Elly’s Choice: de digitale boekenclub voor je legale downloads

Elly's Choice
Gisteravond werd duidelijk dat VBK Uitgevers en Dutch Media Uitgevers niet lijdzaam wilden afwachten tot hun concurrenten WPG en Lannoo(Meulenhoff Boekerij) dan eindelijk met de langbeloofde abonneeservice voor het onbeperkt lezen van ebooks zouden komen. VBK en Dutch Media lanceerden namelijk een eigen abonneeservice voor de digitale boeken uit hun eigen fondsen: Elly’s Choice. Het is echter geen Spotify-voor-boekendienst geworden met onbeperkt lezen voor een vast bedrag per maand maar een digitale boekenclub met een beperkt aantal voorgeselecteerde ebooks die je maandelijks als een bundel kunt downloaden.

De trotse eigenaren van Elly’s Choice zien het als een uniek en nieuw model voor de ebookmarkt in Nederland en inderdaad, ze zijn de eersten in Nederland die hun ebooks gebundeld te koop aanbieden middels een abonnement. Elke maand krijgt de abonnee tien ebooks om te downloaden uit de fondsen van de beide uitgeefconcerns. Vijf daarvan zijn van bekende(re) auteurs, vijf van minder of niet bekende auteurs en alle tien zijn ze minimaal vijf maanden oud zodat de abonneeservice niet (te hard) concurreert met de verkoop van de eigen bestsellers. Voor ebooks is dat inderdaad iets nieuws hoewel ik zelf grote overeenkomsten zie met het Playstation Plus abonnement waarbij je maandelijks meerdere vooraf geselecteerde Playstation games krijgt die eveneens een mix zijn van minimaal 1 jaar oude bekende games en wat recentere onbekende games.

Wie is Elly en hoe kiest ze de boeken?

De tien boeken worden door een redactieraad voor de abonnees geselecteerd waarbij een zo breed mogelijk aanbod wordt nagestreefd. De naam Elly’s Choice en het associeren van de dienst met een vrouw die Elly heet, lijkt dan ook vooral bedoeld te zijn om een persoonlijk karakter mee te geven aan de selectie die maandelijks gemaakt wordt. Het voelt natuurlijk een stuk prettiger aan als ene Elly je tien nieuwe interessante titels voorschotelt in plaats van dat je gaat nadenken over het strategische overleg dat plaats vindt in een redactieraad; waarbij het ongetwijfeld ook zal gaan over welke boeken ze liever nog niet aanbieden via Elly’s Choice omdat de individuele verkoop nog goed loopt. Ik ben daarbij vooral benieuwd hoe lang ze met een maandelijks aanbod kunnen blijven komen want hoewel het om redelijk grote fondsen gaat lijkt het me toch lastig om elke maand met 10 titels te komen zonder dat je de definitie van bekende(re) auteurs gaat oprekken. Zo ontzettend veel boeken van de bekende auteurs van VBK en Dutch Media zijn er ook weer niet.

Wat koop je nou precies?

Voor de eerste twee maanden hoef je je echter geen zorgen te maken want die selectie is al gemaakt. De eerste maand kun je de volgende boeken downloaden:

 • Saskia Noort – Debet
 • Nicci French – Blauwe maandag
 • Graeme Simsion – Het Rosie project
 • Nina George – De boekenapotheek aan de Seine
 • Auke Hulst – Kinderen van het ruige land
 • Christine Otten – Om adem te kunnen halen
 • Natacha de Rosnay – De belofte van Odessa
 • Suzanne Hazenberg – Thriller
 • Jill Mansell – Huisje boompje beestje
 • Herman Koch – Zomerhuis met zwembad

En de volgende maand:

 • Lisette Jonkman – Verkikkerd
 • Maartje Fleur – De Au pair
 • Tamara McKinley – Woenstijnwind
 • Philip Snijder – Het geschenk
 • Sophie Kinsella – Ik krijg je wel
 • Susan Smit – Gisele
 • Simone van der Vlugt – Jacoba, dochter van Holland
 • Yvonne Kroonenberg – Familieblues
 • Jojo Moyes – Voor jou
 • Maaike Gerritsen – De geboorte van een wees

