PDF-pagina’s (PDF ebooks) bijsnijden in Adobe Acrobat om makkelijker te lezen

pdf bijsnijdenHet wordt steeds gemakkelijker om zelf PDF’s te maken en op die manier rapporten en andere documenten te verspreiden. Bijna alle softwareprogramma waarmee je documenten kunt maken voorzien tegenwoordig ook in de mogelijkheid om ze als PDF te exporteren. Dat geldt ook voor DTP software, zoals Adobe InDesign, dat veel gebruikt wordt om boeken op te maken voordat ze naar de drukker gaan maar ook gebruikt wordt om de boeken (opnieuw) op te maken als ePub bestanden.

Dat opnieuw opmaken van boeken zodat ze ook correct en netjes als ePub uitgegeven kunnen worden is echter wel redelijk veel werk en dat is de reden dat je nog steeds met enige regelmaat ebooks tegenkomt die als PDF beschikbaar gesteld worden. Vooral als ebookversies gratis (of goedkoop) verspreid worden dan is het handiger om de oorspronkelijke DTP bestanden te nemen en het ebook eenvoudigweg als PDF te exporteren. Zoals het papieren boek er uit ziet (zag), zo ziet de PDF er dan ook uit. In theorie tenminste.

De praktijk is echter dat (in ieder geval) bij InDesign de PDF er niet helemaal uitziet zoals het papieren boek. Bij het exporteren gaat de software er vanuit dat het een proefdruk is en wordt er extra witruimte in de marges geplaatst met vermelding van bestandsnaam en/of andere codes. Leuk voor een drukker maar minder handig als je zo’n PDF wilt lezen op een beeldscherm, ereader of tablet.

Vanochtend kwam ik zo’n PDF tegen toen ik het ‘Zomerpakket Voelspriet‘ kocht. Henk van Ess biedt, naast een door hem geschreven artikel over Facebook Graph en een Engelstalig ebook over zoeken op internet, in dit pakket ook een PDF ebookversie van zijn boek De Google Code te koop aan. Behalve dat de drie PDF documenten – niet heel gebruiksvriendelijk maar waarschijnlijk een beperking van het platform – aan elkaar geplakt zijn tot 1 document, is de Google Code dus een uit Adobe InDesign geëxporteerde PDF.

pdf bijsnijden

Zoals je hierboven kunt zien zijn er hulplijntjes (voor het snijden van de gedrukte versie) en andere zaken zichtbaar. In Adobe Acrobat (dus de volledige versie en niet de standaard Adobe Reader) kun je niet alleen PDF’s maken maar ook bewerken en dat is wat ik gebruik om die extra rand bij te snijden. Het kan ongetwijfeld ook in andere PDF software op een vergelijkbare wijze maar ik beperk me nu tot hoe het in Acrobat werkt.

PDF bijsnijden

Allereerst heb ik de individuele documenten met behulp van de Extract functie, die je bij Tools onder het kopje Pages vindt, weer van elkaar gescheiden. Acrobat haalt dan de pagina’s uit de gecombineerde PDF en slaat ze apart op als nieuwe PDF. In het bovenstaande screenshot werk ik dus met de 136 pagina’s van De Google Code die ook dezelfde opmaak allemaal hebben met die witte rand er omheen.

In het zelfde Pages menu vind je ook de Crop functie om PDF-pagina’s bij te snijden. De tooltip meldt dat je in een (willekeurige) pagina het gebied kunt selecteren wat je wilt behouden om daarna te dubbelklikken op die selectie maar met de toetsencombinatie Control-Shift-T kom je ook gelijk bij het vervolgscherm waarin je handmatig kunt instellen wat er bijgesneden moet worden.

pdf bijsnijden
Heb je wel op een willekeurige pagina precies geselecteerd wat je wilt behouden? Dan zijn de marges waarin bijgesneden moet worden al ingevuld. Ben je meteen met Control-Shift-T naar dit scherm gegaan, dan kun en moet je hier die instellingen ingeven. In het kader, maar ook in het document zelf wat je er naast blijft zien, kun je zien welke wijzigingen je voor top, bottom, left en right moet aanbrengen. Het werkte voor deze PDF met 0,8 cm aan alle kanten om de blauwe lijn netjes rondom de bladspiegel van het ebook et krijgen. Je ziet de blauwe nieuwe paginagrens verschijnen rechts dus het is gewoon een beetje passen en meten.

Belangrijk is om rechtsonderaan de Page Range te wijzigen naar All om ook daadwerkelijk alle pagina’s in het ebook bij te snijden – standaard staat alleen de geselecteerde pagina aangevinkt – tenzij natuurlijk niet alle pagina’s in het PDF document gelijk van opmaak zijn. Je komt ook wel eens PDF documenten tegen waar de marges en opmaak op de even en oneven (links en rechts) pagina’s van elkaar afwijken. In dat geval kun je bovenstaande stappen simpelweg twee keer doen – 1 keer voor de even en 1 keer voor de oneven pagina’s – en deze specifiek voor de even of oneven pagina’s toepassen in het document.

Nadat je op OK geklikt hebt wordt de PDF bijgesneden en is het een stuk prettiger te lezen.

pdf bijsnijden

@afbeelding Knife en PDF via Pixabay (CC0)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top