Boekenplog: Waanders In de Broeren

Ook al reis ik bijna dagelijks met de trein naar Zwolle, ik kom eigenlijk maar zelden in het centrum van de stad en ken dus ook maar weinig boekenplekken in de omgeving. Ik vond het echter wel een keer hoog tijd worden om een bijzondere boekwinkel te bezoeken die, vergelijkbaar met Selexyz/Polare/nu Libris in de Dominicanenkerk in Maastricht, in de Broerenkerk gehuisvest is: Waanders In de Broeren.

Een boekwinkel in een kerk is dermate bijzonder dat sinds de opening van Waanders In de Broeren, in juli 2013, er al honderdduizenden bezoekers zijn geweest die ook in groten getale foto’s maakten. Ook op de eigen website vind je vele foto’s terug van het interieur van de Broerenkerk en zelfs de Britse Daily Mail Online besteedde eind 2013 uitgebreid aandacht aan de boekwinkel in de kerk. Maar zou ik het ook een bijzonder boekenplekje vinden?

Waanders in de Broeren

Om een kerk in het centrum van Zwolle terug te vinden heb je niet eens een routebeschrijving nodig. Tenzij je net als ik ook heel gemakkelijk verdwaalt. Enfin, het is me gelukt de Broerenkerk te vinden en op een zonovergoten woensdagmiddag staan de deuren uitnodigend open.

Meteen achter de beveiligingspoorten – wat ik uiteindelijk nog het meest ontsierende vond ook al snap ik de noodzaak – vind je rechts de tijdschriften en links de kranten. Je zou niet zeggen dat de kranten- en tijdschriftenindustrie in zwaar weer verkeren vandaag want er staan vele mensen te grasduinen. Maar ik hoor iets verderop nog veel meer geroezemoes.

Waanders in de Broeren

Geen wonder want als je iets doorloopt kom je rechts in een (grote) brasserie, Smaak In de Broeren, die helemaal vol zit met lunchende mensen. Waanders wilde behalve het verkopen van boeken ook andere functies kwijt kunnen in de winkel om niet alleen afhankelijk te zijn van boekenliefhebbers. Met deze brasserie lijkt dat doel in elk geval gelukt te zijn want het is druk!

Waanders in de Broeren

Aan de andere kant van de begane grond zie je nog beter hoe mooi de mix geworden is van de architectuur van de kerk en de inrichting met boeken. Zo stelde ik me ook wel een boekentempel voor moet ik zeggen.

Waanders In de Broeren is ingedeeld in wat ze ‘werelden‘ noemen. Een elftal thema’s met boeken maar ook allerlei nevenartikelen. Zo vind je o.a. flessen wijnen bij de kookboeken, speelgoed bij de kinderboeken maar ook kantoorartikelen en hoezen voor je Kobo ereaders.

Waanders in de Broeren

De werelden zijn verdeeld over de begane grond en de drie verdiepingen, die met een prachtig (smal) trappenhuis toegankelijk zijn. Maar voordat ik ga klimmen eerst nog even beneden rondkijken want eerlijk is eerlijk, het ziet er allemaal prachtig uit.

Waanders in de Broeren

Ik vind al 20 jaar dat boekwinkels (en bibliotheken) meer moeten doen met horeca en/of het concept van leescafés maar nog steeds kan ik bijna niet geloven dat de brasserie zo vol zit. Maar het is toch echt zo. Bibliotheken hebben ook vaak een leescafé maar ja, die zitten niet in een prachtige gerenoveerde kerk voor zover ik weet.

Waanders in de Broeren

Een fijne boekwinkel herken je mijns inziens toch aan de gangetjes met rijen boekenkasten. Heel fraai om dat ‘knusse’ concept nog steeds aan te treffen in een groot kerkgebouw.

Waanders in de Broeren

Er is ook nog een smalle gang als een extra 1e verdieping fungeert aan de rechterkant, de Gaanderij, waar de populair wetenschappelijke boeken te vinden zijn in de ‘Willen weten’ wereld. Vanaf die verdieping kijk je echter ook weer mooi naar beneden natuurlijk. Zelfs de honden snuffelen graag tussen de boeken.

Waanders in de Broeren

En natuurlijk kun je dan (net) iets beter kijken naar de overige drie verdiepingen. Tijd om weer naar beneden te gaan en de rest van Waanders In de Broeren te gaan bekijken.

