Notities en markeringen exporteren van je ereader m.b.v. Calibre

Een lezer mailde me met een vraag over het bewaren van notities en markeringen (highlights) die je op een ereader in een ebook kunt maken: Mijn ereader is kort na de aanschaf vast gelopen en al mijn gemaakte markeringen en notities zijn verdwenen. Wegens het gebruik voor een studie is het erg handig om met de markeringen en notities te werken. Is er misschien een plugin voor Calibre die de notities en markeringen kan opslaan van mijn ereader of dat er via een andere omweg mogelijkheden zijn om deze te bewaren?

Bijna alle ereaders met een aanraakscherm hebben de mogelijkheid om notities te maken en markeringen aan te brengen in een ebook dat je aan het lezen bent. Dat kan handig zijn, zoals bij de vraagsteller, als je ebooks voor je studie leest hoewel de meeste mensen een ereader waarschijnlijk alleen gebruiken voor het lezen van romans en het daar een stuk minder voor de hand ligt om zinnen te markeren en te voorzien van je eigen notities.

Het lastige is dat die markeringen en notities op de ereader weliswaar gekoppeld zijn aan het ebook maar dat die zelfgemaakte teksten niet als metadata worden toegevoegd aan het ebook zelf. Notities en markeringen worden in de database opgeslagen op de ereader zelf zonder de mogelijkheid om daar zelf gemakkelijk een backup van te maken of ze te exporteren naar je pc omdat je ze bijv. in Word wilt gebruiken. Ereaders zijn – by design – niet ingericht om metadata te exporteren en los van het posten van een geselecteerde alinea op Facebook kun je er weinig mee.

Ook Calibre gaat uit van eenrichtingsverkeer naar een ereader toe. Je kunt in Calibre zelf metadata toevoegen aan  de ebooks in je bibliotheek maar het kan niet alle metadata halen uit de database van een ereader omdat die functionaliteit per soort (en model) ereader anders geprogrammeerd moet worden. Dat is de reden dat zelfs plugins die dit wel kunnen alleen maar werken voor specifieke modellen en merken ereaders. Al eerder besprak ik de Kobo Utilities plugin die overweg kan met de databasestructuur van de Kobo ereaders waardoor je bijv. de leesvoortgang kon exporteren naar Calibre toe. En met diezelfde plugin kan ook de bovenstaande vraag opgelost worden want de Kobo Utilities plugin (rechtstreeks te installeren door naar Voorkeuren, Plug-ins en Nieuwe plug-ins verkrijgen te gaan) is ook in staat om de notities en markeringen uit te lezen.

M.b.v. de Kobo Utilities plugin

notities en markeringen exporteren
Als je je ereader beheert met Calibre, dan staat het ebook waarschijnlijk zowel in je bibliotheek als op je ereader. Selecteer de titel, waarvan je de notities en markeringen wilt exporteren, in de bibliotheek en klik op de pijltje naast het Kobo Utilities icoontje om ‘Copy annotation for Selected Book‘ te kiezen. Er opent dan een scherm waarin na enkele seconden de metadata verschijnt van het ebook, inclusief de markeringen (en bijbehorende notities). Deze kun je vervolgens kopiëren naar het klembord met de knop rechtsonderaan en plakken in Word, Kladblok of waar dan ook.

De vraagsteller kan hier mee vooruit want die heeft een Kobo Aura HD en daar werkt de bovengenoemde oplossing prima voor. Maar wat als je een ander merk ereader hebt? Een Sony of een Kindle?

M.b.v. Calibre zonder plugins

Dan is het goede nieuws dat je niet per se een plugin nodig hebt om notities en markeringen te exporteren van je ereader. Calibre heeft een ingebouwde (en goed verstopte) mogelijkheid om juist deze notities en markeringen op te halen van een aangesloten ereader.

notities en markeringen exporteren

Het ophalen van de notities en markeringen zit namelijk verstopt in het menu waarin je juist de ebooks verstuurt naar de ereader toe. Dat heb je al gedaan om het ebook op de ereader te zetten maar als je vervolgens notities of markeringen hebt aangebracht op de ereader, vind je in hetzelfde menu (rechtsklikken op de titel in je bibliotheek en dan zie je het bovenstaand menu) ook ‘Fetch annotations (experimental)‘ terug.

notities en markeringen exporterenHet is experimenteel omdat het niet met alle ereaders en apparaten werkt die je aan kan sluiten op Calibre maar met de Kobo Glo, Kobo Aura HD en mijn Kindle Paperwhite werkte het zonder problemen. Calibre haalt de notities en markeringen op van de ereader en verwerkt de tekst in de comments van de ebook in je Calibre bibliotheek.

Je ziet de notities en aantekeningen dus pas als je bij de metadata van het ebook kijkt in Calibre. Heb je al omschrijvingen staan (of geïmporteerd) in het comments veld, dan zul je zien dat de notities en aantekeningen onderaan toegevoegd zijn. Ze zijn daarmee, in tegenstelling tot de methode met de Kobo Utilities, een permanent onderdeel geworden van de metadata. Wil je ze buiten Calibre gebruiken, dan kun je de notities selecteren, kopiëren en plakken naar bijv. Word toe.

De standaard Calibre optie is wat mij betreft dan ook de mooiste manier om gemaakte markeringen en notities te exporteren omdat je op die manier alles bij elkaar houdt in je bibliotheek.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

  1. Pingback: Kobo tips en trucs - Vakblog

  2. Pingback: 5 manieren (en meer) om je E-reader te gebruiken – Woordchemie

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top