Twitter Analytics: statistieken over je tweets en volgers

Twitter Analytics
“En nou doen we het echt”, moeten ze bij Twitter gedacht hebben toen ze enkele dagen geleden middels een tweet aankondigden dat Twitter Analytics nu door iedereen te gebruiken is. In 2010 beloofde Twitter om, vergelijkbaar met Google Analytics, met een dashboard te komen waarin allerlei statistische data over volgers en het bereik/impact van tweets te raadplegen zou zijn. Dat moest ook wel om Twitter interessanter te maken voor zakelijke gebruikers en marketeers die zich afvroegen wat de toegevoegde waarde van twitteren was. Eind 2010 lanceerde Twitter ook inderdaad zo’n dashboard als onderdeel van hun ads.twitter.com programma voor hun eigen adverterende klanten. In 2013 werd het al deels geopend voor de rest van de miljoenen twitteraars maar leek het allemaal nog niet zo goed te werken. Ik keek ook niet vreemd op toen het dashboard samen met het Ads programma verdween eind vorig jaar.

In maart 2014 dook ineens Twitter Analytics (analytics.twitter.com) op en hoewel de toegang tot deze tool beperkt had moeten zijn tot adverteerders en geverifieerde gebruikers, kon ik er ook gewoon gebruik van maken. Maar de beperkingen zijn er (grotendeels) vanaf gehaald en volgens de support pagina is Twitter Analytics nu echt te gebruiken door alle accounts die minstens 14 dagen oud zijn, niet beschermd zijn met een slotje en die voornamelijk in het Engels, Frans, Japans of Spaans twittert. Dat laatste lijk je overigens te kunnen negeren als er ook wel eens wat Engels voorbij komt in je tweets want ook Nederlandse twitteraars hebben gewoon toegang.

Als je dus nieuwsgierig bent hoeveel mensen je tweets zien, hoeveel interactie (favoriet maken, replies, retweets, volgen of waar dan ook klikken in een tweet) je tweets hebben, hoe het zit met je volgers en of je tweets met Twitter Cards ook daadwerkelijk klikjes opleveren naar je site of blog toe dan kun je naar analytics.twitter.com gaan en een kijkje nemen.

Twitter Analytics

Het zal je niet verbazen dat je met je Twitter account moet inloggen om gebruik te maken van Twitter Analytics. Daarbij zul je overigens een eventueel adblocker in je browser uit moeten zetten want het dashboard weigert te laden tot je de adblocker uitgezet hebt.

Twitter Analytics

Twitter Analytics bestaat nog steeds uit drie onderdelen en tabbladen (A) – Tweets, Followers en Twitter Cards – maar het startscherm met de statistieken over de tweets is grondig op de schop gegaan sinds de vorige versie. Meteen bovenaan krijg je een totaaloverzicht te zien van het aantal keren dat jouw tweets – van de afgelopen 28 dagen – gezien zijn door anderen. Geen idee of dat veel of weinig impressions zijn maar ik was wel impressed eigenlijk.

Vergelijkbaar met de indeling op je profielpagina op Twitter.com worden vervolgens de inviduele tweets getoond. Eerst de tweets die al je volgers kunnen zien maar je kunt in een ander tabje er voor kiezen om ook de verstuurde mentions te zien die natuurlijk een veel minder groot bereik hebben. Bij elke tweet kun je zien (B) hoeveel impressions en engagements (alle vormen van interactie zoals een antwoord, klikken op een hashtag of retweet) je hebt weten te scoren. De engagement rate deelt de engagement nog eens door het aantal impressions voor een overzichtelijk percentage. Je kunt terugscrollen in de lijst om oudere tweets terug te vinden en doorklikken op elke individuele tweet om een uitgebreider overzicht te krijgen en wat verder in te zoomen op zowel de impressions als engagements.

Twitter Analytics
Behalve dat je de impressions in een grafiekje uitgezet krijgt (waar ik dus in zie dat ondanks het late tijdstip de tweet naar de blogpost van donderdag nog goed bekeken is), zie je ook de engagement uitgesplitst op geklikte link, geklikte tweet, retweets, antwoorden, favoriet maken en aantal keren dat op mijn twitternaam in de tweet geklikt is.

Een dergelijke uitsplitsing, maar dan weer voor alle tweets van de afgelopen 28 dagen, vind je weergegeven in grafiekjes (C) als je terug gaat naar het startscherm. Aan de rechterkant vind je grafieken van diverse deelaspecten die in de tijd uitgezet zijn: de engagement ratio, link clicks, retweets, favorites en replies. De laatste vier worden ook nog eens vergeleken met de vorige periode van 28 dagen.

Tot slot kun je ook nog eens met de Export data knop rechtsbovenaan alle data downloaden als CSV bestand. Je krijgt dan de ‘platte’ gegevens van de laatste 3200 tweets die je bijvoorbeeld in Excel verder kunt bewerken mocht je daartoe genegen zijn.

