  • Hoi Bas,

   Ik heb nog even flink lopen zoeken of er een handmatige oplossing te vinden was maar die heb ik niet kunnen vinden. Zoals je waarschijnlijk al geconstateerd hebt is het in de instellingen van een Kobo ereader namelijk niet mogelijk. Je kunt wisselen tussen verschillende soorten leesvoortgang (percentage, bladzijdes of tijd resterend) maar uitzetten is er niet bij.

   Ik denk dat het mogelijk moet zijn met een hack van de software maar daar heb ik me verder niet in verdiept. Een artikel over het (middels een hack) volledig aanpassen van je ‘leeservaring’ staat nog wel op mijn planning voor de komende zomer maar voor nu kan ik je dus niet verder helpen helaas.

   Reply

   • Hoi Raymond,

    Dankjewel! Ik leg me er voorlopig maar even bij neer, ook al stoort het me wel: ik vind het geen relevante statistiek als ik een goed verhaal aan het lezen ben.

    Mocht je iets vinden dan hou ik me aanbevolen. Misschien kan ik het ook nog als feature request loggen bij Kobo. Wie weet wordt er wat mee gedaan!

    Bedankt voor nu en hartelijke groet,
    Bas

    Reply

    • Wat me vooral stoort is hoeveel ruimte het verhoudingsgewijs in beslag neemt. Er kunnen met gemak 3 regels tekst staan in dat deel van het scherm. Laten we hopen dat Kobo het ooit optioneel maakt en ja, dan is het een goed idee om het als feature request door te geven. Je weet maar nooit!

     Reply

 6. Beste Raymond,

  Nadat ik een paar jaar geleden al heel blij werd van je blog over verzamelingen beheren via Calibre, heb je me vandaag enorm veel werk bespaard met deze informatie. Bij het overzetten van mijn 956 boeken, artikelen en verhalen naar mijn nieuwe e-reader hoefde ik niet handmatig de lijst door te gaan om de 442 voltooide titels handmatig op voltooid te zetten. Enorm bedankt!

  Een kleine aanvulling: na de stappen hierboven werkte het bij mij nog niet, ik kreeg een foutmelding. Ik moest bij het configureren van de Kobo Utilities plugin op het tweede tabblad mijn (oude) e-reader nog toevoegen. Daarna ging het storen van de gegevens en het bijwerken van de status goed. Misschien dat je dit nog kunt toevoegen.

  Nogmaals bedankt en hartelijke groet,

  Saskia

  Reply

  • Dag Saskia,

   Blij dat je iets aan die informatie hebt! Ik moet toegeven er al jaren niet meer mee gewerkt te hebben voor deze specifieke functie omdat ik voltooide titels uit Calibre verwijder (en van mijn ereaders haal). Het zal ook de reden zijn waarom die essentiële stap ontbreekt in mijn eigen stappenplan. Ik zal het bij een toekomstige revisie van deze blogpost toevoegen!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top