Je moet de bovenstaande schermafbeelding wel heel goed bestuderen wil je kunnen zien wat er anders is aan de nieuwe versie van Calibre. Piepklein, links onderin, zie je Calibre 2.0 staan en hoewel het maar liefst zeven jaar duurde tot het ebookbeheerprogramma bij versie 1.0 aan belandde, is 1 jaar en 48 tussentijdse updates later nu dus Calibre 2.0 uitgebracht.
Aangezien je bijna wekelijks een update van Calibre voorgeschoteld krijgt kan het goed zijn dat je (flink) wat versies achterloopt. Of dat je wel elke week de nieuwe versie installeert en je afvraagt wat er nou zo radicaal anders is aan Calibre 2.0. Sinds versie 1.15 heeft Calibre een geïntegreerde ebook editor die met elke update telkens weer iets beter wordt maar daar zijn geen schokkende nieuwe dingen in de nieuwe versie bij gekomen. Nee, het grootste verschil met de voorgaande versies is dat Calibre 2.0 achter de schermen nu draait op een nieuwe grafische toolkit die ervoor zorgt dat het programma op allerlei besturingssystemen hetzelfde eruit ziet.
Niet dat je daar rechtstreeks wat mee moet – dat is interessant voor programmeurs en niet voor de gebruikers – maar het heeft wel consequenties voor de werking van Calibre als je gebruik maakt van plugins. De makers van de plugins moeten speciaal voor Calibre 2.0 nieuwe versies maken aangezien de oudere, bestaande, versies niet (goed) meer functioneren. Dat kan dus betekenen dat je de nieuwe versie van Calibre installeert en dat bepaalde zaken niet meer goed werken. Als je bijvoorbeeld eerdere blogposts van mij gebruikt hebt om plugins toe te voegen aan Calibre dan zul je, behalve Calibre, ook die plugins moeten gaan updaten.
Voor alle plugins die door Calibre zelf ondersteund worden met updates, zoals bijvoorbeeld de KoboExtended plugin om ebooks als Kobo ebooks op je ereader te zetten en de Kobo Utilities plugin waarmee je de leesvoortgang van je ereader kunt importeren in Calibre, gaat dat min of meer vanzelf. Net zoals Calibre rechtsonderaan altijd meldt dat er een nieuwe update van het programma beschikbaar is, vertelt het ook dat er updates van al geïnstalleerde plugins zijn. Je kunt nog even kijken op de statuspagina van alle plugins maar bijna alle actief bijgehouden plugins zijn inmiddels overgezet naar Calibre 2.0.
Maar als je Calibre gebruikt om de DRM van Kindle of met Adobe DRM beveiligde ePub ebooks te verwijderen, dan werkt dit niet meer zodra je de update van Calibre gedaan hebt. Ga dus daarom naar de site van de maker van de DeDRM plugin en haal daar een nieuwe versie van de plugin op die wel werkt met Calibre 2.0.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om niet de update uit te voeren naar de nieuwe Calibre versie maar aangezien er nog steeds wekelijks nieuwe verbeteringen worden geïntroduceerd is het de vraag hoe lang je dat vol kunt/wilt houden. Ik heb overigens alle drie de hierboven genoemde plugins getest na de update naar Calibre 2.0 en ze werken (weer) prima. Die DRM wilde ik natuurlijk niet laten zitten op mijn bij Kobobooks gekochte ebook.
#
[Vakblog] Even opletten en updaten met Calibre 2.0: http://t.co/ZlsiEPsCWu
“Even opletten en updaten met Calibre 2.0” vooral als je de #drm van ebooks wil blijven afhalen. Via @rsnijders http://t.co/v7bkieYhjx
Even opletten en updaten met Calibre 2.0 – Vakblog – http://t.co/3WZtlu6NHf
Sinds de update 3.24.2 werkt mijn Calibre niet meer naar behoren . Het zijn eigenlijk de plugins die dienst weigeren alsook de metadata downloaden. Ik heb modify epup en count pages uitgetest en die werken dus niet . Kunt u mij misschien helpen om terug in de vorige versie te geraken ofwel de plugins weer werkende te krijgen ?
Alvast bedankt .
Dan is het eerste om te proberen, het installeren van een oudere versie. Op https://download.calibre-ebook.com/3.html vind je alle vorige versies uit de v3 en 3.23 zou een goed idee zijn. Werkt het daarna wel? Dan kun je overwegen om 3.25 over 2 weken te proberen.
Je kunt altijd oudere versies op die manier terugzetten!