Video’s embedden op je blog met OneDrive

OneDriveNatuurlijk kun je je eigen video’s uploaden naar YouTube of Vimeo als je ze wilt embedden op je blog of website. Maar ik zocht een andere oplossing voor een aantal video’s die ik juist (als backup) had gedownload van YouTube. Daarnaast wil ik binnenkort weer nieuwe screencasts gaan maken en deze eventueel ook gaan gebruiken op dit blog. Zonder ze te hoeven uploaden naar YouTube.

De meest voor de hand liggende oplossing leek mij om gebruik te maken van één van de clouddiensten waar je tegenwoordig honderden gigabytes aan opslagruimte kunt krijgen kopen. Die zouden toch vast wel mogelijkheden hebben om bestanden (en dus video’s) te embedden? Dropbox viel af want hoewel die uitstekende viewers heeft voor bijna alle bestandstypen – met mogelijkheden om de bestanden te delen en te downloaden – is het daar niet rechtstreeks mogelijk om video’s te embedden elders. Bij Google Drive kan dat wel maar moet je meerdere stappen volgen om een embedcode te genereren voor video’s.

In OneDrive is de mogelijkheid om een embedcode aan te maken echter wel rechtstreeks opgenomen in de viewer voor video’s. Als je je video’s uploadt naar OneDrive dan kun je deze in de webinterface meteen als een streaming video bekijken. Met de metadata, zoals de naam van het bestand en de tijdsduur, in een paneel rechts en met opties bovenaan om de video te downloaden, delen *en te embedden*.

onedrive embedden

En zo simpel is het dan ook. Klik boven de video op Embed en je krijgt een scherm om de HTML code te genereren die je kunt gebruiken in je blog of website.

onedrive embed2

Let wel op dat je geen auteursrechtelijk beschermde video’s embedt op je blog of site. Dit wordt als een nieuwe openbaarmaking beschouwd en dat is nou eenmaal een inbreuk op de auteursrechten van de maker(s) van de video. Je kunt je ook niet ‘verschuilen’ achter het beleid van YouTube dus beperk jezelf tot het gebruiken van zelfgemaakte video’s. Het is ook de reden dat je de aflevering van Tegenlicht niet terugvindt in deze blogpost; ik heb het alleen gebruikt als voorbeeld bij het maken van de schermafdrukken.

@foto via Pixabay CC0

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top