Waanders in de Broeren

De wereld ‘Jong’ is de kinderboekenafdeling en ook die zit in een knus hoekje op de begane grond. Er moet wel weer een kinderboek gekocht worden natuurlijk. Een voorleesboek deze keer, Avonturen in het heksenbos.

Waanders in de Broeren

De flitser stond uit – sorry – maar het blijft een mooi plaatje vind ik.

Waanders in de Broeren

Op de eerste verdieping vind je de ‘Lekker binnen’ wereld met o.a. kookboeken maar ook dus wijn, servies en (keuken)cadeau’s. Dat heeft iets minder mijn aandacht om eerlijk te zijn maar vanaf de eerste verdieping kun je wel mooi de Gaanderij en de gang eronder op de foto zetten.

Waanders in de Broeren

De tweede verdieping herbergt de werelden ‘Lust voor het oor’ met cd’s en dvd’s en ‘Uit de kunst’ waar je de kunst- en designboeken kunt vinden. Ik geef toe dat ik de cd’s en dvd’s eigenlijk niet verwacht had in een tijd waar velen toch digitaal luisteren en kijken (of online koopjes zoeken).

Waanders in de Broeren

De derde verdieping is de tentoonstellingsruimte waar exposities elkaar afwisselen. Deze keer eentje met werken van Jan Voerman.

Waanders in de Broeren

En er staat een mysterieuze kist op de derde verdieping die niets te maken heeft met de expositie. Wel met een uitnodiging om hem open te maken en dat doe ik natuurlijk. Wie is Hermen?

Waanders in de Broeren

Hermen – voorheen Zwolse Harry – is een man die in de late Middeleeuwen op een onfortuinlijke wijze om het leven is gekomen en wiens stoffelijke resten eind 2010 gevonden werd in Zwolle (bron). Er is een wassen beeld gemaakt van hoe hij eruit gezien moet hebben en dat vind je dus in de kist terug. Het skelet zelf is ook te vinden in de kerk, op de begane grond. Hm, die hebben ze wel een beetje verstopt denk ik want ik had hem niet gezien. Zometeen maar even kijken dan.

Waanders in de Broeren
Waanders in de Broeren

Maar niet voordat ik nog even vanaf de derde verdieping twee foto’s gemaakt heb natuurlijk.

Waanders in de Broeren

In een kerk heb je (natuurlijk) grafzerken en in de Broerenkerk zijn er zo’n 50 aangetroffen. De nieuwe vloer dekt ze bijna allemaal af hoewel er nog een drietal een bijzondere plek hebben gekregen tussen de boekenkasten in (bron).

Waanders in de Broeren

In de vloer voor de grafzerken echter is een ruimte gemaakt voor het skelet van de Zwolse Hermen. Deze ruimte zit onder een speciale glazen plaat die pas transparant wordt als je op een knop drukt die erbij is geplaatst. Op zich wel prettig om niet je kinderen uit te hoeven leggen waarom er een skelet onder de vloer ligt in de boekwinkel :)

Waanders in de Broeren

Met een laatste blik achterom verlaat ik Waanders In de Broeren. Behalve grafzerken, Zwolse Hermen, een brasserie, een winkelassortiment, een podium en een tentoonstellingsruimte kun je er gelukkig ook nog steeds heel veel boeken vinden. Wat dat betreft is het echt een bijzondere boekenplek die je gewoon gezien moet hebben.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (36) Write a comment

 1. Ik vind je boekenplogs heerlijk Raymond, had ik dat al gezegd? Ze zijn de meest persoonlijke van je posts, ik denk daarom. Genieten. En wat een aparte winkel met die grafstenen en dat eh, high tech graf?!

  Reply

 2. Dat ziet er wel een stuk ruimer en lichter uit dan de boekwinkel in Maastricht (waar ik afgelopen vrijdag was). Ben jij al in Maastricht geweest? Mij lukte het niet om daar duidelijke foto’s te maken. Ik heb wel veel vertrouwen in jouw kunsten.

  Reply

  • Hee, leuk dat je in de Dominicanenkerk bent geweest. Zelf ben ik daar nog niet geweest dus daar zal ik ooit nog naar toegaan, samen met mijn vertrouwde smartphonecamera :)

   Reply

 3. OMG!
  I had no idea there was a skeleton under the floor and only took a picture of the tomb stones with my feet standing on it! May I know where the button is?

  May I have your permission to use the photo of the skeleton in my blog by linking to your blog?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top