Afbeeldingen zoeken: Little Visuals

little visuals

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

Little Visuals

Sign up to get 7 hi-res images zipped up in your inbox every 7 days“, staat er bovenaan de site van Little Visuals te lezen. Er staat een linkje achter dat zinnetje waarmee aangegeven wordt dat je er alles mee mag doen; het verwijst naar de Publiek Domein verklaring van Creative Commons. Een vakje om je mailadres in te vullen is het enige dat resteert voordat je door de beschikbare foto’s kunt gaan bladeren.

Little Visuals lijkt in meer dan één opzicht op Unsplash: beide zijn minimalistische websites waar periodiek nieuwe foto’s geplaatst worden die je vrijelijk kunt gebruiken. In tegenstelling tot Unsplash zijn er (soms) wel enkele trefwoorden meegegeven aan de foto’s en als je op de menuknop aan de linkerkant klikt, kun je zoeken binnen de site. Dat levert echter zulke slechte resultaten op dat je deze zoekfunctionaliteit gerust kunt negeren. Bladeren door het aanbod is de beste manier om de site te gebruiken.

Dat de zoekfunctie nauwelijks iets toevoegt komt ook omdat Little Visuals niet meer actief bijgehouden wordt. Het Twitteraccount is inactief sinds november 2013 en dat is ook de laatste maand geweest dat er een wekelijks zipbestand verzonden is. Het heeft daarmee weinig zin om je mailadres in te vullen op de site.

little visuals
Wat je echter nog steeds krijgt zijn de bijna 100 high-res foto’s die in de 13 zipbestanden zaten en die je allemaal op de site terug kunt vinden. Ze zijn gemiddeld meer dan 10MB per stuk en zijn verder geen van alle voorzien van meer informatie over de maker. De verwijzing naar de CC0 Publiek Domein verklaring betekent dat je de foto’s van Little Visuals mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik.

Ik herhaal even dat ik het netjes vind om een bron- en naamsvermelding te gebruiken als je een foto van een ander gebruikt op je site of blog, ook al hoef je dat niet van de rechthebbenden of door die CC0 verklaring. Het is niet alleen handig voor jezelf om te weten waar je iets vandaan hebt gehaald maar is ook nuttig voor anderen om kennis te maken met sites als Little Visuals.

@foto via Little Visuals

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top