Boekenplog: Boekhandel Praamstra

Ik heb mijn studieboeken voor het eerste jaar van de (toenmalige) Bibliotheek en Documentaire Informatie (BDI) opleiding nog gekocht bij boekhandel Praamstra ergens in het begin van de jaren 90. Toen zat Praamstra nog in de Lange Bisschopstraat maar inmiddels zit de boekhandel al weer vele jaren aan de Keizerstraat, vlak bij de Brink in het centrum van Deventer.

Boekhandel Praamstra is echter al sinds 1893 gevestigd in Deventer maar is daarmee nog lang niet het oudste boekenplekje van deze stad die al sinds de 15e eeuw een echte boekenstad is. Samen met de twee bibliotheken en de meer dan 10 overige boekhandels en antiquariaten maakt Praamstra deel uit van de Boekenroute Deventer die de VVV Deventer voor boekenliefhebbers uitgestippeld heeft. De Bibliotheek Deventer had ik al eerder bezocht maar de komende maanden zullen er meer boekenplekken van deze boekenroute voorbij komen hier. Vandaag begin ik echter voor de dichte deur van boekhandel Praamstra.

Boekhandel Praamstra

Ik was namelijk iets te vroeg en ze waren nog niet open. Het gaf me wel de kans om het pand op de foto te zetten zonder al die lastige mensen in beeld :) Overigens zie je, als je goed kijkt, dat er op de ramen boven bordjes hangen met Plato erop. De muziekwinkel zit sinds begin 2012 in hetzelfde pand.

Boekhandel Praamstra

Ik neem nog even een foto van dichterbij en ga dan in de buurt eerst koffie drinken. Nog even een half uurtje wachten tot de deuren open gaan.

Boekhandel Praamstra

Als je binnenkomt sta je in een grote (en hoge!) ruimte maar ik ben vandaag niet alleen op zoek naar mooie plaatjes. Ik loop daarom eerst naar links langs de tijdschriften naar een verlaagd deel waar de kinderboeken staan.

Boekhandel Praamstra

Ik kan nog rechtop lopen in de gang met kinderboeken!

Boekhandel Praamstra

Rechts zie ik de informatieve boeken staan en ik vind daar wat ik zoek: de Junior Bosatlas. Niet voor mezelf overigens, ik zeg het maar eventjes.

Boekhandel Praamstra

Naast de kast met de atlassen staat een leesstoel te wachten op een bezoeker. De stoel ziet er uit alsof deze heel lekker zit maar ik raak afgeleid door de scheurkalenders die (nu al?) op een tafel ernaast uitgestald liggen. Nou vooruit, je kunt de nieuwe Fokke & Sukke scheurkalender niet vroeg genoeg in huis hebben natuurlijk.

Boekhandel Praamstra

Achter me is veel beter te zien hoe hoog de ruimte is. De balie staat fraai in het midden gepositioneerd terwijl langs de muren heerlijk hoge boekenkasten zijn geplaatst. Voordat je het gaat vragen, nee, ik weet ook niet hoe ik het altijd voor elkaar krijg om zelfs het personeel niet op de foto te zetten.

Boekhandel Praamstra

Maar als ik een foto maak van de achterzijde van de ruimte heb je het bewijs dat ik niet alleen was. Hallo kale man! Onder de vloer van de eerste verdieping zijn prachtige en goedgevulde kasten geplaatst terwijl je met de trap daar naar boven kunt lopen.

Boekhandel Praamstra

Wacht, vanuit deze hoek zie je het nog beter. De kale man wilde echter niet nog een keertje op de foto.

Boekhandel Praamstra

Bij de trap naar boven zie je ook mooi waarom de hoge boekenkasten allemaal een railing hebben. Die is voor de boekentrap namelijk.

Boekhandel Praamstra

Ik beklim echter niet het kleine boekentrappetje maar de grote trap naar boven.

