Boekenplog: ‘t Ezelsoor Amersfoort

Het leukste van het maken van boekenplogs is dat ik – ondanks een voornemen om het wel te doen – niet werk met een planning of een lijst van te bezoeken boekwinkels, bibliotheken of antiquariaten. Het is meer dat ik boekenplekken opzoek als ik toevallig dan toch in de buurt ben. Zo was het vandaag eigenlijk de bedoeling om naar Amsterdam te gaan om en (misschien) te gaan buurten bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Waterstones en de Athenaeum Boekhandel. Dat liep even wat anders omdat ik geen zin had om me tussen de honderdduizenden bezoekers voor de Canal Parade te begeven. De NS liet me vervolgens min of meer stranden in Amersfoort met dank aan een storing richting Utrecht en dus trok ik (wederom) Amersfoort in op zoek naar een leuke boekenplek. En die vond ik al snel bij tweedehands boekwinkel ‘t Ezelsoor!

Ezelsoor Amersfoort

In de straat waar ‘t Ezelsoor ligt – Achter de Arnhemse Poortwal – wordt flink verbouwd. Er is een bouwterrein te vinden en daarnaast staat een oud laag pand dat in geel en roze geverfd is. Op de website, die ik in de trein even snel bekeken had, had ik al gelezen dat ‘t Ezelsoor sinds 1982 daar gevestigd is en ik begon nu toch wel heel nieuwsgierig te worden.

Ezelsoor Amersfoort

En laat ik niet wachten tot het einde met een conclusie of zo want wauw, wat is dit een fijne boekwinkel zeg! Volle boekenkasten, waar je ook kijkt. Stapels op de grond en wacht, zie ik daar een kast met Engelstalige SF?

't Ezelsoor Amersfoort

Kijk, dit wil ik dus zien in een tweedehands boekwinkel. Boekenkasten die zo hoog zijn dat zelfs ik er maar net bij kan. En niks geen retailconcept, gewoon alfabetisch op achternaam van auteur.

't Ezelsoor Amersfoort

Sterker nog, die boeken die boven op de kast met romans staan, daar kan ik niet eens bij :)

't Ezelsoor Amersfoort

De telefoon gaat even 10 minuten de broekzak weer in aangezien ik nu even ga snuffelen bij de Engelse SF pockets. Ik vind er eentje die niet mag ontbreken in mijn eigen boekenkast dus die ga ik straks afrekenen. Maar nu eerst even verder kijken in ‘t Ezelsoor.

't Ezelsoor Amersfoort

Niet schrikken, ik heb inderdaad één van de aanwezigen – er waren er meerdere – op de foto gezet. Ondanks dat ‘t Ezelsoor niet heel erg groot is en de ruimte propvol staat met boekenkasten, staan er toch enkele stoelen tussen de kasten waar je even rustig kunt lezen. Die oude luie stoel is ook perfect als je de drie planken wilt doorsnuffelen van de lage tafelkast.

't Ezelsoor Amersfoort

Aan de andere kant van de winkel is het niet minder vol en vind je, behalve een grote bak met dvd’s nog veel meer onderwerpsgebieden. Hier is ook goed te zien waarom het zo mooi licht is. Behalve veel TL lampen zijn er ook meerdere dakramen die er voor zorgen dat dit dus geen duister antiquariaat is.

't Ezelsoor Amersfoort

Het zijn niet de boeken die me erg interesseren maar ik kan wel gemakkelijk *blijven* kijken naar die volle kasten. Ik droomde vroeger als kind dat ik zo mijn huis in kon richten en ook al bleek dat niet haalbaar (en praktisch) te zijn, op dit soort momenten kan ik me de bezwaren niet meer herinneren.

't Ezelsoor Amersfoort

Tussen twee boekenkasten door is een gangetje gemaakt (aan de rechterkant van de foto hierboven) waarin geen boeken maar bordspellen staan. Ook aan de andere kant van dat gangetje zijn vele bordspellen te vinden.

't Ezelsoor Amersfoort

En links van de bordspellen staan de tweedehands kinderboeken. Daar kun je er ook nooit genoeg van hebben vind ik. Nog even gekeken of er boeken over Kolletje stonden maar helaas.

Ezelsoor
't Ezelsoor Amersfoort

Midden in de boekwinkel staat een trap en die gaat natuurlijk ergens naar toe. Halverwege de trap zijn twee deuren geplaatst die echter nu openstaan en toegang geven tot de koopjeszolder. Ik vraag me af hoe er een zolder kan zijn aangezien het pand aan de buitenkant niet groot genoeg daarvoor leek maar wie weet is ‘t Ezelsoor een soort TARDIS. Groter van binnen dan van buiten. Klimmen maar!

't Ezelsoor Amersfoort

OK, niet groter van binnen dan van buiten dus. Op de koopjeszolder vind je boeken voor 1 euro per stuk. Mijn lengte werkt hier echter niet in mijn voordeel aangezien ik niet rechtop kan staan. Nou ja, elk voordeel heeft een nadeel, nietwaar?

't Ezelsoor Amersfoort

Eén euro per boek of vijf boeken voor vier euro zelfs.

't Ezelsoor Amersfoort

En afgeprijsde bordspellen!

't Ezelsoor Amersfoort

Aha! Als je weer de trap af loopt naar beneden zie je dat de ezelsoren niet alleen in de boeken zitten. Ezelsoor, Iejoor, het wordt nu pas duidelijk :)

't Ezelsoor Amersfoort

Achter de trap – en de uitgebreide bak met stripalbums en comics – zit de kassa en daar rekenen we de gekochte boeken af. De complimenten over zijn fijne tweedehands boekwinkel neemt de eigenaar ook graag in ontvangst. Nadat hij hoort dat we uit Deventer komen merkt hij op dat hij morgen ook te vinden is op de Deventer Boekenmarkt met een kraam in de buurt van de oude stadsmuur. Dat komt goed uit want ik ga ook naar de Boekenmarkt aangezien dat de volgende boekenplog gaat worden.

Of je nu wel of niet morgen naar de Deventer Boekenmarkt komt, een bezoekje aan ‘t Ezelsoor in Amersfoort kan ik elke boekenliefhebber van harte aanraden. De lat ligt meteen erg hoog voor alle andere tweedehands boekwinkels en antiquariaten die ik de komende maanden nog ga bezoeken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  1. Wat leuk dat ze ook bordspelen hebben. Die combinatie met boeken kende ik nog niet. Verder ziet het er ook heel fijn uit. Wie weet dat ik ze morgen met hun kraam ga herkenen in Deventer.

    Reply

  2. Jammer dat Amersfoort niet echt in de buurt is, want dit klinkt als een ontzettend leuke winkel

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top