Boekenplog: Antiquariaat Jos Wijnhoven

Deventer is als echte boekenstad natuurlijk een prima plek als je meerdere bijzondere boekenplekken op één dag wilt bezoeken. De VVV Deventer heeft zelfs een speciale Boekenroute Deventer uitgestippeld voor boekenliefhebbers waar ik eerder al de Bibliotheek Deventer en boekhandel Praamstra van bezocht heb. Daarnaast hebben de vele antiquariaten in Deventer zich ook nog eens verenigd in een Stichting Deventer Antiquariaten en kun je zelfs een stadswandeling maken die je langs alle deelnemers leidt.

Die stadswandeling staat ook nog op mijn planning maar voor deze boekenplog liep ik gewoon zelf rechtstreeks de Walstraat in. In het hart van het Bergkwartier – sowieso mijn favoriete stukje Deventer – zit sinds 1999 het antiquariaat van Jos Wijnhoven.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Die echter nog dicht zit op deze zonnige ochtend. Er hangt een klein briefje op de deur met ‘Zo terug’ en terwijl ik daar even op wacht maak ik een foto van het prachtige uithangbord. Het Gelezen Boek, valt er op te lezen. Ook al is dat overduidelijk niet de naam van het antiquariaat.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

De eigenaar arriveert en opent de deur. De eigenaren van de aangrenzende winkels wensen hem (en elkaar) een goedemorgen en het geeft meteen een gezellige sfeer voordat je zelfs maar binnen bent.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Op het raam valt te lezen dat ik echt op de goede plek ben. Antiquariaat Jos Wijnhoven. Met telefoonnummer en mailadres (waar de link naar de website uit af te leiden valt).

Antiquariaat Jos Wijnhoven

En dit is het antiquariaat. Ik heb vandaag geen tientallen foto’s nodig want met één foto staat de volgepakte ruimte, die aanvoelt als een huiskamer, er meteen goed op. De eigenaar vraagt of ik last heb van mijn rug en als ik daar ontkennend op antwoord mag ik hem helpen om de tafel die vooraan staat buiten te zetten voor de winkel.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Zo, die staat goed!

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Toch zie je nog lang niet alles goed vanuit de deuropening natuurlijk. Meteen rechts is een nis die ook nog propvol staat met boekenkasten.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

En er is zelfs nog een klein kamertje ernaast dat als magazijn en keukentje gebruikt wordt.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Jos vertelt dat hij zich gespecialiseerd heeft in boeken over kunst, toegepaste kunst, architectuur, oude reisgidsen, kaarten en reisboeken. Het is niet niet helemaal waar ik zelf naar op zoek ben maar als boekenplek is zijn antiquariaat niet te versmaden. Op dat moment komt er een eigenaar van een andere winkel uit de Walstraat binnen die hem kennelijk ‘s ochtends helpt met de tafel buiten zetten. Dat is nu natuurlijk niet meer nodig en ze belanden in een gesprek over een speciaal boek waar Jos Wijnhoven nog achteraan zou gaan. Ook voor bijzonder drukwerk kun je daar terecht.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Het zou geen antiquariaat zijn zonder bijzonder oude boeken natuurlijk.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Ik kon geen structuur of overkoepelend thema vinden voor de materialen in dit kabinet. Gewoon lekker snuffelen dus!

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Het licht aan het einde van een donkere boekenplek? Dat krijg je als je de flitser niet gebruikt maar ik vind het veel mooier zo eigenlijk. Jos is buiten bezig met het verder inrichten van de tafel en hangt nog wat prenten op.

Antiquariaat Jos Wijnhoven

Met een laatste blik op de inmiddels afgeronde presentatie buiten loop ik verder de Walstraat in. Ik geniet nog even na dankzij het lekkere weer buiten en neem me voor de komende maanden ook alle andere Deventer antiquariaten te gaan bezoeken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Geweldig zo’n briefje op de deur in zo’n mooi handschrift. En slim om eerst naar de conditie van je rug te vragen. Hahahaha.
    Zo’n boekenwinkel als deze vind ik zelf altijd moeilijk omdat ik niet goed weet waar naar te kijken. Maar mooi en sfeervol is het wel.
    En jeetje, hele boekwandelroutes in Deventer. Dat is nog eens een goed idee!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top