Drie WordPress plugins voor (Creative Commons) foto’s in je blog

wordpress plugins

Het valt nog niet mee om geschikte en ‘veilig te gebruiken’ afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook zonder zorgen mag gebruiken omdat de makers ervan vooraf toestemming gegeven hebben. Daar worden soms nog bepaalde voorwaarden aan verbonden middels een Creative Commons licentie, zoals dat je verplicht de naam van de maker erbij moet vermelden of dat je een foto niet voor commerciële doeleinden mag gebruiken, maar er zijn ook veel foto’s te vinden waarbij de maker geen enkele voorwaarde verbindt aan het gebruik ervan.

Aangezien jij zelf verantwoordelijk bent voor het correct gebruik van andermans foto’s – lees hier nog even na hoe dat zit met auteursrecht en het gebruik van foto’s – is het ook een goed idee om te controleren of er, en zo ja welke, voorwaarden er vermeld staan op een fotosite en wat je allemaal wel mag/kunt doen met de foto’s. Voor een aantal sites heb ik dat al voor je gedaan overigens. Op die manier kun je zelf goed inschatten of je bepaalde foto’s wel of niet wilt gebruiken en weet je zelf ook precies waar je alle foto’s vandaan hebt gehaald. Mocht er ooit ‘gedoe’ van komen, dan scheelt dat enorm.

Nou zal lang niet iedereen tientallen fotosites af willen gaan, op zoek naar een geschikte foto die je veilig mag gebruiken. En is het ook nog wel een zorgvuldig werkje (zeg maar best wel veel werk) om de foto te downloaden, bij te snijden naar een passende afmeting, weer te uploaden naar je blog en daar ook nog de correcte naamsvermelding bij te zetten. Zou het niet handig zijn als je gewoon tijdens het tikken van de blogpost meteen vanuit WordPress kon gaan zoeken naar een foto of afbeelding en dat deze automatisch in je blogpost verschijnt? Met ook automatisch de naamsvermelding er al bij?

De titel van deze blogpost verraadt al dat dit inderdaad kan met enkele WordPress plugins. Als je gaat zoeken naar WordPress plugins waarmee je foto’s kunt opnemen in je blogpost, kom je er achter dat er vele te vinden zijn die onderling nogal verschillen in kwaliteit en in de achterliggende fotosites die ze gebruiken. De fotosites moeten zelf wel zoekmogelijkheden hebben – want anders kan een plugin er ook niet in zoeken natuurlijk – dus goede sites als Unsplash en Skitterfoto vallen af. Maak je echter veel gebruik van Flickr en/of Pixabay (beide favoriet bij mij) dan kan een goede plugin je veel tijd besparen. Mits je ook hierbij goed blijft opletten wat die plugin exact doet natuurlijk.

Een WordPress plugin die goed aangeschreven staat, maar die ik niet werkend kreeg op dit blog, is Compfight. Met deze plugin doorzoek je alle foto’s op Flickr die voorzien zijn van een Creative Commons licentie. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende CC-licenties en moet je dus zelf uiteindelijk goed opletten welke licentie er hangt aan de foto die jij wilt gebruiken. Behalve dat Compfight dus niet werkt icm andere plugins op mijn blog is het niet kunnen kiezen van specifieke licentie(s) een reden om Compfight niet te gebruiken en ging ik alsnog op zoek naar andere WordPress plugins die dit beter deden. Zoals dus de volgende drie plugins die ook nog eens actief onderhouden worden door de makers:

WP Inject

WP Inject is meteen de meest uitgebreide plugin die zonder veel aanpassingen zowel Flickr als Pixabay doorzoekt op je trefwoorden en gevonden foto’s. Dat doet WP Inject op een aparte manier, namelijk door een nieuwe metabox (een blok) toe te voegen onderaan het editorscherm waarin je je blogposts tikt. Dat is wat onhandiger dan andere vergelijkbare plugins maar het geeft WP Inject extra functionaliteiten zoals bijv. het weergeven van zoekresultaten van meerdere zoekacties onder elkaar.

Wat WP Inject bijzonder maakt zijn de diverse instellingen waarmee je zelf kunt bepalen wat de plugin precies doet. Zo kun je o.a. (voor Flickr) precies instellen op welke soort CC-licentie(s) gezocht moet worden, hoe groot de foto’s mogen zijn zodat ze nog passen in de layout van je blog, waar precies de naamsvermelding moet komen als je de foto in de tekst zet en of je foto’s wilt embedden vanuit Flickr of dat je ze automatisch op je eigen server wilt zetten in de Mediabibliotheek van WordPress. Maar ook kun je de templates aanpassen die gebruikt worden zodat je bijv. de naamsvermelding in het Nederlands hebt staan ipv het standaard Engels.

