LeesID: al je ebooks bij elkaar in één digitale boekenkast?

leesid
De plannen van de Stichting CPNB om een overkoepelend platform te ontwikkelen waarmee lezers hun gekochte ebooks in één digitale boekenkast beschikbaar zouden kunnen krijgen, lekten in april al uit. Hoe dat zou moeten werken maar ook of het platform uberhaupt wel het levenslicht zou zien bleef echter onduidelijk en na enkele dagen vergat bijna iedereen dit voornemen.

Tot vanmiddag de Stichting CPNB tijdens de Manuscripta, dat het nieuwe boekenseizoen opent, officieel LeesID lanceerde. “Koppel je account van de webwinkels waar je e-boeken koopt aan LeesID en al je aangeschafte e-books worden hierna automatisch verzameld in je persoonlijke boekenkast.”, valt in het persbericht te lezen. Om mensen te stimuleren een LeesID aan te maken op de site krijg je ook nog eens vier gratis e-books van de uitgeverijen WPG, LannooMeulenhoff, Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep en managementboek.nl.

LeesID start met een beperkt aantal deelnemers: bol.com, managementboek.nl, ebook.nl, The Read Shop en boeken.com. Volgens het CPNB vertegenwoordigen deze 75% van de verkochte ebooks in de Nederlandstalige markt maar zullen later ook nog Libris Blz, ECI en Harlequin aansluiten en wordt er nog gesproken met e-magazines en kranten om zich bij LeesID aan te sluiten. Interessant is ook dat LeesID samen met de openbare bibliotheken aan het kijken is of het mogelijk is om bij de bibliotheek geleende ebooks via LeesID toegankelijk te maken.

Het onderstaande filmpje moet verduidelijken wat de toegevoegde waarde van LeesID is.

LeesID in de praktijk

Goed, het idee is interessant maar hoe werkt het nou precies? Hoe koppel je nou je LeesID bij die ebookwinkels en waar download je dan de ebooks? Vragen die het beste beantwoord kunnen worden door een LeesID aan te maken en mijn accounts te gaan koppelen.

Allereerst moet je op de site een LeesID aanmaken. Dat is, net als een Adobe ID, een mailadres als inlognaam en een zelfgekozen wachtwoord. Na een activeringsmailtje kom je meteen in het overzichtsscherm terecht van LeesID.

leesid aanbieders
Met behulp van de groene icoontjes met het witte plusteken kun je je digitale boekenplanken bij de vijf aanbieders koppelen aan je LeesID. Ik heb accounts bij Bol.com, eBook.nl en Managementboek.nl en Bol.com lijkt me perfect om mee te beginnen.

Na het doorklikken op het + icoontje dien je in te loggen in je Bol.com account. Ik kwam in mijn accountpagina terecht maar nadat ik zelf doorklikte naar mijn boekenplankje vond ik daar meteen de LeesID knop.

leesid koppelbol1
Bol.com doet dat netjes want behalve de knop om je account te koppelen met LeesID hebben ze ook nog een informatiepagina beschikbaar. Gelukkig heb ik ooit nog 1 ebook gekocht bij Bol – ik koop mijn ebooks bij andere ebookwinkels – en die ga ik nu maar eens toevoegen aan mijn LeesID digitale boekenkast.

leesid koppelbol2
Vervolgens moet je expliciet toestemming geven om je accountgegevens van Bol.com te koppelen aan je LeesID. Je ziet dat de ebooks wederzijds gedeeld worden. Bol.com deelt het met LeesID maar het gaat ook andersom. Dat betekent dat straks ebooks uit andere accounts ook zichtbaar zullen zijn op je Bol.com boekenplank.

Klik je op “Ja natuurlijk!”, dan zijn ze gekoppeld aan elkaar. In je Bol.com account zie je dan dat de knop nu aangeeft dat het gekoppeld is aan je LeesID en de vier gratis ebooks zijn ook toegevoegd.

leesid koppelbol3
Ga je terug naar je LeesID overzichtspagina, dan zul je zien dat de ebooks van Bol.com nu ook in de tab Mijn Boeken staan.

leesid mijnboeken
Het gaat hier dus echt om een lijst en je kunt niet rechtstreeks de ebooks downloaden. Dat is ook niet nodig natuurlijk want dat kon je al rechtstreeks bij Bol.com. Het wordt pas interessant als je ebooks toevoegt die je bij een andere aanbieder hebt staan.

leesid koppelebooknl
Vanuit de tab met de aanbieders op de LeesID site kun je op het plus icoontje klikken om in te loggen op eBook.nl. Zo te zien heeft eBook.nl ook een nieuwe layout die vooralsnog alleen te benaderen is als je via de aanbiederspagina doorklikt want als je rechtstreeks naar eBook.nl gaat krijg je niet de knop te zien om je ebooks in je LeesID boekenkast te zetten. Klik op de knop ‘Verzamel uw ebooks op 1 plaats met LeesID‘ om je ebooks toe te voegen aan je LeesID account. Je krijgt dan vervolgens een soortgelijk scherm waarbij je wederom toestemming moet geven en na enkele minuten wachten duiken dan ook de ebooks van eBook.nl op in de tab Mijn boeken.

