Boekenplog: Deventer Boekenmarkt

deventer boekenmarkt 2014

Op zondag 3 augustus 2014 vindt in de boeken- en Hanzestad Deventer de 26e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn 878 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.(bron)

De Deventer Boekenmarkt is voor mij al twintig jaar lang een thuiswedstrijd. In 1994 ging ik voor het eerst en het werd de jaren daarna een traditie om elke eerste zondag van augustus urenlang (heel vroeg) langs alle kramen te gaan op zoek naar de volgende aanwinst voor mijn boekenkast.

Die boekenkasten zijn inmiddels allemaal overvol en met tientallen ongelezen ebooks op mijn ereader ben ik tegenwoordig niet zo fanatiek meer met de boekenmarkt. Het is echter nog steeds erg leuk om te bezoeken dankzij de meer dan 100.000 boekenliefhebbers die er elk jaar op afkomen en natuurlijk het prachtige zonnige weer dat de Deventer Boekenmarkt (op enkele uitzonderingen na) elk jaar weet aan te trekken. Dit jaar besteedde ik minder tijd aan de boekenkramen en meer tijd aan het maken van foto’s. Loop je met me mee langs zes kilometer Deventer Boekenmarkt?

Plattegrond Deventer Boekenmarkt 2014

Je kunt op meerdere plekken de boekenmarkt opkomen want met ruim 6 kilometer boekenkramen beslaat de Deventer Boekenmarkt een groot deel van het centrum en de kade langs de IJssel. Je kunt je looproute helemaal voorbereiden met behulp van de uitgebreide plattegrond waar alle deelnemers in vermeld staan. Deze staat in het boekenmarkt programmaboekje dat elk jaar in de weken voorafgaand te koop is. Kom je met het openbaar vervoer, dan is het handig om bij de Brink te beginnen in het centrum, kom je met de auto dan ligt het voor de hand om aan de IJssel te beginnen.

Deventer Boekenmarkt 2014

Ik ben met de bus gekomen en hoewel de markt officieel nog moet beginnen – het is net 9 uur geweest – lopen er al honderden mensen op de Brink. Op meerdere plekken heb je nog een informatiepunt zitten waar je o.a. nog een boekje kunt kopen met het overzicht van alle boekhandelaars en hun kramen. Ik loop echter gewoon verder.

Deventer Boekenmarkt 2014

Het voordeel is dat het nog steeds relatief rustig is. TV Oost is (buiten beeld) bezig met het opbouwen van hun tent waar ze vanaf 11.00 live gaan uitzenden, het moment waarop de drukte pas echt losbarst. Nu hoef je echter nog niet met ellebogen en rugzakken je medeboekenliefhebber te verdringen van de goede plekjes.

Deventer Boekenmarkt 2014

De horeca doet nu al uitstekende zaken want op de Brink zitten de terrassen al aardig vol. Ik weersta de verleiding echter en loop verder richting de Waag, het oudste waaggebouw in Nederland.

Deventer Boekenmarkt 2014

Maar dan niet langs de terrassen natuurlijk. Je moet de kat niet op het spek binden.

Deventer Boekenmarkt 2014

Eenmaal bij Waag aangekomen is daar meteen een vertakking in de route. Linksaf langs de Zandpoort of rechtsaf richting de Polstraat. Keuzes, keuzes, tenzij je bereid bent een stuk extra terug te lopen.

Deventer Boekenmarkt 2014

Ik besluit om dit jaar niet richting de Polstraat te lopen maar via de Zandpoort richting de IJssel te lopen. Dat denken de meeste mensen ook want het is veel drukker aan deze kant.

Deventer Boekenmarkt 2014

Achter de Waag is een klein steegje en daar zit, volgens mij al vanaf de eerste Deventer Boekenmarkt, de kraam waar nieuwe en recente boeken met korting verkocht worden. Het is er nu al druk maar dat is niets vergeleken met later op de dag als alle ledematen, kinderwagens en rugzakken ingezet worden om een plekje vooraan te bemachtigen. Je ziet trouwens achteraan de ‘Openbare leeszaal en bibliotheek’ … de centrale vestiging van de Bibliotheek Deventer maar daar kom ik een andere keer nog op terug.

Deventer Boekenmarkt 2014

Aan het einde van de Zandpoort is het vooral druk omdat daar ook veel bezoekers de boekenmarkt op lopen. Rechts met de bocht mee en op naar de Wellen, de kade langs de IJssel.

Deventer Boekenmarkt 2014

Met de zon in de rug begin ik aan de wandeling langs de kade. Aan beide zijden staan hier meer dan de helft van alle boekenkramen.

