Boekenplog: Bibliotheek Deventer

Ook al woon ik zelf in Deventer, ik breng niet zo vaak een bezoek aan de bibliotheek. Dat komt omdat ik dichterbij één van de filialen woon en daar dus naar toe ga. De Bibliotheek Deventer zit echter in een prachtig oud pand, midden in het centrum aan de Brink en toen ik er tijdens de Deventer Boekenmarkt langs liep nam ik me voor om ook hier wat foto’s te gaan maken. De bibliotheek zal ergens in de toekomst gaan verhuizen naar een andere plek in het centrum en het leek me dus een goede gelegenheid om het een en ander vast te leggen nu het nog kan.

de Bibliotheek Deventer

Deventer is één van de vijf oudste steden van Nederland. Je vindt de Bibliotheek Deventer dan ook niet terug in een modern architectonisch hoogstandje, zoals de NBA, Rozet of het Eemhuis, maar in een redelijk oud gebouw waar nog traditioneel “openbare leeszaal en bibliotheek” aan de muur prijkt.

de Bibliotheek Deventer

Wat het wel gemeen heeft met vele andere bibliotheken in Nederland is dat het gebouw gedeeld wordt met andere (culturele) instanties. Zo vind je bijvoorbeeld ook de studio’s van Deventer Radio en Televisie in het bibliotheekgebouw en heeft het Gemeentelijk Informatiecentrum er een balie.

de Bibliotheek Deventer

Genoeg gekeken aan de buitenkant, tijd om naar binnen te gaan!

de Bibliotheek Deventer

Omdat je niet moet tornen aan basisprincipes vind je bij de ingang natuurlijk meteen de lopende band om je boeken in te leveren.

de Bibliotheek Deventer

En aangezien de ingang ook de uitgang is, staat daar één van de zelfservice uitleenbalie recht tegenover.

de Bibliotheek Deventer

StOK Lijsje Lorresnor, staat er op een vitrine bij de in-/uitgang die gevuld is met oude kinderboeken. StOK is de Stichting ‘t Oude Kinderboek en die zit op de eerste verdieping in de bibliotheek. Dat is echter eigenlijk een zelfstandige boekenplek en die verdient een eigen boekenplog, nietwaar? Later dus meer!

de Bibliotheek Deventer
de Bibliotheek Deventer
de Bibliotheek Deventer

De leeszaal vind je meteen beneden achter de uitleenbalie. Voorzien van meerdere grote en kleinere leestafels en natuurlijk een grote kast vol met kranten en tijdschriften. Ik kon het me niet herinneren van de laatste keer dat ik er was maar er zit ook een kleine balie bij waar je koffie en thee kunt bestellen. Van alle gemakken voorzien dus!

de Bibliotheek Deventer

Vanuit het deel met de leeszaal heb je ook een goed overzicht van de rest van de bibliotheek.

de Bibliotheek Deventer

Ik blijf nog op de begane grond en loop naar achteren. Daar vind je de bladmuziek, dvd’s en de ruimtes van Deventer Radio en Televisie. Er wordt deze ochtend in elk geval geen programma gemaakt volgens mij.

de Bibliotheek Deventer

Ik loop nog wat dichterbij naar de radioruimte om te kijken of ik nog iemand zie zitten (nee dus) maar daar vandaan heb ik wel mooi zicht op de trap naar de eerste verdieping – ah daar zie ik een bord van de Stichting ‘t Oude Kinderboek – en de grote kast aan de verre zijde vol met gereserveerde boeken. Dat zijn er best veel!

de Bibliotheek Deventer

Een bezoekje aan de Stichting ‘t Oude Kinderboek stel ik nog even uit en ik loop op de 1e verdieping de andere kant op. Smal maar knus met zelfs nog een bankje erbij.

de Bibliotheek Deventer

Vanuit de hoek heb je ook weer een mooi overzicht van de benedenverdieping natuurlijk.

de Bibliotheek Deventer

Het zijn leuke bakken maar dat retailconcept/winkelpresentatie doet me in dit geval meer denken aan de kraampjes bij de boekenmarkt om eerlijk te zijn. Ik denk dat als ik een specifieke titel zou zoeken, ik die meteen zou gaan reserveren.

de Bibliotheek Deventer

Ik ben wel dol op gangetjes en (stille) hoeken in een bibliotheek en daar stelt de bibliotheek Deventer niet in teleur.

de Bibliotheek Deventer

Iets verderop heb je juist weer een mooi overzicht van de begane grond met de leeszaal.

de Bibliotheek Deventer

Met een leuke doorkijk naar de andere kant van de eerste verdieping die me in eerste instantie helemaal ontgaan was. En ah, daar is nog een uitleenbalie beneden :)

de Bibliotheek Deventer

Aan die andere kant vind je, behalve kasten vol met studieboeken, ook de balie van het Gemeentelijk Informatiecentrum. Voor als je vragen hebt over regelingen of adressen zoekt van instanties in Deventer.

de Bibliotheek Deventer

Dat soort vragen heb ik niet en dus zucht ik even bij de kast van de computerboeken omdat ik het SISO mis. Dat was ook verre van perfect als plaatsingsysteem maar je kunt specifieke titels er in elk geval makkelijker mee terug vinden.

de Bibliotheek Deventer

Hee, nog een trap? Ik was bijna vergeten dat de bibliotheek ook op de tweede verdieping zat!

de Bibliotheek Deventer
de Bibliotheek Deventer

Daar vind je de gezellige en toch ruim opgezette jeugdafdeling.

de Bibliotheek Deventer

En de jeugdstudieboeken voor alle spreekbeurten. Als dat tenminste niet allemaal gegoogeld wordt natuurlijk.

de Bibliotheek Deventer

En omdat de jeugd nu eenmaal al vroeg nieuwsgierig is kun je je aan de andere zijde van die etage meteen verdiepen in de romantische literatuur.

de Bibliotheek Deventer

En hebben de jongeren van 12 jaar en ouder een eigen hangplekje …

de Bibliotheek Deventer

Natuurlijk is er ook voorzien in computerwerkplekken om alle informatie voor je spreekbeurten daadwerkelijk te googelen. Ik ga nog even aan een tafel zitten vlak bij het raam – prachtig uitzicht! – maar besluit al snel dat het zo goed geweest is. Tijd om te gaan.

de Bibliotheek Deventer

En met een laatste blik op de ingang verlaat ik de Bibliotheek Deventer weer maar niet nadat ik alsnog uitgezocht had wat Lijsje Lorresnor nu precies was en wat dat te maken heeft met de Stichting ‘t Oude Kinderboek en de bibliotheek. Maar dat zie je in de volgende boekenplog.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (18) Write a comment

 1. ziet er heel gezellig uit. Zoveel foto’s dat je ze bijna moet nummeren om naar te kunnen verwijzen. Ik vind bijv. dat retrotafeltje met stoeltjes van de achtste (?) foto erg leuk. Vast een krijgertje.
  Jammer dat ze nou weer moeten verhuizen. Het heeft een fijne sfeer zo te zien.
  Lijsje Lorresnor, die naam komt me bekend voor, maar dat komt nog heb ik begrepen.

  Reply

 2. Een minder moderne uitstraling dan de bibliotheken uit je vorige plogs maar toch zeker een heel fijne sfeer. Vooral het oranje zeil op de begane grond doet mijn eigen jeugd in de bieb herleven.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top