Ook al is de site zelf nogal vaag over het formaat van de ebooks – er staat dat je ze kunt downloaden en dat ze geschikt zijn voor tablet, ereader, telefoon en computer -, het goede nieuws is dat je bij Elly’s Choice gewoon de ‘reguliere’ ebooks kunt downloaden. Dat betekent dus geen streaming ebooks maar downloadbare ePub bestanden, voorzien van een watermerk. Daar kwam ik achter toen ik uiteindelijk de algemene voorwaarden vond op de site en waar beschreven staat dat behalve het watermerk er ook een ex libris wordt aangebracht: je accountgegevens worden op de eerste pagina van het ebook gezet zodra je het downloadt. Dat moet er voor zorgen, samen met een lichte dreiging om deze accountgegevens eventueel door te spelen naar Stichting BREIN, dat je de ebooks niet verder verspreidt. Doordat het gewone ePub bestanden zijn zonder DRM kun je ze echter zonder problemen lezen op elk apparaat, dus wat mij betreft alleen maar complimenten hiervoor. Ik zal niet mopperen op het ‘onderkliederen’ van ebooks ook al ben ik daar net zo min fan van als het schrijven van mijn naam in mijn papieren boeken.

Wat betaal je er voor en hoe zit het met de kleine lettertjes?

Om maandelijks de tien voorgeselecteerde ebooks te kunnen downloaden bij Elly’s Choice betaal je €35,88 op jaarbasis. Aangezien dat niet lekker communiceert wordt het voor je omgerekend naar €2,99 per maand waarbij het goed is om te beseffen dat je dat bedrag dus niet maandelijks betaalt maar geacht wordt een jaarabonnement af te sluiten. Nou ja, je kunt wel een maandabonnement nemen maar dan kost Elly’s Choice ineens €24,99 en het zal zelfs voor een naïeve optimist duidelijk zijn dat deze optie voor de vorm toegevoegd is en er zeer sterk op gestuurd wordt om je voor minstens een jaar te verbinden aan de ebookdienst. Bij de betalingsopties wordt (pas) duidelijk dat dit abonnement ook nog eens automatisch verlengd wordt na dat eerste jaar. Als je dat zinnetje in puntgrootte 8 tenminste ziet staan natuurlijk.

En als je dat al niet een nette manier van communiceren vindt, dan wordt het helaas nog wat erger met de overige informatievoorziening op de site als het gaat om bijvoorbeeld het voortijdig beëindigen of opzeggen van je abonnement. Daar is namelijk helemaal niets over terug te vinden. In de algemene voorwaarden vind je de clausule over het herroepingsrecht – waarmee je zonder consequenties en met teruggave van de betaling binnen 14 dagen de overeenkomst kunt opzeggen – maar het blijft stil over opzegtermijnen en hoe er uberhaupt opgezegd kan worden. Precies wat volgens de Wet van Dam niet meer mag. Voor de goede orde: tussentijds opzeggen kan niet het eerste jaar volgens de wet en je hebt een opzegtermijn van 1 maand voordat het stilzwijgend verlengd wordt voor nog een jaar. Na de verlenging met een jaar is het abonnement op elk moment op te zeggen met dezelfde opzegtermijn van 1 maand.

Ik ga er van uit dat die informatie niet bewust achterwege is gelaten en dat het binnenkort alsnog op de site verschijnt maar er is eigenlijk geen excuus te bedenken waarom een abonneeservice bij de lancering geen volledige informatie verstrekt over de abonnementen zelf.

En gaat Elly’s Choice de Nederlandse markt van ebooks veranderen?

De mate waarin dit nieuwe platform ook de markt van ebooks gaat veranderen in Nederland is natuurlijk rechtstreeks gerelateerd aan het aantal toekomstige abonnees. De oprichters verwachten de komende jaren honderdduizenden abonnees te kunnen werven en hoewel me dat nogal aan de hoge kant lijkt, is het zeker zo dat deze nieuwe ebookdienst mooi inspeelt op het idee van de consument dat ebooks niet zo duur zouden moeten zijn. Elly’s Choice komt ook voort uit de erkenning dat het illegaal downloaden nu eenmaal niet meer weg te denken is. Met een gemiddelde prijs van €2,99 per maand voor telkens tien ebooks wordt de achterliggende boodschap luid en duidelijk gecommuniceerd: voor nog geen 30 cent per ebook is het niet eens de moeite waard om illegaal te downloaden.

Wat dit precies gaat betekenen voor de prijzen van ebooks die niet in dergelijke bundels verkocht worden, van VBK en Dutch Media maar ook alle andere uitgevers die ebooks verkopen, valt nog te bezien maar als er straks tienduizenden abonnees zijn voor deze dienst, dan zal de markt daar wel op moeten reageren. Er zullen minder mensen bereid zijn 10 tot 20 euro voor een ebook te betalen als deze een half jaar later in een bundel bij dezelfde uitgever te verkrijgen zal/kan zijn.

