Tweetweekoverzicht: Kobo en Bol, de troonrede, een nieuwe Kindle en meer

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Kobo en Bol gaan nauw samenwerken

Heel erg verrast was ik niet door het persbericht van Bol. Nadat Sony zich teruggetrokken had uit de ereadermarkt moest Bol het ook zonder hun ereaders doen. Door met Kobo te gaan samenwerken biedt Bol nu alle ereaders van Kobo aan, kun je alle bij Bol gekochte ebooks straks rechtstreeks op Kobo ereaders lezen en heeft Bol nu ook miljoenen Engelstalige ebooks in het assortiment zitten. In je Kobo account is er al een optie te vinden om je Bol.com account te koppelen maar die werkt (nog) niet. Er is wel aangekondigd dat Kobo zal aansluiten bij LeesID en beide partijen zijn voornemens om de komende maanden “gezamenlijk innovaties te lanceren om digitaal lezen nog aantrekkelijker te maken”. Ik ben erg benieuwd.

Google Play Kiosk

De Nederlandse Google Play Store blijft maar uitgebreid worden. Nog geen 2 jaar geleden kon je er alleen apps vinden maar inmiddels kun je ook voor muziek, boeken, films en apparaten terecht in de winkel van Google. De Kiosk is de recentste aanvulling in het assortiment en daar kun je Nederlandse (en Engelse) kranten en tijdschriften kopen om digitaal te lezen. Er staan nog een blogpost in de planning over hoe dat lezen via de Kiosk app en de browser in zijn werk gaat.

Bloggers zijn journalisten in Nieuw Zeeland

“Be careful what you wish for, lest it come true”, is wat de Engelsen zouden zeggen denk ik. Er is (juridisch) al veel te doen geweest over de status van bloggers als journalisten. Een gerechtshof in Nieuw Zeeland oordeelde dat bloggers juridisch als (beroeps)journalisten beschouwd kunnen worden en dat publiceren op een blog journalistiek bedrijven kan zijn. Hier horen ook rechten bij zoals het verschoningsrecht om je bronnen te beschermen – en daar was het de blogger die de zaak had aangespannen om te doen – maar dus ook de mogelijkheid van een rechter om in voorkomende gevallen precies dat recht te ontnemen. Je hebt als blogger de wettelijke optie te weigeren om de identiteit van je bron te onthullen maar de rechter kan je nog steeds dwingen deze prijs te geven. In Nederland zijn we nog niet zo duidelijk hierin.

Auteursrecht op de troonrede

Ik luisterde afgelopen dinsdag naar de troonrede en het leek me een leuk idee om een kort stukje – ja echt! – te schrijven over hoe het nou zit met het auteursrecht op de troonrede en de Miljoenennota. De eerste omdat deze altijd volledig online wordt gezet en de tweede omdat de begroting elk jaar maar blijft uitlekken vooraf en er zelfs een rechtszaak aan te pas kwam dit jaar. Ik was al bezig met het uitpluizen van de Auteurswet toen Joost Becker een artikel plaatste op de site van Dirkzwager over het auteursrecht op de troonrede. Beter dan dat ik dat gedaan zou hebben dus ik bewaar hem voor volgend jaar. Misschien.

Wetsvoorstel voor nieuwe auteursrechtexceptie verweesde werken

In 2012 werd een Europese richtlijn 2012/28/EU (PDF) vastgesteld die de wettelijke mogelijkheden verruimde voor publieke instellingen om juist dergelijk verweesd erfgoedmateriaal online beschikbaar te maken. Die moet voor 29 oktober 2014 in de Nederlandse wetgeving verwerkt zijn en ik schreef in maart van dit jaar al over het wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer toe was gegaan. Afgelopen week werd de “Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de implementatie van de Richtlijn nr. 2012/28/EU inzake bepaalde toegestane gebruikswijzen van verweesde werken; Gewijzigd voorstel van wet” (PDF) gepubliceerd door de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Het is nu wachten tot deze officieel in werking gaat treden door publicatie in het Staatsblad.

Nieuwe ereader van Amazon: de Kindle Voyage

Het nieuws lekte onbedoeld uit via de Duitse Amazon site maar het werd al snel officieel bevestigd door Amazon.com. Ook Amazon gelooft nog steeds in e-ink ereaders en komt met de Kindle Voyage, een nieuw 6″ model dat voorzien is van de nieuwste snufjes en een fonkelnieuw scherm. Voor deze Rolls Royce onder de ereaders mag je echter wel $199 neerleggen (of $219 als je niet van advertenties op je ereader houdt) in december. Engadget mocht hem echter nu al uitproberen. In Nederland zal die waarschijnlijk ook te bestellen zijn eind dit jaar, helemaal als Amazon inderdaad in oktober naar Nederland komt.