Deventer Boekenmarkt 2014

Prachtige blauwe lucht, blauwe IJssel en het is nog rustig genoeg om daar even van te genieten.

Deventer Boekenmarkt 2014

Hoewel het voor sommigen nooit te warm is voor een kop koffie. De Kaldimobiel doet ook al goede zaken.

Deventer Boekenmarkt 2014
Deventer Boekenmarkt 2014
Deventer Boekenmarkt 2014

Alleen maar mensen die het naar hun zin hebben. Denk ik want met dit weertje is het sowieso een mooie wandeling.

Deventer Boekenmarkt 2014

Dan is het tijd voor een volgende vertakking. Je kunt hier rechtsaf richting Nieuwe Markt of natuurlijk door blijven lopen langs de kade. Ik heb zin om aan het einde van de kade een pauze in te lassen aan de IJssel dus ik loop verder.

Deventer Boekenmarkt 2014
Deventer Boekenmarkt 2014
Deventer Boekenmarkt 2014

Ik loop ook voorbij de van Twickelostraat waar nog enkele tientallen kramen te vinden zijn. Die bekijk ik op de terugweg zometeen.

Deventer Boekenmarkt 2014

En daar ben ik voorbij het andere uiteinde van de boekenmarkt hoewel de IJssel nog wel een stukje doorgaat. Tijd voor een bankje en wat te drinken.

Deventer Boekenmarkt 2014

Na een kleine pauze is het tijd om terug te lopen richting de eerdere kruising. Allons-y!

Deventer Boekenmarkt 2014

Denk er aan, niet meer dan 30 euro uitgeven in deze zone? Ik loop de van Twickelostraat in …

Deventer Boekenmarkt 2014

… en weer terug via de andere kant van de straat.

Deventer Boekenmarkt 2014
Deventer Boekenmarkt 2014

Om vervolgens verder terug te lopen naar de eerdere vertakking in de route. Tijd om de Wellen te verlaten en richting de Nieuwe Markt te lopen.

Deventer Boekenmarkt 2014

Het is inmiddels toch wel iets drukker geworden aan de Vispoort en dat zal ook te maken hebben met de horecagelegenheden die bij de Nieuwe Markt en aan het Grote Kerkhof zitten.

Deventer Boekenmarkt 2014

De Nieuwe Markt bezoek ik altijd, ongeacht welke route ik loop want hier staat sinds vele jaren standaard de boekenkraam van Magic Galaxies.

Deventer Boekenmarkt 2014
Deventer Boekenmarkt 2014

Magic Galaxies heeft zich gespecialiseerd in Engelstalige SF & fantasy en daar komen toch redelijk wat boeken uit mijn boekenkast vandaan. Ze hebben geen echte winkel en staan alleen op boekenmarkten.

Deventer Boekenmarkt 2014

Volg een smal straatje – met meerdere cafe’s en drukbezette terrasjes – en je komt op het Grote Kerkhof naast de Lebuïnuskerk. Dat is mijn laatste stop voor vandaag en er zijn nog genoeg kramen te vinden daar!

Deventer Boekenmarkt 2014

In de hoek van het Grote Kerkhof staat de bekendste kraam van de Deventer Boekenmarkt die bestaat uit gestapelde kistjes die een slingerpatroon vormen.

Deventer Boekenmarkt 2014

En met een laatste blik op het Grote Kerkhof (met de Lebuïnuskerk aan de rechterzijde) loop ik verder de binnenstad in en ga ik richting het busstation. Het is inmiddels 11 uur en terwijl ik terugloop kom ik honderden mensen tegen die net met de trein zijn aangekomen. Gelukkig zijn er genoeg tweedehands boeken voor iedereen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Wat leuk dat je Magic Galaxies noemt, dat is altijd mijn enige vaste kraam waar ik per se heen wil en dit jaar ook weer geweest ben.
  Heel leuk om jouw route te zien. En ook deze beelden van wat vroeger dan wanneer ik er meestal ben (namelijk in de middag). Het lijkt erop dat het qua drukte niet eens zo heel veel uitmaakt.

  Reply

  • Ik heb vandaag toevallig deze blog gevonden, ik vind ontzettend leuk wat over ons geschreven is en dat jullie ons zo waarderen!! Wij hebben nu uiteindelijk een bescheiden :) website met onze agenda waar we iedere week staan.

   Reply

   • Als liefhebber van Engelstalige SF & fantasy bezoek ik jullie kraam al zolang ik naar de Deventer Boekenmarkt ga. Fantastisch dat jullie nu ook een eigen site hebben met agenda erbij!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top