Waar Elly’s Choice nog wel het meeste impact op zou kunnen hebben is dat andere deel van de ebookmarkt waar uitgevers hun oudere titels beschikbaar maken, namelijk het ebookplatform van de openbare bibliotheken. Sinds dit jaar worden via dit platform ebooks uitgeleend door de bibliotheken die voor het grootste deel in het segment vallen van oudere titels die sowieso niet (meer) goed verkocht worden. Deze titels, en zeker die van VBK en Dutch Media, zullen hoogstwaarschijnlijk in de toekomst door de uitgevers gebundeld worden met titels van de meer populaire auteurs waarmee je als consument dus de keuze krijgt om een abonnement bij de bibliotheek voor de ebooks af te sluiten of rechtstreeks bij de uitgever zelf. Waarbij je bij de laatste ook nog wat meer bekendere titels zult aantreffen. En dan is €35,88 ook nog eens goedkoper dan een gemiddeld bibliotheekabonnement (en ja, ik weet dat het geen eerlijke vergelijking is!)

Hoe dan ook, er zijn logischerwijs grote overeenkomsten tussen een uitgever die een selectie aanbiedt van gebundelde ebooks voor jou en een bibliotheek die een selectie maakt en een collectie ebooks aanbiedt om te lenen. De verschillen zijn ook groot maar ik vraag me af of een fanatieke lezer verder kijkt dan de voordelen van het kunnen downloaden (en in bezit krijgen) van de ebooks versus het lenen bij een bibliotheek. Helemaal als je relatief weinig betaalt om de ebooks te kopen en je daar ook meer recentere titels bij krijgt. Zelf zie ik Elly’s Choice vooral als een experiment van de uitgevers om zelf rechtstreeks titels af te gaan zetten bij de consument die sowieso geen ebooks koopt voor de nieuwprijs en het liefste (goedkoop) via de bibliotheek aan de ebooks komt. Cutting out the middleman zeg maar. Of nog beter, van twee walletjes eten want de uitgevers verdienen er in beide gevallen aan. Ja, ik kan in elk geval mijn vierde voorspelling voor ebooks in 2014 met een gerust hart afvinken maar ik ben nu wel benieuwd hoe de bibliotheken tegen de komst van Elly’s Choice aankijken.

Maar ik ben minstens zo benieuwd of de aanpak van Elly’s Choice gaat werken. Gaan mensen zich wel abonneren op een dienst waarbij je van te voren niet weet wat het aanbod gaat zijn? Hoeveel mensen stoppen bij het bestelformulier als ze beseffen dat ze niet maandelijks 3 euro betalen maar jaarlijks 36 euro betalen voor een jaarabonnement? Of gaan klagen als ze na 1 of 2 maanden erachter komen dat het aanbod van de 2 uitgeefconcerns toch niet interessant genoeg is en ontdekken dat ze er echt nog minstens een jaar aan vast zitten? Maar misschien zie ik het verkeerd en melden zich inderdaad, al dan niet via speciale koppelverkoopacties met Samsung, honderdduizenden lezers aan. En weten we straks allemaal wie Elly is.

Verder lezen: Hoe Elly de boekenbranche gaat redden (Inct) / Elly’s Choice is geen Spotify voor boeken (Digital Native)
@titellijst via Boekenz

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (45) Write a comment

 1. Begrijp ik nu goed dat je dertig cent betaald per boek dat voor ons is uitgezocht en dat het boek dan ook daadwerkelijk van ons is?

  Reply

  • Nou ja, je betaalt dus eigenlijk 36 euro, krijgt daar (waarschijnlijk/uiteindelijk) 120 ebooks en dat zou dan zo’n 30 cent per boek zijn. Of dat echt een koopje is hangt vooral af van het aantal titels dat je ook echt wilt en zult lezen natuurlijk. In mijn geval is het geen goede deal omdat ik eenvoudigweg geen titels lees van Nederlandse uitgevers maar als je kijkt naar de gemiddelde verkoopprijs heb je die 36 euro er best snel uit. 1 interessant boek per maand zou al voldoende zijn dan.

   Over dat bezit komt in de toekomst nog een blogpost. Ja, je kunt ze downloaden en ze hoeven niet terug of zo maar in de voorwaarden staat dat je de ebooks feitelijk niet koopt maar dat de uitgevers je een gebruiksrecht verlenen. Het komt in dit geval netto op hetzelfde neer maar de ebooks van Elly’s Choice zijn feitelijk niet van jou dan. Het is geen rare clausule voor een abonneeservice maar met te downloaden ebooks die verder identiek zijn aan de exemplaren die je bij Bol zou kopen is het wel een raar iets. Vind ik tenminste.