Voor diegenen die de WordPress SEO plugin van Yoast gebruiken heeft WP Inject de mogelijkheid om je focus keyword automatisch toe te voegen aan de foto’s die je in de blogpost plaatst. Het is lastig om een functionaliteit te vinden die niet door deze gratis plugin automatisch gedaan kan worden. De maker stelt regelmatig updates beschikbaar en heeft ook nog een prima handleiding op zijn eigen site staan.

Flickr – Pick a Picture

Klinkt WP Inject nog steeds als veel werk en wil je alleen maar eenvoudig Flickr foto’s in je blogpost? Dan is Flickr – Pick a Picture een uitstekende plugin die vooral gebruik maakt van de mogelijkheden die WordPress zelf al heeft.

Na installatie van de plugin verschijnt er een nieuwe optie in het scherm als je nieuwe media toevoegt. Behalve zoeken in je eigen Mediabibliotheek en het uploaden van een nieuwe foto kun je meteen Flickr doorzoeken vanuit WordPress. Wat de plugin vervolgens doet kun je ook hier zien – en aanpassen – bij de instellingen. Dat is bij Flickr – Pick a Picture beperkt tot het selecteren van 1 of meerdere van de licenties (inclusief juist wel auteursrechtelijk beschermde werken, pas op daarvoor), de standaardgrootte, hoe de zoekresultaten gesorteerd worden en of de naamsvermelding wel of niet opgenomen moet worden in de caption van de foto. Zoals gezegd maakt de plugin gebruik van de mogelijkheden van WordPress zelf en dat betekent dat de foto’s in de Mediabibliotheek geplaatst worden, en dat je het standaard WordPress scherm krijgt voor het toevoegen van nieuwe media waarmee je de uitlijning en de grootte van de foto kunt aanpassen.

Simpel maar zeer doeltreffend.

Pixabay Images

Het aanbod van Pixabay is een stuk kleiner dan dat van Flickr maar het heeft als groot voordeel dat alle foto’s onder een CC0 verklaring te gebruiken zijn. Er wordt ook redactie gevoerd op wat er wel en niet op de site wordt aangeboden en de foto’s worden ook vindbaar gemaakt door er een beschrijving aan toe te voegen. Je kunt de foto’s in meerdere groottes downloaden, bewerken (of niet) en vrij gebruiken op je blog – zelfs voor commercieel gebruik –  zonder dat je zelfs maar aan naamsvermelding hoeft te doen. Hoewel ik voorstander ben van dat wel te doen zodat je zelf weet waar je de foto vandaan hebt gehaald.

Pixabay Images integreert met de bestaande Add Media knop. De instellingen van deze plugin zijn beperkt tot wat de zoekmogelijkheden op de site zelf zijn. Je kunt kiezen of je behalve foto’s ook clipart wilt doorzoeken, hoeveel zoekresultaten je wilt zien en of je wel of niet de naamsvermelding erbij wilt zetten. Net als bij Flickr – Pick a Picture integreert Pixabay Images verder gewoon met de reguliere WordPress mogelijkheden en kies je de grootte (en uitlijning) van de afbeelding in het welbekende scherm.

Gemakkelijker is niet altijd beter

Zowel WP Inject, Flickr – Pick a Picture als Pixabay Images doen wat ze beloven en maken het een stuk eenvoudiger om foto’s van Flickr en/of Pixabay te gebruiken in je blogposts. Ze hebben echter ook hun beperkingen en geven een deel van die beperkingen ook weer door aan jou. Zo zit je natuurlijk vast aan ‘slechts’ twee fotosites en zijn er nog honderdduizenden foto’s te vinden op andere sites die niet door de bovengenoemde plugins gebruikt kunnen worden. Daarnaast bepalen ze voor jou hoe de naamsvermelding bij de foto’s er uit komt te zien en waar die komt te staan in je blogpost. Je hebt ook nog eens weinig aan de plugins als je foto’s wilt bewerken voordat ze op je blog komen. Mits de licentie dat toestaat natuurlijk.

In mijn geval gebruik ik meestal de embedcode die Flickr aan elke foto meegeeft om foto’s op mijn blog te plaatsen en bewerk (combineer) ik foto’s van Pixabay om ze aan te laten sluiten bij de inhoud van een blogpost. Naamsvermeldingen zet ik niet bij de foto’s zelf maar plaats ik als eindnoot onderaan de blogpost. Voldoende redenen voor mij om dit handmatig te blijven doen.

Gaat het je puur om het vinden van veilig te gebruiken foto’s en die in je blog te gebruiken? Dan zou ik zeker de drie WordPress plugins eens uitproberen en kijken welke het beste bevalt.

Getipt via WPMUDEV

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top