Foto’s online bewerken met Photoshop Express Editor

Ongeacht of je nou een foto van een ander (let wel op het auteursrecht!) of een zelf gemaakte foto wilt gebruiken op je blog op website, meestal moet je eerst nog even de foto bewerken voordat je ze kunt plaatsen. Daar heb je (dure) fotobewerkingsprogramma’s voor zoals Adobe Photoshop of gratis alternatieven zoals Paint.net of GIMP maar die bevatten bijzonder veel functionaliteiten die je waarschijnlijk nooit zult gebruiken en je moet ook nog eens de software op meerdere computers installeren als je geen vaste werkplek hebt.

Zeker als je alleen maar het formaat van de foto’s wilt aanpassen, foto’s wilt bijsnijden of een regeltje tekst in de foto wilt plaatsen, kun je ook echter ook gebruik maken van websites waarmee je foto’s direct in je browser kunt aanpassen zonder software te installeren. Ook daar zijn er vele van te vinden, zoals bijv de excellente Pixlr Editor, maar qua naamsbekendheid leggen ze het toch af tegen de gratis online versie van Adobe Photoshop, de Photoshop Express Editor.

Photoshop Express Editor

Adobe biedt vanzelfsprekend niet de volledige Photoshop gratis aan – daar mag je stevig voor betalen – maar op Photoshop.com vind je in het menu van de online tools wel een (zeer) beperkte versie terug die nog steeds ruimschoots voldoet als je alleen maar eenvoudige aanpassingen wilt maken aan je foto’s.

Photoshop Express Editor
De eerste beperking duikt meteen op zodra je de Photoshop Express Editor opstart. Je kunt geen foto’s bewerken die je elders online hebt staan in bijv. Flickr, Google+ Photos of Facebook maar je moet ze uploaden vanaf je computer. Nou vind ik dat ook geen enkel probleem aangezien dergelijke sites bijna altijd hun eigen foto-editor hebben en ik juist foto’s wil bewerken die ik al gedownload heb.

Photoshop Express Editor
Een volgende beperking is dat er alleen foto’s in JPEG formaat ondersteund worden van maximaal 16MP.

Photoshop Express Editor
Ook dit zal in de praktijk weinig problemen opleveren aangezien het overgrote deel van de foto’s al in JPEG zullen zijn en je wel erg je best moet doen om boven de 16 megapixels te komen qua formaat. De foto’s die je bij Unsplash kunt vinden (bijvoorbeeld) zijn weliswaar in zeer hoge resolutie te downloaden maar zijn alle tussen de 10 en 12 megapixels.

Photoshop Express Editor
Als je een foto geupload hebt – wat zeer snel gaat dankzij het gebruik van Flash en inderdaad, hierdoor kun je het niet op een iPad gebruiken – dan kom je in de editor zelf met alle basisfuncties. Die zijn verdeeld in twee tabbladen (Edit en Decorate) waarbij je waarschijnlijk alleen maar de eerste twee of drie vaker zult gebruiken. Crop & Rotate voor het bijsnijden en roteren van de foto, Resize voor het aanpassen van het formaat en Auto Correct waarbij het programma probeert automatisch de foto te optimaliseren qua (o.a.) kleur, witbalans en soft focus. Zo simpel is het.

Photoshop Express Editor
Op het tabblad Decorate kun je de foto nog voorzien van wat eenvoudige teksten, tekstballonnetjes of een beperkt aantal clipart afbeeldingen ter verfraaiing van het geheel, mocht je daartoe genegen zijn.

Photoshop Express Editor
Ben je klaar met bewerken en aanpassen? Dan klik je op Done en krijg je de optie om de foto opnieuw op te slaan op je computer. En kan die gebruikt worden op je blog of website. Vergeet niet de bron en naamsvermelding erbij te zetten he?

@foto door S. Zolkin via Unsplash CC0

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top