Win jij dit jaar een Victorine van Schaickprijs?

victorine van schaickprijsVorig jaar had ik het genoegen om de Victorine van Schaickprijs 2013 in ontvangst te mogen nemen voor mijn blog (dit blog!). Het was ook nog eens de eerste keer dat de prijs uberhaupt aan een blog werd toegekend en alsof die eer nog niet voldoende was, kwam de Victorine van Schaickprijs ook nog met een leuk geldbedrag en een prachtige bronzen penning.

Een jaar vliegt vervolgens heel snel voorbij en dat betekent dat de deadline voor het inzenden van je bijdrage (of nominatie) voor de Victorine van Schaickprijzen – er zijn drie verschillende prijzen – van 2014 alweer met rasse schreden nadert. Je hebt tot 15 september de tijd om een publicatie in te dienen of iemand voor een initiatief te nomineren.

Maar welke prijzen zijn er dan te winnen?

  • De Victorine van Schaickprijs voor de beste publicatie in het bibliotheek- en informatievak (€ 2000,- en de Victorine van Schaick Penning);
  • De BibliotheekInitiatiefPrijs voor een persoon, een groep van personen of een organisatie die op eigen initiatief een vernieuwende activiteit heeft ontplooid waardoor het bibliotheekvak in beweging is gekomen (€ 1500,-);
  • De Scriptieprijs voor – het zal je niet verbazen – de beste scriptie, mastertheses of proefschrift (€ 1000,-).

Wanneer kom je in aanmerking voor een prijs?

Op de site van het Victorine van Schaickfonds staat beschreven wanneer je voor één van de prijzen in aanmerking komt: Je maakt kans op een van deze prijzen als je recent een bijdrage hebt geleverd aan de innovatie van het informatievak in de ruimste zin van het woord. Dat kan een artikel, presentatie, website, blog of andere publicatie zijn, maar ook een bijzonder en vernieuwend initiatief. Je bent erin geslaagd aan het vak van informatieprofessional nieuwe vorm, betekenis of inhoud te geven. En dan gaat het niet alleen om academische maar juist ook om tastbare, misschien wel alledaagse resultaten. Een studie naar de rol van de informatieprofessional in 2040, het ontwikkelen van een app voor optimale kennisuitwisseling, of bijvoorbeeld ontwikkelingen rondom  open access, linked (open) data, sociale media en innovaties voor specifieke doelgroepen zoals kinderen, leesgehandicapten of ouderen.

Nog steeds niet overtuigd? Dan heeft het fonds een kort filmpje voor je gemaakt met een toelichting en komen eerdere winnaars aan het woord.

Zolang de publicatie of het initiatief maar na 31 december 2012 geschreven of uitgevoerd is kan het in aanmerking komen voor één van de prijzen. Werk je in het bibliotheek- of informatievak? Dan heb je wellicht een interessante publicatie gelezen (of zelf geschreven!) danwel een mooi initiatief gezien die het verdient om in het zonnetje gezet te worden. En wie weet klimt die persoon dit jaar tijdens het KNVI congres op het podium om een prijs in ontvangst te nemen!

De bijdragen kunnen in digitale vorm en/of via een link, voorzien van een kort cv van auteur of maker gemaild worden naar Martina.Borghmans at kb.nl. Ook kun je hier terecht voor vragen over de Victorine van Schaickprijzen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top