Followers Analytics

Twitter Analytics
Het dashboard voor de Followers toont een grafiek waarin het aantal volgers van je account is uitgezet in de tijd (de afgelopen 2 jaar). Als je met je muis over de lijn in de grafiek gaat zie je voor elk punt op de grafiek hoeveel volgers je toen had. Ben je benieuwd naar de samenstelling, locatie en interesses van je volgers? Die staan er onder weergegeven hoewel ik met name de interesses met een korrel zout neem aangezien het een groot mysterie is hoe Twitter tot deze rubricering komt.

Twitter Cards Analytics

De derde en laatste tabblad is specifiek voor tweets met links waar Twitter Cards voor geactiveerd zijn, wat ik graag een kaartcataloguskaartje noem met de eerste regels van het artikel waar naar toe gelinkt wordt. Ik heb deze twee jaar geleden aangezet voor dit blog zodat er op Twitter een Twitter Card getoond wordt zodra iemand linkt naar een blogpost. Je ziet een voorbeeld hiervan bij de gedetailleerde tweet die naar de blogpost over Elly’s Choice verwijst iets verder terug in dit artikel.

Dit is waar Twitter ook zelf stevig op inzet naar zakelijke gebruikers toe en je hebt tegenwoordig dan ook zeven verschillende soorten Twitter Cards waarmee de links naar de sites van gebruikers extra gepromoot kunnen worden. Reden genoeg om er een apart dashboard van te maken.

Twitter Analytics twittercards
Twitter verzamelt veel gegevens over de linkjes met Twitter Cards. Linksbovenaan zie je dat ook hier standaard 28 dagen teruggekeken wordt maar je kunt ook kiezen voor de afgelopen week, alleen gisteren of zelf een tijdspanne selecteren. In het snapshot (1) zie je in één oogopslag de kerngegevens met het aantal tweets die jouw Twitter Cards hebben, het aantal impressions van deze tweets en de hoeveelheid clicks & retweets die het opgeleverd heeft.

Bij Change over time (2) wordt dit overzicht uitgesplitst zodat je per dag kunt zien hoe de tweets met Twitter Cards het gedaan hebben. Ik had zowel op 18 als 19 augustus dus een goede dag.

twitter analytics twittercards
Heb je meerdere soorten Twitter Cards in gebruik dan vind je nog statistieken hierover bij (3) maar waarschijnlijk wil je weten welke links nou zo populair waren. Dat vind je terug bij (4) onder links.

twitter analytics links
Het Twitter account van Waanders linkte ook naar mijn blogpost en dat deed wonderen op 19 augustus voor de Twitter Card statistieken. Verder kun je bij Influencers (5) zien welke accounts de links twitteren met je Twitter Cards (niet geheel verrrassend staat mijn eigen account daar bovenaan), bij Tweets (6) zien welke tweets met Twitter Card links het meeste verkeer hebben opgeleverd (die van Waanders staat logischerwijs bij mij bovenaan) en bij Sources (7) zien welke Twitter apps, sites en widgets gebruikt zijn om die tweets met Twitter Cards te twitteren.

Leuk maar wat moet ik er mee?

De Twitter Analytics zijn en blijven natuurlijk primair bedoeld voor de zakelijke gebruikers en marketeers die elke tweet als een reclameboodschap beschouwen en graag zien hoeveel impact die tweets hebben. Ik zou zeker als ‘gewone’ Twitteraar niet de hele dag willen staren naar de statistieken van je eigen tweets maar dat wil niet zeggen dat Twitter Analytics geen handige tool kan zijn. Iedereen die een link twittert naar bijvoorbeeld een eigen site of blog is vast wel nieuwsgierig of dat ook enig effect heeft. En zelfs als je niet linkt naar een eigen site kan het best leuk zijn om te zien dat je echt niet alleen maar tegen jezelf aan het praten bent op Twitter. Of iets minder leuk als je ontdekt dat dit wel het geval is. Dan moet je maar even denken aan het Amerikaanse gezegde “Lies, damned lies and statistics” en gewoon doortwitteren.

@afbeelding samengesteld uit Stock Exchange Trading Floor Business Arrow en Twitter Bird via Pixabay CC0

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

  1. […] Twitter Analytics geeft accountbezitters sinds half 2014 overigens indrukwekkend veel informatie. Het aantal mensen dat door de bedrijven wordt gevolgd (om direct messages te kunnen sturen, als bedankje, of misschien om followers uit te lokken…) is zonder de grote drie eerdergenoemde spelers gezakt naar 1.101. Het aantal tweets per maand is iets afgenomen en zit voor de bedrijven die tweeten, per bedrijf gemiddeld op 1,5 per dag. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top