Notities en markeringen exporteren van je ereader m.b.v. Calibre

Een lezer mailde me met een vraag over het bewaren van notities en markeringen (highlights) die je op een ereader in een ebook kunt maken: Mijn ereader is kort na de aanschaf vast gelopen en al mijn gemaakte markeringen en notities zijn verdwenen. Wegens het gebruik voor een studie is het erg handig om met de markeringen en notities te werken. Is er misschien een plugin voor Calibre die de notities en markeringen kan opslaan van mijn ereader of dat er via een andere omweg mogelijkheden zijn om deze te bewaren?

Bijna alle ereaders met een aanraakscherm hebben de mogelijkheid om notities te maken en markeringen aan te brengen in een ebook dat je aan het lezen bent. Dat kan handig zijn, zoals bij de vraagsteller, als je ebooks voor je studie leest hoewel de meeste mensen een ereader waarschijnlijk alleen gebruiken voor het lezen van romans en het daar een stuk minder voor de hand ligt om zinnen te markeren en te voorzien van je eigen notities.

Het lastige is dat die markeringen en notities op de ereader weliswaar gekoppeld zijn aan het ebook maar dat die zelfgemaakte teksten niet als metadata worden toegevoegd aan het ebook zelf. Notities en markeringen worden in de database opgeslagen op de ereader zelf zonder de mogelijkheid om daar zelf gemakkelijk een backup van te maken of ze te exporteren naar je pc omdat je ze bijv. in Word wilt gebruiken. Ereaders zijn – by design – niet ingericht om metadata te exporteren en los van het posten van een geselecteerde alinea op Facebook kun je er weinig mee.

Ook Calibre gaat uit van eenrichtingsverkeer naar een ereader toe. Je kunt in Calibre zelf metadata toevoegen aan  de ebooks in je bibliotheek maar het kan niet alle metadata halen uit de database van een ereader omdat die functionaliteit per soort (en model) ereader anders geprogrammeerd moet worden. Dat is de reden dat zelfs plugins die dit wel kunnen alleen maar werken voor specifieke modellen en merken ereaders. Al eerder besprak ik de Kobo Utilities plugin die overweg kan met de databasestructuur van de Kobo ereaders waardoor je bijv. de leesvoortgang kon exporteren naar Calibre toe. En met diezelfde plugin kan ook de bovenstaande vraag opgelost worden want de Kobo Utilities plugin (rechtstreeks te installeren door naar Voorkeuren, Plug-ins en Nieuwe plug-ins verkrijgen te gaan) is ook in staat om de notities en markeringen uit te lezen.

M.b.v. de Kobo Utilities plugin

notities en markeringen exporteren
Als je je ereader beheert met Calibre, dan staat het ebook waarschijnlijk zowel in je bibliotheek als op je ereader. Selecteer de titel, waarvan je de notities en markeringen wilt exporteren, in de bibliotheek en klik op de pijltje naast het Kobo Utilities icoontje om ‘Copy annotation for Selected Book‘ te kiezen. Er opent dan een scherm waarin na enkele seconden de metadata verschijnt van het ebook, inclusief de markeringen (en bijbehorende notities). Deze kun je vervolgens kopiëren naar het klembord met de knop rechtsonderaan en plakken in Word, Kladblok of waar dan ook.

De vraagsteller kan hier mee vooruit want die heeft een Kobo Aura HD en daar werkt de bovengenoemde oplossing prima voor. Maar wat als je een ander merk ereader hebt? Een Sony of een Kindle?

M.b.v. Calibre zonder plugins

Dan is het goede nieuws dat je niet per se een plugin nodig hebt om notities en markeringen te exporteren van je ereader. Calibre heeft een ingebouwde (en goed verstopte) mogelijkheid om juist deze notities en markeringen op te halen van een aangesloten ereader.

notities en markeringen exporteren

Het ophalen van de notities en markeringen zit namelijk verstopt in het menu waarin je juist de ebooks verstuurt naar de ereader toe. Dat heb je al gedaan om het ebook op de ereader te zetten maar als je vervolgens notities of markeringen hebt aangebracht op de ereader, vind je in hetzelfde menu (rechtsklikken op de titel in je bibliotheek en dan zie je het bovenstaand menu) ook ‘Fetch annotations (experimental)‘ terug.

notities en markeringen exporterenHet is experimenteel omdat het niet met alle ereaders en apparaten werkt die je aan kan sluiten op Calibre maar met de Kobo Glo, Kobo Aura HD en mijn Kindle Paperwhite werkte het zonder problemen. Calibre haalt de notities en markeringen op van de ereader en verwerkt de tekst in de comments van de ebook in je Calibre bibliotheek.