   Reply

   • Zie de blogspot over bezit/gebruiksrecht met grote belangstelling tegemoet. De vraag is of Elly ongenaakbaar is voor uitputting (van auteursrecht wel te verstaan.)

    Reply

 2. Ik ben er nog niet uit. Elly is niet ideaal, want ik kies toch graag zelf de boeken uit die ik lees. Toch is € 36,- voor 12×10 boeken erg weinig geld en als er dan een paar bij zitten die ik niet lees, ach.. Misschien denk ik er ook wel over om het toch te doen omdat ik zo’n eerste stapje in de goede richting wat wil stimuleren. Als veel mensen dit gaan doen, komt er daarna misschien ook wel sneller iets van de grond dat echt aan mijn behoefte voldoet.

  Reply

  • Ik ben dan een beetje bang voor het ECI-effect. Veel mensen (lees studenten) werden lid omdat de eerste drie boeken naar keuze waren voor slechts 10 gulden. Maar daarna was het onmogelijk om nog een boek te vinden wat je interesse had en werd het lidmaatschap na een jaar weer opgezegd (als men dat niet vergat anders moesten nog een jaar).
   Het aanbod is wel heel erg belangrijk.

   Reply

   • Dat is wat mij betreft de echte onzekere factor van Elly’s Choice. Je hebt geen idee welke boeken gedurende het komende jaar beschikbaar komen en je tekent dus in met onzekerheid over het aanbod. En eigenlijk krijg je dus, als je dan toch de vergelijking met de ECI maakt, elke maand 10 verplicht kroonboeken ipv die ene dat kwartaal als je niet iets anders had besteld :)

    Reply

  • Ja, zo zie ik het ook. In de bovenstaande blogpost had ik ook wel wat moeite met de goede toonzetting want ondanks de ruwe randjes qua informatievoorziening vind ik dit absoluut wel een te stimuleren initiatief. Helemaal omdat ze expliciet gekozen hebben voor downloadbare ebooks die je overal op kunt lezen, in tegenstelling tot het streaming ebook verhaal waar WPG/Lannoo mee gaan komen.

   Het is dat ik geen enkel boek van deze uitgevers lees want anders had ik zelf ook een abonnement genomen. Ik hoop dat er Engelse of Amerikaanse uitgevers van SF zijn die zoiets gaan doen want daar word ik heel enthousiast van in dat geval.

   Reply

 3. Hartelijk dank voor jouw uitstekende uitleg die helaas niet op de webste van Elly’s Choice te vinden was. Ik dacht ook dat ik per maand kon en zou betalen, maar goed, zoals je al aangaf is het jaarlijkse bedrag is nog steeds laag te noemen, mits het aanbod ook interessant blijft. Ik hoop niet dat het zo’n dumping site wordt voor niet-goed verkochte boeken. Dat ga ik dit jaar bekijken en mocht het aanbod mij niet meer bevallen, dan zeg ik volgend jaar eind juli op, staat al in mijn agenda, “just in case”! Wat ik niet in jouw overigens uitstekend geschreven recensie aantrof is dat er ook een groot aantal boeken opstaan die veel minder kosten dan elders!

  Reply

 4. […] Elly’s Choice bleek bij de lancering van hun ebookabonneeservice in augustus 2014 al hele ambitieuze plannen te hebben. Gisteren werd duidelijk wat de volgende stap in die plannen is want, in samenwerking met RTL Telekids, lanceerde Elly’s Choice een ebookdienst voor kinderboeken: Telekids Boeken. Telekids Boeken is een spinoff van Elly’s Choice waarbij je wederom elke maand 10 ebooks kunt downloaden voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar voor een vast bedrag van €35,88 per jaar. Of €2,99 per maand zoals nu beide sites stug blijven volhouden ook al is het niet mogelijk om een maandabonnement af te sluiten. […]

  Reply

 5. Eergister ontdekte ik het volgende: Mensen kunnen – zonder lid te zijn – boeken aanschaffen via Elly’s en dit op naam van een ander laten zetten. Met de gegevens van ‘die ander’ wordt het boek vervolgens gewatermerkt. Het komt er kortweg op neer dat iemand een boek kan kopen met het watermerk (naam en mailadres) van iemand, die daar helemaal niets van af weet. Nadat mijn dochter mij erop attendeerde heb ik het zelf uitgeprobeerd …… en inderdaad. Ik ben inmiddels al een paar dagen aan het mailen met ‘Elly’s’ (wie er reageert weet je niet, wel ben ik erachter dat het niet steeds dezelfde persoon is), maar ik krijg hardnekkig ontkennende antwoorden.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top