leesid mijnboeken
Bij elke ebookwinkel je digitale LeesID boekenkast

Alle gegevens van de ebooks die je bij de deelnemende aanbieders hebt gekocht komen dus te staan in het tabblad Mijn boeken. Wil je ze echter (opnieuw) downloaden dan tref je ze op de boekenplanken aan van alle aanbieders die je gekoppeld hebt aan je LeesID. Bij de nieuwe link van eBook.nl krijg ik een foutmelding te zien met een lege boekenplank maar ik ga er van uit dat dit een opstartprobleempje is.

leesid bolboekenplank

Bol.com boekenplank

leesid managementboek

Managementboek.nl boekenplank

Een heel goed ID

Er zijn alleen al in Nederland diverse ebookwinkels die allemaal een eigen boekenplank hebben van titels die je gekocht hebt. Aangezien sommige ebookwinkels zich richten op specifieke genres en ze ook nog wel eens acties hebben, die het aantrekkelijk maken verder te kijken dan alleen die ene ebookwinkel waar je normaliter je ebooks koopt, kan het inderdaad snel gebeuren dat je je aankopen bij meerdere ebookwinkels op de digitale boekenplanken hebt staan.

Tijdens mijn rondreis langs Nederlandse ebookwinkels enkele maanden geleden bleek al dat ik zelf ook ebooks bij meerdere ebookwinkels heb staan. Het initiatief van CPNB, uitgevers en openbare bibliotheken is mijns inziens een uitstekend plan om die versnippering en onoverzichtelijkheid tegen te gaan. Ik denk zelfs dat het een noodzakelijke stap is om gekochte ebooks op één plek te ontsluiten, wil je het kopen *en lenen* van ebooks echt laagdrempelig maken. Dat je al die ebooks dan ook nog eens beschikbaar hebt via je ene favoriete ebookwinkel is simpelweg briljant. Het zal hopelijk ook leiden tot meer concurrentie tussen de deelnemende ebookwinkels om hun eigen digitale boekenkast zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor hun klanten, bijvoorbeeld door (betere) leesapps te ontwikkelen waarmee je dus niet alleen hun eigen ebooks maar ook de ebooks van de LeesID boekenplank kunt lezen.

Het succes van LeesID staat of valt natuurlijk met het aantal ebookwinkels dat meedoet met LeesID. Met de huidige vijf aanbieders hebben ze misschien dan wel de overgrote meerderheid van Nederlandse ebook verkopen in huis, maar zoals te lezen valt in de infographic van CB Logistics zijn er in totaal 167 aanbieders actief in Nederland. Zo zullen de in het buitenland gevestigde aanbieders zoals Kobo, Apple en Amazon met hun eigen gesloten ecosystemen wellicht geen meerwaarde zien om mee te doen aan LeesID. Dat zou betekenen dat alle ebooks die je bij deze ebookwinkels gekocht hebt – en nog gaat kopen – hoe dan ook zullen ontbreken in je digitale boekenkast van LeesID terwijl ze volgens mij een niet verwaarloosbaar marktaandeel hebben in Nederland.

Het doet echter niets af aan dit prachtige initiatief. LeesID kon wel eens de lijm zijn waarmee de versnipperde ebookmarkt in Nederland weer aan elkaar geplakt kan worden, zodat het feitelijk niet meer uitmaakt waar je je ebooks koopt omdat je ze altijd op 1 plek bij elkaar hebt staan. Gewoon bij je eigen favoriete ebookwinkel maar ook bij alle andere ebookwinkels die LeesID ondersteunen. En nu maar hopen dat het er snel meer worden!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (25) Write a comment

  1. Ik vind dit wel een geweldig initiatief… Ik heb natuurlijk ook al mijn e-boeken in Calibre staan, maar dit zou wel eens een meerwaarde kunnen hebben. Bedankt voor de info, ik heb mijn verschillende e-boekwinkels al aangesloten, nu alleen hopen dat er nog andere bijkomen.

    Reply

  2. […] LeesID moet daar aan tegemoet komen. Het is een online boekenplank waar al je gekochte e-books verzameld worden. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen waar je dat ene boek ook alweer gekocht hebt om het te kunnen terugvinden Je maakt een account aan, een LeesID, dat je vervolgens kan koppelen aan je account(s) bij de e-bookhandel(s) waar je boeken hebt gekocht. Je boeken worden dan automatisch ook op je centrale boekenplank gezet én vanuit de boekenplank van de verdeler kan je ook je boeken van andere leveranciers zien. Hoe het precies in zijn werk gaat wordt mooi geïllustreerd op deze blog. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top