iOS 8: werken met informatie

Heel interessant leek de nieuwe versie van iOS eigenlijk niet te gaan worden maar ik ben toch erg enthousiast nu. Apps kunnen nu met elkaar communiceren op je iPhone of iPad en het mobiele besturingssysteem van Apple is wat opener geworden voor de makers van de apps. In de praktijk betekent het dat veel nieuwe iOS 8 versies van ebook en informatie-apps nieuwe functionaliteiten hebben gekregen. Zo kun je nu zowel uit de Kindle als Kobo app passages kopiëren naar het klembord (en weer plakken in andere apps), kun je hele pagina’s automatisch vertalen in de Kindle app en zijn apps als Evernote en Pocket nu ook beschikbaar in het systeemmenu van Delen (Share). Je kunt nu dus uit bijna alle apps, inclusief de browser apps, informatie overhevelen naar Evernote of Pocket. Ik gebruik dit nu al bijna dagelijks.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Kobo en Bol
  De koppeling zat er blijkbaar aan te komen, zie de al eerder door Raymond beschreven omarming van DRM door beide firma’s. Naar aanleiding van dit bericht wil ik een recente ervaring kwijt.
  Mijn Kobo Aura HD ereader die ik nu een maand of vier heb, bevalt prima. Dus ja, ook voor mijn vrouw een gekocht. Om die te kunnen gebruiken moet je eerst de desktop van Kobo inladen en synchroniseren. Dat synchroniseren vind ik inmiddels een vies woord; net of je je hele hebben en houwen overdraagt aan een firma (zoals Apple doet bij haar apparatuur). Maar goed, het installeren lukte niet. Scherm werd wit en de reader levenloos. Terugsturen en keurig een nieuwe gekregen. Zelfde verhaal. De klantenservice van Kobo (prima snelle reactie!) raadde me een externe harde reset aan. Die maakte het mogelijk de procedure opnieuw te starten, maar helaas: weer het resultaat van een dode reader met wit scherm. Toen ben ik maar “live” naar de winkel gegaan om om te ruilen en ter plekke te installeren. Men adviseerde me ten sterkste niet meer hetzelfde apparaat te nemen. Hun ervaring was dat de laatste generatie alleen maar werd teruggebracht vanwege problemen. Ook zouden niet via Kobo gekochte epubs vastlopers veroorzaken (daar heb ik bij mijn “oudere” Kobo geen problemen mee). Toen heb ik maar een nieuw op de markt zijnde Icarus Illumina gekocht. Iets kleiner scherm en lagere prijs, maar draait wel op anroid en heeft hetzelfde goede verlichtingssysteem als de Kobo Aura HD. Geen installatie nodig, geen binding aangaan met leveranciers. Bevalt, evenals de “oude” Kobo, prima!

  Reply

  • Soms hoor (lees) ik over problemen met de Kobo Glo maar dit is de eerste keer dat ik zoiets hoor over de Aura HD. Ik ken meerdere mensen die deze hebben en voor zover ik weet is dat altijd probleemloos gegaan. Overigens is de koppeling met de desktopsoftware van Kobo optioneel (wat ze niet vermelden trouwens) want je kunt ook simpelweg via wifi synchroniseren zolang je maar je Kobo accountgegevens kunt invullen op de ereader. Ik blijf ondanks je negatieve ervaring toch groot fan van de Aura HD want het is met afstand de beste ereader die ik ooit gehad heb.

   Synchroniseren met behulp van dit account is natuurlijk wel een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Niet eens zozeer omdat je eigen leesgedrag afstaat aan Kobo maar wel omdat je er best afhankelijk van bent als je niet bereid bent (of in staat bent) de DRM van hun ebooks af te halen na het handmatig downloaden. Je zit dan erg vast in hun ecosysteem, wat natuurlijk precies hun bedoeling is.

   Het maakt het wel soms een stuk complexer om ‘simpelweg’ een ebook te gaan lezen, zoals je ondervonden hebt. Blij dat je met de Icarus Illumina een goed alternatief gevonden hebt. Hm, misschien eens Icarus een mailtje sturen voor een reviewexemplaar dan.

   Reply

   • Hoi Raymond
    helemaal eens met je respons. Benieuwd naar jouw oordeel over de Icarus (Nederlands fabrikaat??)!

    Reply

 2. […] Binnen twee weken, zonder beraadslaging en na goedkeuring van de onderdelen, is het wetsvoorstel Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de implementatie van de Richtlijn nr. 2012/28/EU inzake bepaalde toegestane gebruikswijzen van verweesde werken zonder stemming aangenomen. Lees het wetsvoorstel nog eens na (PDF) zou ik zeggen of mijn eerdere blogpost over verweesde werken en auteursrecht waarin ik de voorgestelde wijzigingen samenvat. […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top