Je ziet de notities en aantekeningen dus pas als je bij de metadata van het ebook kijkt in Calibre. Heb je al omschrijvingen staan (of geïmporteerd) in het comments veld, dan zul je zien dat de notities en aantekeningen onderaan toegevoegd zijn. Ze zijn daarmee, in tegenstelling tot de methode met de Kobo Utilities, een permanent onderdeel geworden van de metadata. Wil je ze buiten Calibre gebruiken, dan kun je de notities selecteren, kopiëren en plakken naar bijv. Word toe.

De standaard Calibre optie is wat mij betreft dan ook de mooiste manier om gemaakte markeringen en notities te exporteren omdat je op die manier alles bij elkaar houdt in je bibliotheek.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Zeer bedankt, beste Raymond. Het was even gepuzzel, maar hier heb ik echt wat aan. Het verbijsterd me dat dit nog niet echt lekker werkt op moderne ereaders. In zij geheel vind ik dat er nog veel dingen zijn die kunnen worden verbeterd

  Reply

 2. Hallo Raymond,
  Heel blij ben ik met de info over demogelijkheid voor het bewaren van mijn ebook notities. Ik heb daarover nog een vraag.
  Ik heb een boek notities gemaakt en stonden in calibre en dit geselecteerd en gekopieerd, en gelukkig wel in een word doc opgeslagen. Bij terug zetten van het boek zie ik ze niet terug….kan ik dit ook terug zetten ?
  Mijn reader is de kobo aura one.
  in calibre heb ik de plug-ins kobo utilities en ook: werk boek bij.
  Mvg Tini Radstaake

  Reply

  • Hoi Tini, hier moet ik je het antwoord op schuldig blijven want hoewel exporteren van notities prima mogelijk is, heb ik nooit naar een manier gezocht om ze ook opnieuw te importeren op bijvoorbeeld een andere Kobo ereader.

   De Kobo Utilities plugin haalde (de bovenstaande blogpost is bijna 4 jaar oud en ik weet niet of die veranderd is) de notities uit de database van de ereader en verwerkte het als tekst in de opmerkingen. Dat is definitief éénrichtingsverkeer want tekst uit dat veld kan niet teruggestopt worden in de database. Als er een andere manier is om te doen, dan heb ik die in elk geval nog niet ontdekt helaas.

   Reply

 3. Hoi Raymond,
  Als ik het goed begrijp kan ik dus de notities die in het boek in Calibre
  via metadata wel te zien zijn niet meer bij terug plaatsen bij het boek op de reader zodat ze weer gezien kunnen worden…?… dat is jammer…maar ik kan natuurlijk wel mn worddocje uitprinten en erbij nemen he? top!
  Tini

  Reply

 4. Hallo Raymond,
  Heel fijn dat jij schrijft over ebooks. Dank ook voor de uitleg over de notities en markeringen naar Calibre halen. Helaas staat mij de optie ‘Copy annotation for selected book’ op lichtgrijs en kan ik dus niet selecteren. Ik heb een Kobo Aura H2O. Mijn laptop is een Apple. Het gaat om boeken die ik gekocht heb via Bol.com (en dus lees via Kobo). Weet jij waar het aan ligt dat ik niet kan selecteren?
  Barbara

  Reply

 5. Wat een heerlijke site met goed stapsgewijze uitleg. Dan ook erg blij met de beschrijiving om notities/markeringen te kunnen bewaren/opslaan. Top.

  Wel is het soms even puzzelen daar waar ik werkt met de nederlandse versie van Calibre, terwijl jij soms de engelse termen uit het programma gebruikt in je beschrijving.

  Reply

 6. Hallo Raymond (en Barbara),
  Evenals bij Barbara (bericht 18-12-’18) staat bij mij de optie ‘Copy annotation for selected book’ op lichtgrijs en kan ik dus niet selecteren. Ik heb ook een Kobo Aura H2O. Weet jij waar het aan ligt dat ik niet kan selecteren?
  Guy

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top