Boekhandel Praamstra

Naast de (wat lagere) kasten die gevuld zijn met fantasy boeken tref ik daar een koffiehoekje/café aan. Overduidelijk (en jammer genoeg) nog niet geopend dus dat onthoud ik voor een andere keer.

Boekhandel Praamstra

In het gangetje verderop staan de kookboeken met een vitrinekast erbij die grotendeels gevuld is met flessen wijn.

Boekhandel Praamstra

Als je een beetje over de balustrade hangt kun je mooi een foto maken van de benedenverdieping. Zie je ook hoeveel uilen er op de boekenkasten toekijken?

Boekhandel Praamstra

Het hoekje bovenaan is gereserveerd voor de kunstboeken en twee bakken met dvd’s. Zou die tweede leesstoel daar veel gebruikt worden?

Boekhandel Praamstra

Aan de presentatie en opstelling van de kunstboeken ligt het in elk geval niet.

Boekhandel Praamstra

Zo, die hebben ze wel goed verstopt zeg. Aan een pilaar op de eerste verdieping bij de trap naar beneden en de trap naar boven, tref ik een overzicht aan van waar welke rubriek te vinden is. Recent nog handmatig bijgewerkt zo te zien. Ik dacht even dat alleen Plato op de tweede verdieping te vinden is maar dat is dus niet zo. Integendeel, het meerendeel staat daar. Wacht je even beneden op me tot ik alles boven gezien heb, kale man?

Boekhandel Praamstra

Trippel trappel het trappetje op naar de tweede verdieping …

Boekhandel Praamstra

… waar ik toch best wel verrast ben door de mooie ruimte. De bakken met lp’s en cd’s nemen iets minder dan de helft van de verdieping in beslag.

Boekhandel Praamstra

Langs de muren met ramen zijn op enkele plekken ook nog zitplekken met kussens gemaakt. Daar heb je een prachtig uitzicht!

Boekhandel Praamstra

Of je gaat aan de leestafel je boek of krantje lezen.

Boekhandel Praamstra

Had ik al gezegd dat ik de belichting en die boekenkasten zo mooi vind?

Boekhandel Praamstra

Aan de andere kant van de ruimte tref ik de derde (en volgens mij) laatste identieke leesstoel aan. Het voelt alsof ik een puzzeltocht voltooid heb :)

Boekhandel Praamstra

What goes up must go down.

Boekhandel Praamstra

Hee, de kale man heeft toch nog even beneden gewacht tot ik klaar was. Sympathiek!

Boekhandel Praamstra

En met een laatste blik op het bijzondere plafond verlaat ik boekhandel Praamstra. Soms moet je kennelijk eerst de boekhandel in je eigen stad door de ogen van een camera zien voordat je beseft dat er zo’n mooie boekenplek dichtbij huis is. Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar de hoge muren en vooral de prachtige hoge houten boekenkasten – met rail voor een boekenladder – spreken mij in ieder geval heel erg aan. Het is absoluut een bezoekje waard als je in Deventer komt! Nu moet ik alleen nog uitzoeken wanneer dat inpandige cafeetje open is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Ik ken Praamstra eigenlijk alleen van het kleine winkeltje in de Hogeschool, waar ze wat kantoorartikelen verkochten tegen veel te hoge prijzen en waar je je studieboeken kon ophalen.

  Reply

  • Ja, dat hebben ze ook (gehad?, ik weet niet zeker of dat nog steeds zo is) hoewel je in “mijn tijd” nog gewoon langs de winkel in de stad moest voor je studieboeken. Ik hoop dat ik je in ieder geval kan overtuigen dat het (ook) een mooie boekhandel is die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

   Reply

 2. Je wordt steeds hilarischer in de beschrijvingen van je belevenissen in de boekhandels. Daar word ik nog vrolijker en enthousiaster van.

  Reply

 3. Volgende keer gewoon op het belletje op de toonbank drukken, dan komt er vanzelf iemand voor de koffie…
  Prachtige foto’s, leuk blog! En Kolletje verkoopt inderdaad erg goed :).

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top